VM Bloggen

Vi följer fotbolls-EM i Frankrike

Nu är det dags för fotbolls-EM i Frankrike att dra igång och vi kommer givetvis att följa turneringen, som vi alltid gör inför de stora mästerskapen,

Fotbolls-EM 2016 är snart igång! Arenorna står klara och väntar, den officiella EM-låten är färdig och fansen är redo. På fotbollsem.net är vi redo att rapportera om det stora mästerskapet, berätta om bra bettingerbjudanden, lista matchodds och dela med oss av speltips.

EM 2016 spelas i Frankrike som är tvåfaldiga Europamästare i fotboll. I år kan de ta sin tredje EM-titel och gå upp i täten i medaljligan tillsammans med regerande Europamästarna Spanien som har tre EM-guld.

För det svenska landslaget blir EM 2016 extra speciellt. Flera stora spelare har annonserat att detta är deras sista mästerskap, Andreas Isaksson och Kim Källström är två av spelarna som kommer lämna landslaget efter EM.

Ettiketter: ,


Ytterligare ett VM till historieböckerna

Ett VM är nästan lika roligt att se tillbaka på som att se fram emot. Att se framåt innebär förväntningar och förhoppningar, men att se tillbaka handlar mer om konstateranden. När man skriver en återblick för ett VM så brukar det allt som ofta komma många kommentarer som handlar både om varför man inte tog med specifika händelser eller hur det var att man tog upp just de där sakerna som vissa också mindes bäst. Det går liksom inte att tillfredsställa alla när det gäller en VM-krönika. Samtidigt är det också det som gör att ett VM är så fantastiskt. Det är fyllt med så mycket minnen där alla människor väljer att minnas det som de själva ansåg som de bästa händelserna.

Efter 48 gruppspelsmatcher, 14 delfinaler, en match om tredjepris och slutligen en makalös final har vi på redaktionen valt ut ett axplock av de minnen vi bär med oss från VM i Sydafrika 2010.

*

Vi minns inledningsmatchen mellan värdlandet Sydafrika och Mexiko. De fullständigt makalöst vrålande tonerna som kom emot oss som en fallande tegelvägg när Vuvuzelorna började ljuda och som fick många av oss att ställa oss frågan om det kanske var läge att se ett Fotbolls-VM utan ljud. När sedan mannen vars namn inte ens gick uttala med hjälp av fonetisk skrift gjorde ett av VM:s snyggaste mål trodde vi att det ljud som kom från Soccer Stadium i Johannesburg skulle räcka till att frigöra landet Sydafrika från den afrikanska kontinenten och bildade en egen ö utanför kusten. Samtidigt minns vi också den tystnad som uppstod vid Mexikos kvittering…

*

Vi minns ett VM med stort svenskintresse trots att svenska landslaget själva inte fick deltaga. Lars Lagerbäck i sin extremt osexiga outfit med uppkavlade ärmar och keps var som hämtad ur en svensk tv-tittande soffa med chips och dipp tillsammans med en alltid lika välklädd Sven-Göran Ericsson som dominerade på de ivorianska presskonferenserna med fler åsikter än vad han hittills uttryckt under hela sin karriär.

*

Vi minns ett Nigeria vars oförmåga att göra mål nästan skapade en känsla över att det var uppgjort resultat i stort sätt i varenda match som de spelade. Aiyegbeni Yakubus miss från två meters avstånd kommer nog ingen fotbollsintresserad någonsin glömma. Att han gick fram och slog en makalös straff efteråt hjälpte föga eftersom Nigeria slogs ut med huvudet före. Förlåt Lasse men ett lag med sådan oförmåga och bristande koncentration förtjänar inte att gå vidare i ett VM. Vi får hoppas att presidentens utegångsförbud till spelarna hjälper dem att komma på rätt köl igen.

*

Vi minns en liten clown i grå kostym, 4 kilo juveler och bakåtslickat hår som skulle ta Argentina fram till ett VM-guld men som mötte det tyska stålet och fick på nöten med 4 mål mot 0. När det gällde som mest fungerade varken organisation, försök att ta medias fokus från spelarna eller korstecknet innan match. Det var bara att packa och åka hem för Diego Armando Maradona. Tack för kaffet. Tack för korven. Tack för showen.

*

Vi minns Nordkoreas intåg i fotbolls-VM med en inledningsmatch mot självaste Brasilien. Vi var många med förutfattade och politiskt laddade åsikter som väntade på den stora jätten från Sydamerika som enkelt skulle köra över de 11 rödblåa spelarna från Världens mest skyddade stat. När vi sedan fick se Jong Tae Se, Nordkoreas ende japan, gråta inför 1 miljard tv-tittare så insåg vi alla att de bara är människor. Att de sedan höll självaste Brasilien på sträckbänken gjorde inte saken mindre rolig. Tyvärr höll det inte hela vägen och vi får hoppas att  den store ledaren inte gick allt för hårt mot laget som ändå gjorde en hedervärd insats i Sydafrika.

*

Vi minns VM´s absolut största hjärnsläpp i form av Algeriets något övertaggade inhoppare Abdelkader Ghezzal vars 14 minuter på planen visserligen skrev historia men inte av den karaktären som han själv troligen hade velat. Första varningen efter 10 sekunder och andra varningen efter 14 minuter och sen var det tack och hej för stackars Ghezzal som visserligen gjorde bra ifrån sig under de minuterna han befann sig på planen men det är ingenting som någon minns idag.

*

Vi minns ett fatalt misslyckande i europeisk fotboll i form av föregående VM:s två finallag. Italien kom sist i sin grupp med VM:s lägst rankade lag framför sig. Frankrike skämde ut sig som fotbollslag, människor och som land med sitt fullständigt respektlösa beteende mot allt och alla. Här fick vi verkligen se ett gäng överbetalda småpojkar som inte fått lära sig vett och etikett i skolan och där flera spelare aldrig mer lär få dra på sig den franska landslagströjan.

*

Vi minns Afrikas sista möjlighet till avancemang till en VM-semifinal. Vi minns vilket ansvar som vilade på nummer tre i Ghana som klev fram till 11-meterspunkten för att skicka Afrika till historieböckerna. Det krävdes en enda spark innanför målramen. Bollen går i ribban och vi lider med Asamoah Gyans tårar samtidigt som en svensk kommentator skapar ännu en klassiker i svenskt sportreferat.

”…Han bränner den! Han sumpar den! Allt skiter sig för Ghana…”

*

Vi minns en oerhört tråkig och frustrerande sida av VM där skådespelarna fick komma fram allt för många gånger. Det var filmningar som hade fått Steven Spielberg att rodna i regissör-stolen och spelare som hade så ont att man faktiskt trodde de hade sett ljuset i tunneln i fallet mot det hårda gräset. När kortet hade avverkats så stod de vi sidan och vevade för att de var förbannade över att inte få komma in i spel igen. Skämmes ta mig fan.

*

Vi minns en fantastisk SVT-produktion med en synnerligen påläst och intressant VM-studio. André Pops är född moderator och Rit-Ola-Andersson skall aldrig mer träna eller verka som sportchef. Han skall kommentera fotboll och rita på digitala skärmar för att ledsaga det svenska folket mot en högre fotbollskunskap. Johanna Frändén skall ha all heder över sitt kunnande och för sitt ständiga leende i studion. Om hon bara skruvade ner tempot en aning så kommer hon få lika högt betyg som de andra studioherrarna.

*

Vi minns också ett TV 4 som i motvind fick kämpa mot en folkstorm som hela tiden jämförde studion mot grannkanalen vare sig det gällde gäster, kunnande eller kommentatorer. TV 4, helt ärligt, att lägga fyra minuters mellansnack i halvtid och 12 minuter reklam, ge Olof Lundh och Patric Ekwall fem minuter av sändningen och hela tiden försöka förklara bort reklamen med att ”…vi kör ju live på fotbollskanalen.se” kommer aldrig gynna er. Aldrig någonsin.

*

Vi minns en Soran Ismail i högform och på besök i Argentina där han gjorde sitt och TV 4´s bästa framträdande i detta VM genom att intervjua en gammal gubbe på en blandning av engelska, spanska och svenska som inte förstod någonting men ändå rullade vidare i sina kommentarer om Maradona och det Argentinska landslaget. Fantastiska två minuter som fick självaste Peter Jidhe att bryta samman i studion.

*

Vi minns ett VM där domarna hamnade alldeles för mycket i fokus. Superinsatser blandades med riktiga bottennapp i form av både missade kort, frisparkar och mål tillsammans med reprisbilder, offsidesituationer och vansinniga tränare. Det är inte lätt att vara domare i ett fotbolls-VM men det finns ganska många exempel som FIFA kan använda sig av för att ta lite beslut som gynnar både åskådare, spelare och domarna själva.

*

Vi minns Paul the Squid som gjorde sig känd över hela världen med sina åtta av åtta korrekt tippade matcher. Den tyska bläckfisken gick emot sitt hemland under semifinalen och fick rätt i sitt tips. Tyskarna ville göra Calamares av den stackars bläckfisken medan spanjorerna ville skicka livgardet till att försvara honom. Tack Paul, du gjorde en magisk insats och vi var många som satt klistrade framför livesändningen med finaltipset.

*

Vi minns ett Spanien som vann VM 2010 i Sydafrika. Vi minns ett Holland som frenetiskt kämpade i en av de hårdaste VM-finaler som någonsin spelats. Van Bommels kapning av Iniesta torde lett till en ordentlig knäskada men som mirakulöst nog uteblev. Tacklingen torde varit den värsta av de alla men när de Jong skickade iväg en karatespark mot Xavi Alonso, rakt i bröstet, trodde vi nog alla att vi sett århundradets klaraste röda kort men som Howard Webb valde att se mellan fingrarna och endast färga gult. Det är ok att spela hårt men här gick ni över gränsen, både i tacklingar, spel och beteende mot domare.

*

Som vi inledde till en början. Man kan inte få med alla händelser. Om vi hade velat få med alla händelser och beskriva dem utförligt så hade vi haft en hel bok som vi sedan kunde sälja. Vi minns givetvis mycket mer än så men någonstans måste man våga dra linjen.

Vi säger Grattis Spanien. Bra kämpat Holland. Ta nya tag Ghana. England vinner aldrig. Fantastisk fotboll Tyskland. Hem och träna Nigeria. Byt tränare Italien. Väx upp Frankrike. Matchen är inte över förrän domaren blåser Brasilien. Låt oss åka nästa gång Danmark. Målkameror eller femdomar-system FIFA. Sveriges bästa kommentator heter Lars Granqvist. Skärpning TV 4. Grymt jobbat SVT.

samt.

Tack alla besökare till sidan och de fans som följt oss på Facebook. Utan er hade det varit lönlöst att rapportera. Tack för en fantastisk månad.

Tack!

Ettiketter: , , , , , ,


Holland vinner och Tyskland tar brons!

Då är det dags att ta sig an de två avslutande matcherna i detta mästerskap. Bronsmatchen mellan Uruguay och Tyskland samt den stora höjdpunkten, finalen mellan Holland och Spanien.

Hur det går? Det ska vi avhandla i detta blogginlägg!

Vi börjar med bronsmatchen.

För mig är Tyskland det lag som spelat den klart mest intressanta fotbollen i Sydafrika. Att det inte räckte hela vägen fram var naturligtvis synd för alla er med tyska sympatier, men i sanningens namn var Tyskland nog en eller ett par rutinerade rävar ifrån en plats i finalen.

Ungdomlig entusiasm räckte långt mot försvarssvaga lag som England och Argentina, men Spaniens tajta defensiv och taktiska finess kunde man inte rå på.

I en match som denna tror jag att en Michael Ballack faktiskt hade gjort skillnad.

För Uruguay var det andra saker som avgjorde. Man hade redan överträffat sig själva och frågan är om man inte var (omedvetet) nöjda med sin insats. När dessutom Luis Suarez saknades var man också ett svagare lag.

Mot ett hungrigare Holland som såg en enorm möjlighet hade man i slutändan inte så mycket att hämta.

Av de anledningarna, mättnadskänslan, tror jag att Tyskland kommer ta en ganska klar seger i bronsmatchen. 3-0?

***********


Finalen så!

Holland mot Spanien hade normalt fått den mest negative fotbollssupporter att dregla av förväntan. Offensiven i fokus och full tro på att den egna förmågan räcker.

Nu är det ju inte riktigt så det fungerar i VM, även om grunderna naturligtvis finns kvar i de båda lagens genetiska kod.

Holland känns inte direkt som det gamla Holland (se Argentina i år) utan har byggt spelet på en tät defensiv kring fyrklövern Heitinga, Mathijsen, van Bommel och de Jong.

Brasilien fick smaka på den holländska muren i kvarten, liksom alla andra lag som åkt på stryk mot Oranje i kvalet och slutspelet.

När man sedan har offensiva krafter som Sneijder, Robben, Van der Vaart, Kuyt, van Persie och Huntelaar, ja då har man ett slagkraftigt lag.

I Spanien har man gjort på ett liknande sätt under del Bosque. EM-guldet med Aragones vid rodret vann mer med hjälp av offensiven, men i VM har det varit defensiven (och David Villa) som tagit Spanien till final.

Och man bygger laget på ungefär samma sätt som sina finalmotståndare.

Mittbackarna Puyol och Pique har, till Cesc Fabregas förbannelse, hjälp av defensiva mittfältsduon Xabi Alonso/Busquets.

Det har gjort att anfallsspelet blivit lidande. Men det har också gjort att man blivit oerhört svårforcerade.

Med detta i åtanke kommer jag nu att leverera mitt tips inför finalen.

För mig är, även om många andra konstigt nog verkar tycka att Hollands försvar darrar, de båda försvaren jämnstarka. Då menar jag när hela laget försvarar.

Det som kommer bli avgörande i finalen är vilket lag som har mest formstarka offensiva krafter.

Att lagens båda spetsar, Fernando Torres och Robin van Persie, är kalla kan vi nog enas om. I Spanien är det bara David Villa som presterat på maxnivå, i Holland har Wselay Sneijder lyst mest och mot slutet har även Arjen Robben börjat leverera.

Därför tror jag att Holland vinner och för att göra det enkelt för mig blir det 2-1. Målen för Holland gör, just det, Sneijder och Robben medan Villa tröstmålar för Spanien.

Ettiketter: , , ,


Männen bakom semifinallagen.. del 2

Igår skrev vi om Oscar Tabarez och Bert van Marwijk. Idag fokuserar vi på Tyskland och Spaniens båda förbundskaptener Joachim ”Jogi” Löw och Vicente del Bosque.

Vi börjar med den alltid lika lugne och analytiske Joachim ”Jogi” Löw.

Med tanke på det lagbygge Jogi Löw skapat kan man lätt tro att han har en diger meritlista som tränare på hög nivå. Men så är faktiskt inte fallet.

Jogi Löw inledde sin tränarkarriär i Vfb Stuttgart 1996. Därefter har han tränat lag som Fenerbahce, Karlsruhe, Adanaspor, Wacker Innsbruck och Austria Wien. Som spelare hade Löw sin storhetstid i Freiburg mellan åren 1985 till 1989 där han som anfallare fortfarande har målrekordet i klubben.

Jogi Löws karriär som förbundskapten startade för 6 år sedan efter ett för tysk fotboll illavarslande EM-slutspel.

För med tanke på att Tyskland två år efter EM i Portugal skulle arrangera Fotbolls-VM var resultaten i det europamästerskapet knappast vad man hade hoppats på.

Ett bedrövligt Tyskland, under förre ikonen och landslagsanfallaren Rudi Völler, tvingades där och då inse att något var fundamentalt fel med det normalt så starka landslaget.

Och man tog krafttag direkt, med VM två år senare som mål.

Budet gick till en annan gammal landslagsanfallare, Jürgen Klinsmann. Till assistent valdes Klinsmann Joachim Löw.

VM gick över förväntan för tyskarna, med en fin tredjeplats och framförallt hade duon förvandlat ett ganska tråkigt och defensivt inriktat lag till ett av Europas mest underhållande. På bara två år.

Efter EM valde dock Klinsmann att tacka för sig vilket gav Löw chansen som huvudansvarig.

Och faktum är att Jogi gjort utvecklat Die Nationalmannschaft ytterligare. I VM i Sydafrika har man bjudit på både underhållning och effektivitet. Man har satt en ny ribba att sträva efter för de andra landslagen. Det är mer än man någonsin kunde tänka sig inför turneringen.

Med sin skarpa analytiska förmåga och sitt lugn, kombinerat med perfektionism och professionalitet, är Jogi Löw uppenbarligen perfekt för det unga och friska tyska landslaget.

Hur VM än slutar är Jogi Löw en vinnare!

**********

Luis Aragones hade redan före EM 2008 bestämt sig, hur det än gick skulle han sluta i landslaget efter turneringen. Nu blev det guld och hjältestatus för den gamle förbundskapten. Efterträdaren Vicente del Bosque hade ett allt annat än enkelt jobb att ta sig an när han ersatte Aragones efter turneringen.

Men redan nu kan man nog fastslå att del Bosque i alla fall delvis lyckats, även om Aragones själv kritiserat Spaniens spel under VM. Och blir det VM-guld tystnar förmodligen även företrädaren.

För många är Vicente del Bosque ett namn sammankopplat med Real Madrid.

Som spelare representerade han Los Merengues. 5 ligatitlar, 312 matcher och 14 mål blev det i Madridtröjan och under den andra halvan av 70-talet gjorde han 18 landskamper för Spanien.

Att del Bosque huserade som defensiv mittfältare förstår man snabbt när man studerar den spanska startelvan i detta VM. Två defensivt inriktade balansspelare och ingen plats för liraren Cesc Fabregas.

Första sejouren som tränare för Real, om än väldigt kort, gjorde del Bosque 1994 då han klev in mellan sparkade tränaren Benito Floro Sanz och nyutnämnde Jorge Valdano. 1996 upprepades den proceduren då del Bosque, som då ansnvarade för juniorerna i klubben, återigen hoppade in för en sparkad tränare, denna gång Arsenio Iglesias.

1999 var det dock dags för ett permanent jobb som tränare i klubben, ett beslut klubbledningen knappast skulle komma att ångra.

Under fyra år tog del Bosque Real till två Champions League titlar, två La Liga titlar, samt segrar i den Spanska Supercupen, UEFA Supercup och den Intercontinentala cupen mot Sydamerikas mästare.

Mellan Realtiden, som fick ett överraskande slut 2003 då ledningen valde att avsluta kontraktet, och tiden som förbundskapten för Spanien tränade han turkiska Besiktas innan han tog en paus från tränaryrket.

Men när Spanien kallade kom suget tillbaka. Och kanske, kanske slutar det med ett historiskt VM-guld!

Ettiketter: ,


Männen bakom semifinallagen.. del 1

Vilka är egentligen männen bakom de fyra semifinallagens framgångar. Vad vet vi egentligen om Oscar Tabarez, Bert van Marwijk, Vicente del Bosque och Joachim Löw? Idag tar vi en närmare titt på Bert van Marwijk och Oscar Tabarez.

Att Uruguay återigen tagit sig till semi i ett VM-slutspel är naturligtvis helt ofattbart, speciellt med tanke på att det bara bor 3,5 miljoner människor i landet.

Mannen bakom succén heter Oscar Washington Tabarez, är 63 år gammal och kallas Maestro. Bara en sådan sak!

Som spelare huserade Tabarez till höger i backlinjen. Tabarez nådde dock aldrig de stora scenerna.

Men som tränare har det gått bättre. Tabarez har bland annat meriter från Cagliari (1994-95, 1997), Milan (1996-97) samt de båda argentinska klubbarna Velez Sarsfield (2000-01) och Boca Juniors (2003).

Tränarkarriären inleddes i ungdomslagen i Montevideoklubben Bella Vista. Året var 1980. Den första framgången kom som förbundskapten för Uruguays U-20 landslag tre år senare. Tabarez ledde sina unga adepter till seger i Pan American Games i Venezuela.

1987 tränade Tabarez Penarol som vann prestigefyllda Copa Libertadores under den allt mer respekterade tränaren.

1989 kom så möjligheten att ta över det uruguayanska landslaget. En chans Tabarez förstås inte kunde tacka nej till. Framgångarna kom omedelbart. Först blev man tvåa i Copa America bakom Brasilien och året efter reste man till VM i Italien. Där blev det respass i åttondelen mot värdlandet.

Tillbaka i Uruguay efter mästerskapet i Italien tackade Tabarez för sig och hamnade i Boca Juniors. Efter att sedan verkat i klubbar som Cagliari, Milan, Oviedo och Velez hamnade Tabarez återigen i Boca innan han tog en fyra år lång paus från fotbollen.

När fotbollsförbundet 2006 på nytt ställde frågan nappade dock Tabarez igen. Nu bär de fyra årens arbete frukt i form av en semifinalplats i VM 2010.

Oscar Tabarez har inte bara skapat ett vinnande lag, han har gjort det genom att kombinera den klassiska uruguayanska defensiva och hårda fotbollen med ett snabbt och fantasirikt anfallsspel där lirare som Diego Forlan, Luis Suarez och Diego Cavani leder styrkorna mot landets tredje VM-guld!

***********Åtta segrar på åtta matcher i kvalet. Tre segrar på tre gruppspelsmatcher i Sydafrika. Vinst mot Slovakien i åttondelen och en sensationell vändning mot självaste Brasilien.

Sedan Bert van Marwijk tog över som förbundskapten efter Marco van Basten 2008 har Holland varken förlorat eller tappat poäng i en tävlingsmatch. 13 matcher, 13 segrar.

Mannen som skapat det oövervinneliga landslaget är en förbundskapten som knappast gillar att framhäva sig själv i offentliga sammanhang och som enligt spelarna själva är en ledare som jobbar nära sina adepter och ger dem stort ansvar. Något som verkligen märks på planen.

För Bert van Marwijk har fått ordning på det som normalt sett brukar fälla holländarna i stora mästerskap och han har vänt arrogansen och självbelåtenheten till något positivt att hämta kraft ur.

Han låter en klasspelare som Rafael van der Vaart sitta på bänken till förmån för hårt jobbande Dirk Kuyt. Inte alla tränare hade gjort det valet. Och han ser ut att kunna hantera situationen med storstjärnor som tidigare inte funnit sig i att sitta på bänken.

Som spelare representerade Bert van Marwijk klubbar som FC Assent, Forutna Sittard, MVV, AZ och Go Ahead Eagles. Efter 18 år som spelare fortsatte han sin karriär som tränare i mindre klubbar innan han år 2000 plockades upp till storklubben Feyenoord.

Där stannade han i fyra år, med UEFA-cup vinsten 2002 som höjdpunkt. Två år på andra sidan gränsen, i tyska Borussia Dortmund, följde innan han återvände till De Kuip och Feyenoord 2007.

En cuptitel blev det innan Holland kallade. Marco van Basten åkte ur EM 2008 mot Ryssland och lämnade över till Bert van Marwijk.

Ett val ingen i Holland lär ångra idag!

Ettiketter: ,


Holland och Tyskland går till final…

Att Uruguay skulle gå till semi i fotbolls-VM 2010 var det inte många som trodde. Även om man som neutral betraktare mest lägger märke till de offensiva krafterna Forlan, Suarez, Cavani så är det defensiven som tagit Uruguay så här långt.

Ledda av rutinerade mittbacken Diego Lugano, som skadade sig senast och är tveksamt startande i semin, förfogar man över ett hårt jobbande kollektiv där Diego Perez anför styrkorna på mittfältet.

Just det hårda jobbet kommer bli helt avgörande för lagets chanser mot ett spelskickligt holländskt mittfält. För det gäller att Uruguay lyckas skära av bollarna till Wesley Sneijder och Arjen Robben och inte låta dem komma rättvända mot en naken backlinje.

Just det är det alltså som Holland vill ska hända. Nyckeln för Holland ligger i att spela bort pressen och hitta in bakom Uruaguays mittfält, något som inte varit så enkelt för de nationer som hittills stött på Oscar Tabarez mannar.

Men får Holland igång sina offensiva mittfältare är matchen vunnen. Då kan inte Uruguay stå emot.

**********

Den andra semifinalen är kanske rentav den moraliska finalen. Tyskland, som pulveriserat stormakter som England och Argentina med ofattbara 8-1, är VM:s största positiva inslag så här långt och Spanien har smugit sig vidare utan att direkt imponera.

Vilken match att se fram emot. Spanien kommer säkerligen att ha mycket boll och föra spelet medan Tyskland kommer täppa till ytor och kontraslå med full kraft.

Spanien ses fortfarande som favoriter i matchen, men magkänslan säger något annat.

Det Joacim Löw byggt vidare på och förädlat sedan VM i Tyskland 2006, då under Jurgen Klinsmann (med Löw som assistent), är ett lagbygge utan dess like.

Spelare för spelare är laget inte särskilt imponerande. Visst är det skickliga fotbollsspelare men när man såg truppen inför mästerskapet och jämförde den med exempelvis Argentina, Brasilien, Spanien och till och med England så hade man ju sina tvivel.

Jag vet inte vad det är man gör i det tyska landslaget.

Hur kommer det sig att en spelare som Lukas Podolski helt plötsligt hittar storformen så fort det blir VM, hur Mesut Özil jämförs med, och är bättre än, Lionel Messi, hur en 20-åring Thomas Muller går in och dominerar som om han spelade i juniorlaget, hur 23-årige Sami Khedira ersätter Michael Ballack och äger mittältet tillsammans med underskattade Bastian Schweinsteiger?

Att tyskarna alltid tror stenhårt på sig själva vet vi mer än väl men att man med ett av VM:s yngsta lag presterar den fotboll man visat upp i sommar, det är ta mig fan helt ofattbart. Och samtidigt helt underbart!

Frågan är om man räcker till mot Spanien? Ett Spanien som inte riktigt hittat rätt än så länge, bortsett från suveräne David Villa.

Personligen förstår jag inte varför Vincente del Bosque envisas med att spela både Busquets och Xabi Alonso på Cesc Fabregas bekostnad. Ner med Xavi ett snäpp och låt Fabregs ta hand om nummer tio positionen så tror i alla fall jag att man hade fått igång sitt anfallsspel. Men så är ju inte jag förbundskapten i Spanien….

Hur som helst är det bäddat för en fantastisk kamp på onsdag och jag blir inte förvånad om vi får se ännu en tysk triumf!


Det luktar sydamerikansk final

England, Frankrike och Italien är borta. Tre av favoriterna inför turneringen, som med facit i hand inte hade laget (England), harmonin (Frankrike) eller stjärnorna (Italien) för att ens ta sig till kvartsfinal.

Kvar står nu Spanien, Brasilien, Argentina, Tyskland, Holland och Portugal. En sextett där vi har 2010 års världsmästare i fotboll.

För ingen kan inbilla mig att något annat lag kan gå hela vägen, även om mindre nationer som Uruguay, Ghana, Paraguay och Japan fortfarande är med i leken.


**********


Klart är att vi redan ikväll kommer bli av med en av de stora nationerna. Guldfavoriten inför mästerskapet, Spanien eller utmanaren Portugal, som lite oväntat verkar ha prickat in formen.

Nu talar väl det mesta för att Spanien går vidare, men jag skulle inte räkna bort Cristiano Ronaldo och co i första taget.

**********

Men sett till spelet hittills i turneringen sticker tre lag ut lite extra. Brasilien, Argentina och Tyskland.

Holland har sett bra ut, men inte satts på några ordentliga prov än så länge. Danmark, Japan, Kamerun och Slovakien har ännu inte gett några riktiga svar och nu ställs holländarna mot Brasilien i kvartsfinalen.


**********


Ett Brasilien som ser enormt starka ut. I går lät man Chile springa av sig under första halvtimmen sen högg man snabbt två gånger om. Precis som ett mästarlag brukar göra. Dessutom fortsätter Luis Fabiano göra mål samtidigt som Robinho och Kaka ser allt bättre ut.

Och när man har ett ramstarkt försvar som nu bara släppt in två mål på fyra matcher (3 mot riktigt kvalificerat motstånd), ja då luktar det final lång väg. Vinner man kvarten mot Holland väntar semi mot vinnaren mellan Uruguay och Ghana, ingen kan inbilla mig att Brasilien släpper en sådan chans.

**********

På den andra halvan är vägen till final betydligt tuffare.

Spanien och Portugal gör som sagt upp om en kvartsfinalplats ikväll, där vinnaren får möta Paraguay eller Japan.

Men den riktigt intressanta kampen utspelar sig mellan Argentina och Tyskland. Skulle tyskarna gå hela vägen och vinna VM innebär det med stor sannolikhet att deras väg till guldet kommer att ha gått via England, Argentina, Spanien och Brasilien (förutsatt att alla favoriter vinner).

Då kan man knappast komma med invändningen att Tyskland hade en enkel väg till finalen.

Visst hade det varit lite läckert om Jogi Löw och hans unga, respektlösa Tyskland klarar av det!

**********

Nu tror jag dock att de får svårt redan i kvarten mot Argentina som väl är den nation som imponerat mest hittills.

Maradona har verkligen fått fart på offensiven med Messi, Higuain och Tevez i spetsen samtidigt som defensiven ser väldigt stabil ut.

Visst kan Tyskland hota i kvarten, men frågan är om inte spetskompetensen avgör här? Jag tror det.**********


Skulle gärna vilja se en semi mellan Argentina och Spanien… en match som är omöjlig att tippa.

Magkänslan säger mig dock att Maradona står där på Soccer City den 11 juli, öga mot öga med Dunga, precis som i åttondelsfinalen i VM -90… en match som för övrigt slutade 1-0 till Argentina.

Ettiketter: , , , , ,


Att de aldrig fattar…

England är utslaget igen. Och engelsmännen är lika chockade som alltid. Men varför? Jag har sagt det innan och säger det igen, England är inte tillräckligt bra!

Tittar man på den engelska truppen kan man konstatera att där finns klasspelare som Steven Gerrard, Wayne Rooney, Frank Lampard, John Terry och Ashley Cole.

Med den stommen skulle man förstås klara sig långt… om man bara inte hade en väldigt tunn trupp.

Anledningen till att dessa spelare presterar så bra i sina klubblag tror jag går att finna i medspelarna. Samt att man i sina klubblag har tydliga roller.

Ta Steven Gerrard som exempel.

Gerrard hade visserligen en tung säsong i år, men om man ser lite längre tillbaka är det ganska uppenbart att mittfältaren trivs bäst i en uppställning där denne får vara centrum. I Liverpool spelade Gerrard på ett mittfält med städaren Javier Mascherano (som Maradona bygger Argentina kring) och skicklige passningsläggaren Xabi Alonso, ordinarie i Spanien.

I landslaget backas han upp av tröge Gareth Barry (fråga Özil) och Frank Lampard, vars spelstil i mångt och mycket påminner om Gerrard. Resultatet verkar mest bli att ingen riktigt vet vad man ska göra.

När England starar med Mathew Upson, Glen Johnson och Gareth Barry inser man snabbt att man har problem. Inte för att de är några dåliga fotbollsspelare, men för att gå riktigt långt i VM håller det inte. I dagens fotboll är farten A och O i ett framgångsrikt fotbollslag. Titta på de sydamerikanska lagen, på Japan och Sydkorea som båda avancerade från gruppen, Tyskland, Spanien och Portugal.

Eller vänd på det, titta på England, Frankrike och Italien…

När dessutom totalt ofarlige Emile Heskey får speltid i match efter match, tja vad ska man säga då?

Jo, att truppen och urvalet i England är för tunt.

**********

Sen måste man ju bara ställa sig frågan om inte Fabio Capello borde gjort som Joacim Löw och satsar på sina yngre, och snabbare, spelare.

Personligen hade jag gärna sett att italienaren i mötet med Tyskland satsade på en 4-2-3-1 uppställning; James – Johnsson, Dawson, Terry, Cole – Lampard, Carrick – Lennon, Gerrard, Cole – Rooney.Om det hade gått bättre vet i fan, men det hade i var fall varit roligare att se på!

Ettiketter:


Tyskland vs England – en klassiker att se fram emot!

Det finns många klassiska VM-möten, men ett tillhör de absolut största. Tyskland mot England. Historia, politik och prestige i en och samma match. Två länder som avskyr att förlora mot varandra och som står för två snarlika med också olika fotbollsfilosofier.

Den organiserade och metodiska tyska fotbollen mot den passionerade och tempostarka engelska (den senare har vi iofs inte sett mycket av under det här VM:et).

Alla minns väl den gamle engelske hjälten och skyttekungen Gary Linekers klassiska citet:

”Fotboll är ett enkelt spel. Du spelar i 120 minuter och sedan vinner Tyskland på straffar”

Rivaliteten går långt bak i tiden och man kan väl grovt säga att den sportsliga rivaliteten lagen emellan inleddes 1966 då Geoff Hurst, och den Sovjetiske linjedomaren Tofik Bakhramov, blev hela Englands hjälte med målet som inte var ett må, eller var det?

Tja, ni minns VM-finalen på Wembley mellan England och Tyskland som slutade 4-2 (förlängning) till hemmanationen efter en av VM-historiens mest omdebatterade händelser.

Men rivaliteten grundar sig förstås även i händelse som skedde långt innan den finalen. Det är dock en annan historia.

Tyskland och England har mötts 27 gånger genom åren. Engelsmännen har vunnit tolv av dessa, Tyskland 10.

I VM har länderna mötts fyra gånger. 1982 i Spanien slutade gruppspelsmatchen mållös. De tre övriga har slutat oavgjort vid full tid vilket lett till förlängning. I finalen -66 vann Englad som sagt VM-guld, -70 i Mexiko vann tyskarna i förlängning i kvarten och -90 i Italien bjöds det på stor dramatik i en minnesvärd semifinal som fick avgöras på straffar. En straffläggning som Tyskland vann.

Även 1996, på engelsk mark, slog Tyskland ut England på straffar i Europamästerskapens semifinal. Engelsmännen fick revansch fyra år senare i Belgien/Holland -00 när man vann gruppspelsmötet med 1-0.

Och nu är det alltså dags igen. Tyskland mot England, denna gång i åttondelsfinal i VM 2010! Spänn fast säkerhetsbältena…

Ettiketter: ,


Lagerbäck har gjort ett bra jobb!

Dags för en summering av intrycken från gårdagen.

Nigeria och Lars Lagerbäcks VM-äventyr är över och likaså är samarbetet mellan de två parterna. Något annat är väl knappast att vänta.

Men har Lagerbäck verkligen gjort ett dåligt jobb? 

Jag tycker inte det. För det första saknades skada dynamon John Obi Mikel något enormt på mittfältet. För det andra hade han inte direkt den tiden som krävs för att sätta sin prägel på laget.

När dessutom Sani Kaita förstörde chansen till tre givna (?) poäng mot Grekland kan man förstås inte göra så mycket som förbundskapten för ett i sammanhanget ganska mediokert gäng.

Nej, Lars Lagerbäck förtjänar beröm för att han trots alla bekymmer såg till att hoppet om avancemang levde ända in i slutsekunderna.

**********

Undrar förresten hur bra Yakubu Ayegbeni sov i natt. Vilken miss…

**********

När vi ändå är inne på förbundskaptener, alla kritiker mot Diego Armando Maradona håller sig nog för skratt nu!

 Måste erkänna att jag också hade mina tvivel inför turneringen med de har fan ta mig flugit all världens väg. Älskar det sätt Maradona, likt en viss José Mourinho, sätter fokus på sig själv för att avlasta pressen på sina stjärnor.

Att det surras mer om Maradona är världens bästa fotbollsspelare är bevis nog.

Visst har Argentina en sällan skådad anfallsuppsättning att plocka ur, men man ska får ordning på torpet också.

Den uppenbara glädje han sprider hos sina spelare går inte ta miste på och den ska definitivt inte underskattas.

Man kan naturligtvis tycka vad man vill om Maradona som förbundskapten, men ingen kan protestera mot att det är väldigt uppfriskande att följa honom bland alla andra hyperseriösa (nervösa) förbundskaptener som är livrädda för att säga för mycket!

Jag hoppas Argentina går mycket långt i detta mästerskap…

**********

Raymond Domenech. Och hans Frankrike. Vad finns där mer att tillägga. Herregud vilken soppa… inte ens mot Sydafrika lyckades man rädda lite ev hedern (förvisso pga en horribel utvsning).

Ingen kommer att sakna Cirkus Le Bleu!

Ettiketter: , ,


Portugals 7-0 sanslöst – men inte unikt

Det har nämligen spelats en del matcher genom åren med större segermarginal.

Trots hela 7-0 på Nordkorea, målen av Tiago (2), Simao, Cristiano Ronaldo, Hugo Almeida, Liedson och Raul Meireles, nådde Portugal inte upp i det rekord man på slutet såg ut att jaga.

Portugal var nära, men man nådde inte upp till den största segermarginalen genom tiderna i VM. Tre matcher har slutat med hela 9 måls differens. Ungern-Sydkorea 9-0 (-54), Jugoslavien-Zaire 9-0 (-74) och Ungern-El Salvador 10-1 (-82).

Tio mål i en och samma match är också rekordet för ett lag i VM. Det sattes av Ungern i matchen mot El Salvador ovan.

Men frågan är om inte Portugals seger ska värderas högre. I dagens fotboll är det ju som bekant inte lika enkelt att rulla ut en svagare motståndare och den faktiska klasskillnaden mellan den tidens Ungern och El Salvador torde vara större än den mellan Portugal och Nordkorea.

Trots allt klarade Nordkorea 1-2 mot Brasilien!

Portugiserna var dessutom nära ett annat rekord. Hade inte Tiago målat två gånger så hade Portugal tangerat ett svårslaget rekord i VM-historien, nämligen från VM -74 då Jugoslavien noterades för sju olika målskyttar i mötet med Zaire.

*********

Frågan man ställer sig nu är ju hur bra Portugal egentligen är. I kvalet imponerade man inte, men 0-0 mot Elfenbenskusten och 7-0 på Nordkorea visar onekligen att det finns kvaliteter i laget.

Mötet mellan Portugal och Brasilien kommer bli väldigt spännande att följa nu, speciellt med tanke på att Spanien spelar i grupp H och kommer att få möta något av lagen i åttondelen (om de nu går vidare vill säga).

**********

Undrar hur det såg ut när Svennis tittade på matchen med sitt Elfenbenskusten…


Ständigt denne Domenech!

Man var knappast överraskad över att Frankrike spelade statiskt och omständigt mot Mexiko igår och återigen uppfyllde laget de förväntningar (inga större) man hade på dem inför matchen.

Men hur kan ett lag med så många världsstjärnor spela så jäkla usel fotboll? 

När Mexiko tag ledningen borde man ju fått se en tung forcering, oavsett om spelet stämmer eller inte. Men nejdå, istället fick vi se ett närmast apatiskt Frankrike och en lika passiv förbundskapten.

Inga linjer i spelet, ingen tanke bakom, ingen riktig vilja.

Det kändes fan som om man hade mindre tanke bakom hur man ville spela än vilken division fyra klubb i Sverige som helst.

Kontrasten mot Mexiko, vars sluge förbundskapten Javier Aguirre fullständigt körde över sin franske kollega, visade stort taktiskt kunnande genom att låta den centrala anfallaren Guillermo Franco falla ned som mittfältare i försvarsarbetet medan en av då två vindsnabba kantanfallarna Giovani Dos Santos och Carlos Vela (senare Pablo Barrera som ordnade straffen) låg kvar och högg på kontring.

Aguirre fick matchen precis dit han ville och gjorde också taktiska förändringar i precis rätt ögonblick. Manchester United förvärvet Javier Hernandez och 38-årige nationalikonen Guauhtemoc Blanco gjorde varsitt mål och avgjorde matchen.

Några genialiska drag stod knappast Raymond Domenech för. Bara två byten, Valbuena mot Govou och Gignac mot Anelka och offensiva stjärntrion Thierry Henry, Djibril Cissé och Johann Gourcuff fick snällt sitta kvar på bänken hela matchen ut.

Hade jag varit fransman igår hade jag varit precis tokig!

Nej, grattis Mexiko och Uruguay till en förmodad plats i åttondelen (oavgjort räcker ju i sista). Sydafrika håller inte måttet och Frankrike har inte i VM att göra! Fråga vilken irländare som helst…

Ettiketter: ,


Blir det ett Sydamerikanskt VM?

Normalt räknar vi bara med att Brasilien och Argentina kan gå långt i VM från den Sydamerikanska kontinenten, men efter att ha sett Chile, Uruguay och Paraguay är det kanske dags att höja ett varningens finger för de tre övriga lagen.

Chile har ju inte direkt rosat VM-marknaden tidigare, men under förre argentinske förbundskaptenen Marcelo Bielsa ser vi nu ett ungt och hungrigt Chile som spelar en underhållande och fartfylld fotboll som kan ta dem långt i detta VM.

Att man kom tvåa i det Sydamerikanska kvalet, bara en poäng bakom Brasilien, gav oss en hint om vilken kvalitet laget höll när de gick in i turneringen häromdagen och insatsen mot Honduras lovar mer.

Blev speciellt förtjust i läckre anfallaren Alexis Sanchez som gjorde lite som han ville med Hondurasförsvaret. Bara 21 år gammal spelandes för italienska Udinese och definitivt redan redo för större uppgifter.

Det ska förstås bli väldigt intressant att följa utvecklingen i grupp H. Nyckelmatch för Chile på måndag då man ställs mot skrällgänget Schweiz. Den matchen avgör förmodligen vilka som går vidare från gruppen. För visst kommer väl Spanien igen?

**********

Även om Paraguay inte bjöd på lika fin fotboll som Chile så har man skaffat sig lite av ett slagläge i grupp F efter poängen mot Italien. Nya Zeeland besegrar man av bara farten och som det ser ut nu lär det räcka med oavgjort mot Slovakien.

Potential finns och visst är man vassare nu än för fyra år sedan när Sverige blev för svåra. Landet brukar ta sig vidare från gruppen, men har åkt ut i åttondelen i de tre senaste mästerskapen man deltagit i före Tyskland, -86, -98, -02. Och gruppen man är i nu ser ju inte direkt omöjlig ut.

Det surrades en hel del om Argentinafödde Lucas Barrios innan VM, men i premiären visade han inte mycket. Håll dock ett öga på anfallaren i fortsättningen. Han kan mycket väl bli den som skjuter Paraguay vidare i turneringen.

**********

Igår kvalificerade sig Uruguay för åttondelen genom att plocka ned värdnationen på jorden igen. Och som man gjorde det. Ett hårt kämpande lag som låter vassa trion Diego Forlan, Edinson Cavani, Luis Suarez står för det kreativa.

Matchen igår hade man i sin hand under nittio minuter och frågan är om inte Uruguay är det starkaste laget av de tre.

Landet har som bekant 2 VM-guld, 1930 och 1950, men så långt lär de inte gå denna gång. Däremot skulle det inte förvåna om landet tar sig till kvartsfinal och vem vet, med vassa målskyttar som nämnda trion ovan kan allt hända när man väl kommit så långt. Vinner man gruppen får man dessutom en hyfsad lottning mot tvåan i grupp B.

Traditionellt brukar ju något mindre namnkunnigt lag gå till semi. Sverige -94, Kroatien -98, Sydkorea och Turkiet -02. Kan Uruguay bli årets sensation?

Ettiketter: , ,


Vinn en Apple iPhone – om du spelar i mobilen!

Spela på Fotbolls-VM via mobilen med NordicBet, och du har chansen att vinna en iPhone i deras exklusiva lotteri.

För att delta i lotteriet behöver du spela minst 5 spel via mobilen, på 5 olika VM-matcher med minsta insats om 50 kronor per spel.

Du får välja om du vill spela singlar eller kombo-spel, alla räknas om de innehåller minst en VM-match.

Lycka till!


The attack of the Vuvuzela!

”Dödens grupp” ser ut att bli precis så jämn och oviss som vi trodde innan gårdagen. Brasilien gjorde inte många knop när man besegrade ett förvånansvärt bra (?) Nordkorea efter två moment av briljans från Maicon och Robinho, vilken assist!

I övrigt var det slött, tempofattigt och tråkigt. Det positiva bjöd annars Nordkorea på då de med taktisk diciplin (inte så förvånande iofs), löpvillighet och mod bjöd upp till kamp på Ellis Stadium i Johannesburg.

Höjdpunkten tillsammans med brassarnas båda vackra mål var annars Vuvuzelaattacken på SVT:s Staffan Lindeborg och Glenn Strömberg i samband med reduceringen. Stor humor!

**********

Om Brasilien vann planenligt så slutade mötet mellan Svennis Elfenbenskusten och Portugal, tja, planenligt.

Oavgjort var ju ganska väntat, däremot trodde åtminstone jag på lite fler målchanser och ett och annat mål.

Närmast var nu Cristiano Ronaldo med ett rungande stolpskott.

Kul också för Svennis att Didier Drogba kunde spela i andra halvlek. Utgången av gruppen känns oviss, men nog är det knapp fördel Elfenbenskusten bakom Brasilien. Portugals oförmåga att göra mål kan bli avgörande.

Portugal-Nordkorea ska bli väldigt intressant att se…. liksom förstås Brasilien-Elfenbenskusten… och så klart Brasilien-Portugal!


Ljust för Holland – mörkt för Danmark

Det blev inte den färgsprakande match man hade hoppats på, men vi fick ändå se ett Holland som kommer att bli farliga i turneringen. För trots att man saknade Arjen Robben visade framförallt andra halvleken att bredden finns när pigga inhopparna Elia och Affelay satte snurr på ett annars ganska segt anfallsspel.

Men samtidigt kanske just bredden är lite av ett dilemma för förbundskapten van Marwijk. För det fungerade inte speciellt bra med både Wesley Sneijder och Rafael van der Vaart på planen. Det märktes tydligt att den senare inte trivs på vänsterkanten, speciellt när läckre Eljero Elia ersatte.

Men det är klart, det är ju knappast så att van Marwijk skulle vilja byta med Morten Olsen, vars lag såg väldigt trubbigt ut.

Den stora frågan för Holländarna är väl annars hur pass väl försvaret står sig. Något svar på den frågan gavs inte idag.

För Danmark ser det inte speciellt hoppfullt ut. Nu måste man ta fyra poäng på Japan och Kamerun. Därför blir det mycket intressant att följa matchen mellan dessa båda som startar om några minuter…


Knepigt läge för Serbien…

Fyra grupper är spelade. Dags för en första kort summering av intrycken.

Tyskland imponerade i vanlig ordning och bjöd i går på den bästa underhållningen hittills i VM. Med flygande anfallsfotboll körde man över ett blekt Australien som dessutom fick viktige Cahill utvisad.

Trots att Tyskland i år ställer upp med ett lite mindre rutinerat lag har man med den första matchen på näthinnan andra kvaliteter man tidigare saknat.

Tekniken, fötterna och kreativiteten hos lirare som Özil och Muller kan ta Tyskland långt i sommar.

Men, än är det nog för tidigt att utnämna tyskarna till världsmästare!

Ett annan favorit som fick en bra start är Maradonas Argentina. 3 poäng och en hel del skapade chanser som iofs borde gett fler mål. Argentina blir att räkna med!

Om Tyskland och Argentina fick en smakstart på VM så var det inte lika muntra miner i England, Frankrike och Serbien. Lag med flera världsstjärnor i trupperna.

England stjälptes i vanlig ordning av en målvaktstavla, Frankrike spelade precis lika stereotypt och statiskt som vi vant oss vid under Domenech och Serbien lyckades inte förvalta sina chanser mot Ghana.

England och Frankrike kommer förstås gå vidare ändå då motståndet i deras grupper är beskedligt, värre då för Serbien som nu måste ta minst en poäng mot Tyskland. Klarar man det??


Äntligen VM-premiär!

Nu börjar det, Fotbolls-VM. Världens bästa mästerskap, massor av spännande matcher, skrällar, favoritfall, snygga mål, heroiska insatser, dramatik.

Vi har fyra veckor på oss att insupa atmosfären, njuta av högklassig fotboll och spekulera i vilka som tar hem VM-bucklan.

Först ut är värdnationen Sydafrika som kl 16:00 i eftermiddag tar sig an Mexiko. För mästerskapets skull hoppas man på Sydafrikansk triumf. Ju längre hemmanationen går, desto bättre mästerskap.

Jag minns VM i Tyskland för fyra år sedan som upplevdes på plats. Tyvärr tillhörde man den skara fans som bara fick biljetter till premiären mot Trinidad/Tobago och inte den episka Paraguaymatchen, men det är en annan historia.

Kommer ihåg mötet mellan Tyskland och Polen. Hur de tyska fansen var helt vilda av glädje, inte en så vacker syn alla gånger, och hur turneringen lyfte med varje tysk framgång.

Det ska bli mycket intressant att se vad Parreira har åstadkommit med sitt Bafana Bafana idag. Klarar man av förväntningarna? Mexiko är en svår motståndare som ofta tar sig vidare från gruppspelsfasen. Räkna med en härlig öppningsmatch trots att det kanske inte ser ut som en sådan på pappret!

Nu kör vi!


…och han blir skyttekung!

De stora nationernas anfallare är naturligtvis favoriter att vinna skytteligan i VM enligt oddsen.

Spanjorerna David Villa och Fernando Torres, Argentinas Leo Messi, Gonzalo Higuain, Carloz Tevez och Diego Milito, Hollands Robin van Persie, Englands Wayne Rooney, Brasiliens Luis Fabiano, Kaka och Robinho samt Portugals Cristiano Ronaldo.

Alternativen är många.

Men vem har egentligen bäst förutsättningar att vinna skytteligen?

Spanien spelar ju i en av de enklare grupperna och redan där finns möjligheten för många mål av Torres och Villa. Att de sedan spelar i ett anfallsglatt gäng ökar förstås chanserna. Men notera att Spaniens motståndare i åttondelen kommer från tuffa grupp G. Det innebär att laget kommer att ställas mot Brasilien, Portugal eller Elfenbenskusten. Även om Spanien är favoriter betyder det inte givet avancemang i en sådan match.

De fyra argentinarna? Tja, Diego Milito visade klassen i Inter under året men här ser det ut att bli bänken till förmån för Real Madrids skyttekung Gonzalo Higuain. Just Higuain kan vara ett bra spel, understödd av Messi och Tevez lär det skapas chanser. Även de båda herrarna har så klart potential att ta hem guldskon. Dessutom möter Argentina, förutsatt att de vinner grupp B, tvåan i grupp A som bör innebära Mexiko, Uruguay eller värdnationen Sydafrika. En enkel väg till kvarten…

Brasiliens anfallsess blir också att räkna med. Mot Nordkorea kommer målen trilla in, men sen blir det tuffare. Vinner man gruppen väntar dock enkelt motstånd i form av Chile, Schweiz eller Honduras.

Rooney? Kanske, kanske… personligen tror jag inte England går längre än till kvarten denna gången heller, men med tanke på att man spelar i en riktigt svag grupp lär det bli en del baljor mot både Algeriet och Slovenien. Kan dock bli en riktigt tuff åttondel mot Serbien alternativt Tyskland.

Portugals Cristiano Ronaldo är också ett hett namn individuellt sett men med tanke på att Portugal brukar ha svårt att producera framåt faller han bort. Elfenbenskustens Didier Drogba ska nog inte räknas bort, men mycket ska nog till om han ska vinna skytteligan.

Trots alla vassa anfallare ovan väljer jag att lägga mina pengar på Hollands Robin van Persie. Spelsugen till tusen efter vinterns skadeproblem och med understöd från skickliga passningsspelare som Sneijder, Robben, Van der Vaart med flera kommer massor chanser skapas. Holland gör traditionellt många mål och man möter tre inte allt för starka försvar i grupp E. Lär också ställas mot Paraguay eller Slovakien i åttondelen.

Skyttekung Fotbolls-VM: Robin Van Persie, Holland!

Vem är din vinnare?

Här är oddsen från Unibet
Villa, D (Spanien) – 9,00
Messi, L (Argentina) – 11,00
Rooney, W (England) – 12,00
Luis Fabiano (Brasilien) – 12,50
Van Persie, R (Netherlands) – 12,50
Torres, Fernando (Spanien) – 16,00
Higuaín, G (Argentina) – 20,00
Ronaldo, Cristiano (Portugal) – 20,00
Milito, Diego (Argentina) – 30,00
Robinho (Brasilien) – 35,00
Kaká (Brasilien) – 40,00
Klose, M (Tyskland) – 45,00
Tevez, C (Argentina) – 45,00
Crouch, P (England) – 50,00
Di Natale, A (Italien) – 50,00
Gilardino, A (Italien) – 50,00
Drogba, D (Elfenbenskusten) – 55,00

Ettiketter:


De vinner VM!

Det börjar brännas nu. VM är bara några dagar bort och experterna kommer med uppdaterade tips hela tiden. Spanien nämns som den stora favoriten före Brasilien och de båda utmanas främst av Tyskland, Argentina, Italien och Frankrike. Men vilka har de bästa förutsättningarna?

Spanien har ett komplett lag med idel världsstjärnor. Stommen är Barcelonafostrad och med en centrallinje bestående av Casillas, Pique, Xavi och Torres som dessutom kompletteras av offensiva lirare som Fabregas, Iniesta, David Silva, David Villa, Jesus Navas med flera så inser man snabbt att Spanien blir svårslagna i detta VM.

Brasilien kommer till spel med en lite mer anonym trupp än tidigare men man har en imponerande startevla. Vassa trion Robinho, Luis Fabiano och Kaka borgar för många mål och försvaret ser i alla fall på pappret riktigt starkt ut. Tre riktigt vassa målvakter och rutinerade herrar som Lucio, Juan, Maicon ger en stabil grund. Ska brassarna lyckas gå hela vägen hänger nog mycket på mittfältet.

England nämns av många men som vi varit inne på tidigare saknas det en kreatör på det engelska mittfältet. Dock lär man vara med långt framme. Försvaret är starkt trots avsaknaden av nyligen skadade Rio Ferdinand. Terry, King, Cole och Johnsson är fyra rutinerade och skickliga försvarare. Den stora frågan är väl egentligen hur Fabio Capello väljer att formera sitt mittfältet. Dilemmat Gerrard kontra Lampard är inte löst och frågan är om inte det bästa är att spela med fem man på mitten och en ensam Wayne Rooney på topp. Men till guld räcker det inte.

Frankrike gick hela vägen till final 2006 och man krånglade sig vidare till Sydafrika vina en hand mot Irland. Även om man långt i från imponerat i kvalet känns ändå fransmännen som lite av en dark horse. Det finns gott om klasspelare på väg upp i karriären vilket innebär att de är hungriga på framgång. Defensiven lär sitta där, nyckeln för omdebatterade förbundskaptenen Raymond Domenech ligger i att få igång offensiven, framförallt genom Frank Ribery, Nicolas Anelka och Yoann Gorcuff.

Tyskland kan man förstås aldrig räkna bort och det gör vi inte heller denna gång trots att man Joacim Löw förfogar över ett i sammanhanget orutinerat lag. Avsaknaden av Michael Ballack är stor och ett tungt ansvar vilar på Bastian Schweinsteiger. Men nej, den här gången går man max till kvartsfinal.

Italien då, kan man försvara guldet från 2006? Guldhjälten Grosso är med igen men många tunga namn har fallit bort. Truppen känns inte alls så het som exempelvis Spaniens och man saknar den stora fixstjärnan Francesco Totti, Mycket hänger på mittfältarna Daniele De Rossi, Andrea Pirlo och Mauro Camoranesi men räkna inte med några stordåd från italienarna. Sist men inte minst har vi

Argentina med den galne Diego Armando Maradona i spetsen. Argentina kommer till spel utan petade Champions League mästarna Javier Zanetti och Esteban Cambiasso, men man förfogar över ett riktigt intressant lag som om man får det att stämma mycket väl kan gå hela vägen. Inget lag har bättre anfallsbesättning. Messi, Tevez, Higuain, Milito, Aguero lär innebära en hel del mål framåt och defensivt brukar Argentina vara starka.

Argentina blir därför vår vinnare av Fotbolls VM 2010!

Dessutom höjer vi ett varningens finger för HollandRätt spelartyp saknas i England igen…

När vi nu ändå var inne på grupp Coch Slovenien i det förra inlägget tänkte jag att vi skulle ta en närmare titt på en av VM-turneringens stora favoriter. Hittills har vi mest kollat in några av de mindre fotbollsnationerna, som värdnationen Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, Slovakien och nu senast Slovenien.

Men nu sätter vi tänderna i Fabio Capellos England, nationen som aldrig når hela vägen (bortsett från -66) men som ändå hävdar att de är världens bästa fotbollsnation.

Sverige har till exempel inte förlorat mot England i tävlingssammanhang sedan 1968. Bara en sådan sak. Kan man på allvar hävda att England är en av de stora? Är man verkligen det?

Ser man till ligan, miljardindustrin Premier League, så är man naturligtvis i topp. Och namnen i landslagstruppen är så klart av hög internationell standard. Ändå lyckas man inte lika bra som jämförbara nationer som Spanien (europamästare 2008), Italien (Världsmästare 2006), Tyskland (ständigt långt fram i slutspelen) och Brasilien (världsmästare 2002).

Att Premier League invaderas av världens bästa fotbollsspelare är naturligtvis trevligt för oss som gillar ligan, men faktum är att det även hämmar den inhemska utvecklingen.

England är traditionell mycket bra på att får fram spelare som är fysiskt starka, som orkar springa i 120 minuter och som vinner matcher på att de är enormt tempostarka. Steven Gerrard, Wayne Rooney, Frank Lampard är alla exempel på sådana spelare.

Det som saknas för att England ska kunna ta klivet och vinna VM-guld är spelare av lite mer internationellt snitt. Spelare som kan bryta mönster, spela i olika tempo och lura in motståndarna i en falsk trygghet.

England har haft svårt att få fram sådan spelare. Paul Gascoigne var en sådan, Joe Cole skulle kunna vara det i dagens lag om han bara fick vara skadefri under längre perioder.

Men Joe Cole räcker inte, och tittar man på Englands trupp så finns där inga alternativ. Tänk en Cesc Fabregas, en Xavi, en Kaka, eller varför inte en Andres Iniesta, en Luca Modric alternativt en Wesley Sneijder. Spelare som alla har förmågan att styra tempot i sina landslag.

Det finns inget bättre landslag än England när det handlar om de första 30 minuterarna. Full fart framåt, hög press och konstant tryck. Kolla bara möten med Sverige i de senaste mästerskapen 2002 och 2006.

Problemet är bara att inget lag orkar spela så i 90 minuter.

Jag tror att England återigen är för stereotypt och därför knappast lär vinna VM den här gången heller. Jag tippar respass i kvarten, varför inte på straffar igen!


Ettiketter: ,


Anonyma Slovenien laddar om efter superskräll

Vi var inne på det i det senaste inlägget om Slovakien. Och vi spinner vidare på ämnet unga nationer som är på väg att etablera sig bland de bättre nationerna i Europa.

En sådan är definitivt tvåan i samma kvalgrupp som slovakerna, Slovenien.

I skymundan av de stora före detta Jugoslavien nationerna Kroatien, Serbien och i vissa mån Bosnien&Hercegovina (som jämfört med Slovenien fått väldigt mycket uppmärksamhet sett till meriter) den senaste tiden, har Slovenien tagit sig till nationens andra VM-slutspel.

2002 var Slovenien med första gången, då blev det respass direkt efter tre förluster mot Spanien, Sydafrika och Paraguay.

Det var inte många, om ens några, som på allvar trodde att Slovenien skulle ta sig till VM. Att man skulle bli tvåa i kvalgruppen efter Slovakien, men före stora fotbollsnationer som Polen och Tjeckien var en stor överraskning.

Men den stora skrällen var ändå inte andraplatsen i gruppen. Det var istället playoffsegern över tidigare så hyllade Ryssland med Guus Hiddink vid rodret. Ett Ryssland med superstjärnan Andrei Arshavin i spetsen och med ett på pappret mycket bättre fotbollslag som två år tidigare charmat hela fotbollseuropa med sin moderna fotboll.

Playoffet spelades som bekant över två matcher och när 87 minuter av den första, som spelades i Moskva, matchen hade gått var Ryssland i en bekväm 2-0 ledning. Men, Nejc Pečniks mål i den 88 minuten förändrade förutsättningarna drastiskt. Slovenien lyckades sedan vinna hemmamötet med 1-0 och kvalets största skräll var ett faktum. Stor matchhjälte var målskytten Zlatko Dedič.

Slovenien inleder VM-turneringen med att möta Algeriet den 13 juni. Vinst i den matchen är ett måste om man ska gå vidare från grupp C som även innehåller England och USA.


Landet som skriver historia

Även om Nya Zeeland är slagpåsen i grupp F så är de faktiskt inte det i VM-sammanhang mest orutinerade laget i gruppen. Nu har ju i och för sig Slovakien flera mästerskap bakom sig tillsammans med Tjeckien, som Tjeckoslovakien, men som egen nation gör Slovakien sin första stora turnering i sommar. Notera dock att Slovakien gjorde sin första landskamp redan 1939 då man slog Tyskland med 2-0. Men det var innan man togs upp i Tjeckoslovakien.

Det tog ett tag för Slovakerna att få fram ett fotbollslandslag att räkna med efter delningen av Tjeckoslovakien, till skillnad från Tjeckien som drog nytta av att de flesta spelarna var födda på ”rätt” sida gränsen. Efter premiären som egen nation mot Förenade Arabemiraten 1994, en match som vanns med 1-0, tog det 16 år innan landet kvalade in till ett stort mästerskap.

Men nu är det alltså äntligen dags för Slovakien att få visa upp sig i ett stort mästerskap. Och faktum är att man har goda chanser att gå vidare från grupp F som även innehåller gruppfavoriten Italien, Paraguay och Nya Zeeland.

Slovakien leds av förbundskaptenen Vladimir Weiss som coachade laget till seger i en på pappret svår kvalgrupp före Slovenien (som också spelar VM), Tjeckien, Nordirland och Polen. Att man slog ut just Tjeckien var förstås en riktig fjäder i hatten för slovakerna.

Slovakien har ett par namn som du som fotbollskännare säkert redan känner till. Största stjärnan är Napolis 22-årige mittfältare Marek Hamsik, en spelare som både Chelsea och Manchester City enligt uppgift håller ögonen på. Hamsik gjorde imponerande 12 mål på 36 matcher i Serie A den gångna säsongen och är Slovakien stora hopp i sommar.

Håll också koll på Bochum anfallaren Stanislav Sestak som gjort 10 mål på 29 landskamper. Återstår att se om duon Hamsik/Sestak räcker för att skjuta Slovakien till slutspel i sommar.


All Whites – ett exotiskt landslag som inte borde varit i VM

När vi ändå är nere på andra sidan jordklotet och snurrar är det lika bra att koppla grepp om det andra VM-laget från Oceanienregionen, det exotiska fotbollslandet Nya Zeeland som i mångt och mycket har storebror Australien att tacka för sin plats i sommarens världsmästerskap.

Om vi börjar just där, med hur Nya Zeeland hamnade i VM 2010, så kan vi snabbt konstatera att hade det inte varit för Australiens val att delta i det asiatiska kvalet för att få bättre motstånd och utvecklas som landslag, ja då hade vi med stor säkerhet inte fått uppleva storheter som Ryan Nelson och Shane Scmeltz i sommar.

Nya Zeeland tog sig till VM efter seger i en kvalgrupp bestående av Nya Kaledonien, Fiji och Vanatau. I Playoff slog man sedan ut Bahrain med sammanlagt 1-0 efter två matcher. Kanske inte den svåraste vägen in i VM! Stora matchhjältar var enda målskytten Rory Fallon och målvakten Mark Paston som räddade en straff.

En fingervisning på lagets kvalitet fick vi förra sommaren i Confederations Cup där Nya Zeeland förlorade med 0-4 mot Spanien och 0-2 mot Sydafrika innan man spelade 0-0 mot Irak. Hur Nya Zeeland ens ska lyckas ta poäng mot gruppkollegorna Italien, Paraguay och Slovakien är för mig en gåta. Och då pratar vi ju knappast om VM-turneringens svåraste grupp…

Intressant i sammanhanget är dock att VM-turneringen inte är Nya Zeelands första. Man var faktiskt med redan 1982 i Spanien. Den gången gick det inte speciellt bra. Tre raka förluster mot Brasilien, Sovjet och Skottland blev resultatet och den mindre smickrande målskillnaden 2-12 vittnar om att laget inte var tillräckligt bra för VM den gången.

Men visst blir det kul att stifta bekantskap med ”All Whites” i sommar?

Ettiketter:


The Socceroos Golden Boy!

I det förra inlägget tog vi en titt på värlandets stora nyckelspelare i VM, Steven Pienaar, offensiv mittfältare i Everton. I samma klubb spelar en annan offensiv mittfältare som i sommar kommer få en lika stor roll i ett land som precis som Sydafrika främst kommer fajtas för att ta sig vidare från gruppspelet.

Likeheterna är många mellan Steven Pienaar och Tim Cahill. Men skillnaderna är desto större.

Tim Cahill kommer att leda Australien i Sydafrika och det lär krävas en hel del från Cahills Australien om man ska ta sig vidare från grupp D. För motståndet står nämligen Tyskland, Serbien och Ghana.

Ni som kan er Premier League vet dock att den tuffe Evertonmittfältaren inte är en spelare som viker ned sig i första taget. Med sin stenhårda spelstil och sin förmåga att ständigt dyka upp på rätt ställe inne i boxen (45 mål på 163 Premier League matcher, ofta på huvudet) lär gruppens försvarare få svettas ordentligt i sommar.

Tim Cahill är från början från Sydney men han inledde sin landslagskarriär för Samoa i deras U17-landslag då hans mamma är därifrån. Vid den tiden representerade Cahill Sydney Uniteds U-lag.

Flyttlasset till England gick dock tidigt och redan 1997 flyttade en ung Tim Cahill till östra London för spel med den mytomspunna klubben Millwall. Där blev Cahill kvar i sex år fram till 2004 då Everton signade mittfältaren. Det är vid närmare eftertanke kanske inte så konstigt att Cahill formats till den spelare han är med tanke på klimatet och attitiden som ofta förknippas med just Millwall. Cahill gjorde för övrigt 52 mål på 217 matcher för The Lions”.

Även om Everton säkerligen hade bra koll på Cahill redan tidigare bidrog säkerligen den ettrige mittfältarens insatser under Millwalls succésäsong 2003/04 till kontraktet med The Toffes och en flytt tvärs igenom landet upp till Liverpool och Goodison Park.

Under säsongen ledde Cahill sitt Millwall, som då spelade i den näst högsta serien, till en mycket överraskande final i FA-cupen, klubbens första final någonsin i FA- eller Ligacupen. Manchester United vann dock med klara 3-0 efter två mål av Ruud Van Nistelrooy och ett av Cristiano Ronaldo. Cahill bidrog med mål i både semifinalen mot Sunderland och omspelet i kvarten mot Tranmere.

Under sin tid i Everton har Cahill bland annat hunnit med att under sin första säsong vara med och ta laget till Champions League via en mycket överraskande fjärdeplats, före rivalerna Liverpool. Det ska sägas att klubben säsongen innan slutade på plats nummer 17 och Cahills inträde i Everton var en starkt bidragande orsak till succésäsongen. Han vann den interna skytteligan och blev av fansen framröstad som årets spelare i klubben.

Men tillbaka till landslagskarriären. En intressant aspekt i sammanhanget är att Cahill, vars far har irländska rötter, faktiskt ville spela för Irland i VM 2002, men FIFA stoppade det försöket. Istället blev det debut för Australien den 30 mars 2004 i en match mot sommarens värdland Sydafrika.

I 2006 års VM i Tyskland mot Japan vände Cahill matchen med två mål. Därmed blev Cahill även historisk som den förste (och andre) målskytten någonsin för Australien i ett VM-slutspel! Mycket talar för att det kan bli fler i sommar…

Ettiketter: , ,


Steven Pienaar – värdnationens hopp i sommar!

Tiden går fort, det känns inte som så hemskt länge sedan man kunde konstatera att Sveriges chanser att nå VM i Sydafrika gick upp i rök. En riktig vargavinter senare kan vi dock konstatera att mästerskapsabstinensen börjar göra sig påmind igen. Fan va härligt det ska bli med ännu ett Fotbolls-VM!

I det här första riktiga inlägget sedan nystarten här på fotbollsvm-2010.se inleder vi självklart med fokus på värdlandet. När FIFA den 15 maj 2004 i Zürich i Schweiz offentliggjorde att rösterna fallit på just Sydafrika skrevs fotbollshistoria. För första gången någonsin kommer Fotbolls-VM att hållas på den afrikanska kontinenten och även om problemen varit många lär det återigen bli en makalös fotbollsfest dit hela världens ögon kommer riktas.

Vad har då värdnationen för chanser i sommar. Tja, normalt överpresterar värdnationerna och Sydafrika borde nog kunna matcha gruppkonkurrenterna Mexiko och Uruguay. Frankrike lär nog bli för svåra.

Nu är ju inte den Sydafrikanska truppen uttagen ännu men ska Bafana Bafana lyckas hänger väldigt mycket på en spelare som bär nationens hopp på sina axlar. Steven Pienaar, offensiv mittfältare i Premier League laget Everton.

Den mångsidige mittfältaren, med sina styrkor i den goda tekniken, speluppfattningen och kreativiteten blir avgörande för Sydafrikas öden i turneringen.

28 år gammal kommer Pienaar att uppleva sin fotbollskarriärs största ögonblick, att vara den stora stjärnan i ett hemma-VM är det inte många fotbollsspelare som får uppleva. Men det är förstås ingen orutinerad herre vi pratar om.

Steven Pienaar kom 2001 till holländska storklubben Ajax via samarbetsklubben Ajax Cape Town. Efter en tids acklimatisering i sitt nya hemland blev sydafrikanen en starkt bidragande orsak till Ajax ligatitlar 2002 och 2004.

2006 gick flyttlasset vidare till Tyskland och Borussia Dortmund där han var tänkt att ersätta den till Arsenal sålda mittfältsstrategen Tomas Rosicky. Pienaar lyckades dock aldrig i den tyska klubben men när han gick på lån till Everton 2007 lyfte karriären igen. Och ingen enda Everton supporter lär vara missnöjd med det lånet som senare också blev en transfer.

Ettiketter: ,


Nystart!

En del av er har kanske redan hittat hit tidigare. Då låg fokus på Sveriges väg till VM men när Lars Lagerbäck, som ändå tog sig till Sydafrika, misslyckades att ta Sverige till det sjätte raka mästerskapet ändrade även vi fokus.

Vi kommer nu istället att ta ett helhetsgrepp och bevaka hela turneringen. Vi ger dig info om grupperna, de deltagande nationerna med respektive lands största profiler i VM i Sydafrika, städerna där matcherna spelas, oddsen, spelschema, resultat och tabeller.

Häng med oss fram till VM-premiären den 11 juni då värdnationen Sydafrika möter Uruguay. Följ sedan med oss genom hela turneringen fram till finalen en månad senare.

Fotbollsvm-2010.se finns även på Facebook, anslut dig här så är du ständigt uppdaterad!

Mycket nöje!


En epok är över

I går gick en epok i svensk fotboll i graven. Lars Lagerbäck har under 12 år tagit Sverige till 5 raka mästerskap, men i går tog det slut. Inget VM, ingen mer Lars Lagerbäck, eller Roland Andersson för den delen. Och de båda förbundskaptenerna fick ett värdigt slut. Läs mer »


Startelvan i EM-kvalet

För att återknyta till föregående inlägg så hoppas jag också på ett svenskt landslag som vågar testa något nytt. Som inser att kanterna är viktiga. Och som satsar på tre centrala mittfältare. I det kommande EM-kvalet bör följande spelare finnas med.

Isaksson
Håller i många år till, men behöver många matcher på hög nivå för att hålla standarden. Bakom honom vill jag se Örebros John Alvbåge.

A Johansson – Mellberg – Majstorovic – Safari
Mellberg har antytt att han gjort sin sista landskamp, men samtidigt tror jag att en nysatsning kan få honom på andra tankar. Majstorovic har växt ut till en gigant. Safari är ett mycket bra alternativ på vänsterbacken och Adam Johansson visade innan sin skada att han är mannen för den svenska högerbacksplatsen. Backup: Lustig – Bjärsmyr – Granqvist – Wendt/Olsson

S Larsson – Källström
Som balansspelare vill jag se dessa båda herrar. Både Larsson och Källström har arbetskapaciteten, är fräna i sitt spel och kan styra spelet med sina fina höger, respektive vänsterfötter. Båda två kan dessutom följa med i djupet. Backup: Gustav Svensson

R Elm – V Elm – E Bajrami
Bakom en ensam Zlatan vill jag se kloka Rasmus Elm, djupledslöpande Viktor Elm och utmanande Emir Bajrami. Backup: Elmander, Hysén, Holmén

Z Ibrahimovic
Säger sig självt. Backup: Berg

Och om det blir 4-4-2: Isaksson – A Johansson, Mellberg, Majstorovic, Safari – Larsson, Källström, R Elm, Bajrami – Ibrahimovic, Berg

Ettiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Farten saknades…

Danmark blev för svårt. VM-biljetten finns visserligen kvar i teorin, men i praktiken flög den sin kos i samma stund som Portugal gjorde 1-0 på Ungern senare på lördagskvällen.

Om matchen i sig finns väl inte mer att säga än att Sverige inte hade vad som krävdes. Vilket också gäller för kvalet i stort.

Enligt min mening är Sverige ett riktigt kompetent fotbollslag centralt. Andreas Isaksson håller i flera år till, även om han borde tagit Poulsens distansskott. Majstorovic och Mellberg är ett av Europas bästa mittbackspar i landslagssammanhang. Anders Svensson och Kim Källström är kanske inga superlirare, men de gör jobbet. Henke har förstås tappat en del på senare år, men är stabil. Och Zlatan är Zlatan.

Men i kvalet som gått har någonting saknats. Vi gjorde inga mål, men det är inte i anfallet problemet ligger.
Nej, det stora dilemmat för Lagerbäck, sedan Fredrik Ljungberg och Christian Wilhelmsson försvann är att han ersatt dessa båda med andra, mer statiska, alternativ.

Och när vi spelar med ett mittfält bestående av fyra innermittfältare krävs två superoffensiva ytterbackar. Idag har vi knappt en i Behrang Safari, som faktiskt var riktigt bra mot danskarna.

Jag säger inte att Rasmus Elm och Samuel Holmén är dåliga fotbollsspelare. Det jag menar är att vi på deras positioner hade behövt spelare med fart och fläkt, spelare som vågar och kan slå sin gubbe. Här tror jag den stora anledningen till den magra offensiva utdelningen ligger.

Att Lars Lagerbäck nu slutar, tack för alla fina fotbollsminnen, öppnar för ett lite nyare, fräschare spelsätt.

Alternativen är många enligt medierna, men i själva verket tror jag att de är ganska få. Hasse Backe, Erik Hamrén, Jörgen Lennartsson. Där, i någon konstellation, finns nästa landslagsledning.
Idealet hade varit Backe/Lennartsson, precis som andra redan spekulerat i.

Den duon, tillsammans med spelare som Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Daniel Majstorovic, Olof Mellberg (om han nu fortsätter), Andreas Isaksson som stomme. Det låter som en bra grund att stå på.

Jag tror och hoppas på en sådan lösning.

Ettiketter: , , , , , , , , , , , , ,


Nycklarna som ska dyrka upp Danmark

Nedräkningen fortsätter och igår genomfördes den sista träningen i Sverige innan landslaget tar sig över Öresund in i fiendeland. Enligt svenskfotboll.se deltog alla spelare fullt ut, så när som på Johan Elmander då som ansluter till Köpenhamn under dagen.

Precis som jag skrev igår är det med en härlig attityd Sverige tar sig an matchen.

Lars Lagerbäck sa följande på presskonferensen efter gårdagens träning.

– Vi ska gå in med attityden att vi äger Parken, att vi ska våga i allt vi gör. Vi ska våga spela vårat eget spel, den attityden gäller det att få in hos spelarna och det tror jag inte ska vara något problem.

Nej något problem lär det inte vara. Inte med så viktiga poäng på spel och med över tiotusen frenetiskt sjungande blågula fans på läktarna.

Räkna med följande startelva;

Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Behrang Safari – Rasmus Elm, Anders Svensson, Kim Källström, Samuel Holmén – Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson

Är mycket spänd på att se hur Sverige hanterar situationen. Hoppas på en repris från Turkiet borta för en herrans massa år sedan när Henrik Larsson och Andreas Andersson sköt oss till VM i Japan/Sydkorea i de absoluta slutminuterna.

Nycklarna blir förstås precis det Lagerbäck sa ovan, att visa vilka som bestämmer direkt. Men samtidigt gäller det ju att förvalta ett eventuellt målmässigt överläge. Minns bara förra gången i Parken. Hua.

Mittfältskampen mellan Kim Källström och Christian Poulsen blir också avgörande för matchens utgång. Den danske ”slagskämpen” är Danmarks nyckel på lördag. Lyckas Källström vinna den kampen är mycket vunnet. Lovande då att Kim funnit storformen i Lyon under hösten!

En annan nyckel blir Mikael Nilssons och Behrang Safaris kamp mot Dennis Rommedahl och Martin Jörgensen. Får Danmark igång sitt kantspel lär det bli åka av för våra ytterbackar.

Men framförallt Behrang Safari kan med sin frejdiga offensiv ställa till bekymmer för danskarnas högerkant. På vår högerkant måste kloka duon Nilsson/Elm stänga igen.

Men som sagt, det viktigaste är att visa vem som bestämmer. Gör vi det är då vinner vi!

Ettiketter: , , , , , , , ,


Elmander flygs in, Danmark tränar försvarsspel och danskarna svarar på Zlatans utspel

Det närmar sig. Och de båda lägren blir allt mer spända, vilket också märks i spelare och ledares uttalanden.

Och när vi räknat bort danskdödaren, nåja, Johan Elmander så flygs han in från Bolton. Lite överraskande måste jag säga.

Men Lagerbäck vet vad han gör. Elmander lär knappast spela från start på lördag. För även om Elmanders rehab gått oväntat bra behöver han så klart mer tid på sig. Ur en psykologisk synvinkel ska Lagerbäcks beslut att plocka in Elmander inte underskattas.

Alla danskar kommer ihåg vad han uträttade i Bröndby och landslagspelarna i Danmark gillar inte att möta den ständigt löpande och aggressivt spelande anfallaren.

Om inte annat får Morten Olsen ett alternativ till att tänka på när den svenska taktiken kartläggs och försvarsspelet slipas.

**********

Just försvarsspelet verkar Morten Olsen fokusera på lite mer än vanligt. Detta tror jag bara kommer att gynna Sverige.

Sverige har som allra svårast mot lag som sätter upp ett snabbt och varierande anfallsspel, med bredd och hotande djupledsspel.

Sverige har som enklast mot motståndare som inte fyller på med allt de har och samtidigt är omständiga med bollen och drar ned bolltempot. Även om spelarna individuellt sett är överlägsna.

Väljer Danmark att anfalla för fulla muggar tror får Sverige en svettig afton. Väljer Danmark att spela avvaktande finns en god chans till tre poäng.

**********

Som jag skrev igår var det ytters befriande att höra Zlatan Ibrahimovic analysera det danska spelsystemet. Men svaren från danskt håll lät inte vänta på sig. Temperaturen stiger…

Ettiketter: , , , , ,


Ärlighet och jävlar anamma goda svenska tecken!

Jag är en person som är jäkligt trött på att höra alla svenska landslagsspelare rapa klyschor och plattityder under intervjuer och presskonferenser.

Så skönt då att höra Zlatan Ibrahimovic i går angående Danmarks spelsystem.

För även om han har rätt i det han säger, att Danmark vill men inte fullt ut klarar av, att spela som Barcelona och Ajax med sina 4-3-3 varianter, så känns det knappast som att man har hört ett så ärligt uttalande från en landslagsspelare inför en så här viktig match tidigare.

Jag kan så klart ha fel, men visst brukar det vara betydligt mer återhållsamma kommentarer när landslaget håller presskonferens.

Samtidigt är det ju så otroligt befriande att höra Zlatan gå på djupet och slippa lyssna på en massa raljerande som det knappast hade behövts en presskonferens för att kunna konstatera. Ett utvecklande resonemang istället för en enda lång citatjakt.

Det är precis det här Sverige behöver mer av. Våga stå upp för de egna åsikterna om motståndarna och våga ta fajten redan innan matchen. Och var inte rädd för att du kanske får käka upp dina åsikter vid en förlust.

Det känns som om landslaget faktiskt gör det denna gång, i alla fall till viss del.

Kanske har det med självförtroendet att göra nu när Sverige plockat rent i de sista omgångarna, kanske har det med formen på flera av våra spelare. Men det stora skälet tror jag är att man jagar istället för att vara jagad.

Danmark har något att förlora, Sverige har allt att vinna!

Men oavsett vad som händer på lördag hoppas jag att spelare och ledare i det framtida landslaget vågar vara mer vågade i sina uttalanden. Det gör fan inget om man förlorar efter att man varit kaxig inför en viktig match, i längden vinner man mer än man förlorar på det. Det är jag fullständigt övertygad om.

***********

Läget i truppen annars då? Ja, Petter Hansson och Johan Elmander är borta sedan tidigare, samtidigt har Samuel Holmén problem med en vad, men någon fara för Bröndbymittfältarens medverkan på lördag verkar det inte vara.

Zlatan Ibrahimovic och Kim Källström, två verkliga nyckelspelare mot Danmark, körde rehab under tisdagen men båda kommer spela från start.

Dessutom saknades två av våra tre Greklandsmittbackar under tisdagen, men Mathias Bjärsmyr och Daniel Majstorovic har nu anslutit till truppen i Stockholm.

Ettiketter: , , , , , , ,


Nyckelspelare visar storform

Nu gäller det. På lördag och onsdag spelar Sverige två för framtiden oerhört viktiga matcher. Först ut är som bekant Danmark i Parken. En match som måste vinnas.

För så är det ju. Vinner Sverige finns chansen till gruppseger. Förlorar vi blir det med största sannolikhet en tredjeplats och missat kval.

Tuffa förutsättningar, men vad som lovar gott är formen på våra landslagsspelare. Andreas Isaksson, Olof Mellberg, Anders Svensson, Kim Källström, Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson har alla stått för mycket fina insatser den gångna veckan. Dessutom visade Markus Berg och Sebastian Larsson att målkänslan sitter där.

Vi börjar dock bakifrån med omdebatterade Andreas Isaksson. Sett sammandraget från Utrecht-PSV? Andreas Isaksson var fullständigt fenomenal! Riktigt kul att se Isak i gammal god form.

Ett steg upp i banan har ju Daniel Majstorovic och Olof Mellberg spelat väldigt bra tillsammans i landslaget, och Mellberg visade upp ett stort spel i Champions League mötet med Arsenal i förra veckan.

Men backlinjen har ju fungerat under lång tid.

Vad som är än mer glädjande inför helgen är mittfältspelarnas framfart.

Kim Källström har visat storform på sistone och spelat ett fint mittfältsspel i Lyon. Ett par mål har det också blivit.

Vänder vi blickarna hemåt till Allsvenskan gjorde Anders Svensson allt rätt i matchen mot AIK, dock inget mål. Men formen verkar sannerligen finnas där.

På en annan Allsvensk arena avgjorde Henrik Larsson matchen till Helsingborg fördel. Och visst blir det väl Henke som startar bredvid Zlatan på lördag? Zlatan Ibrahimovic behöver vi knappast nämna i den här texten! Där är formen minst sagt ganska god… även om det inte blev något mål mot Almeria i lördags.

Även Marcus Berg, som haft det så tungt den senaste tiden, fick det att lossna i Europa League i torsdags.Två vackra mål som garanterat höjer Bergs självförtroende.

Vi avslutar med Sebastian Larsson, som visserligen inte lär starta mot Danmark, men den här frisparken var sannerligen riktigt läcker.

Uppladdningen har börjat, och det ser faktiskt riktigt bra ut än så länge! Synd bara med Petter Hansson och Johan Elmander…

Ettiketter: , , , , , , , ,


Den svenska truppen mot Danmark och Albanien

I går togs den svenska VM-kvaltruppen till mötena med Danmark och Albanien i början av oktober ut. Henrik Larsson, Daniel Andersson och Markus Rosenberg är tillbaka, däremot saknas skadade Johan Elmander och Tobias Hysén denna gång.

Vad kan man då säga om truppen som ska knäcka danskarna i Parken. Tja, målvakterna är det inte mycket att säga om. Andreas Isaksson kommer så klart att ta plats mellan stolparna.

Försvarslinjen är också given – från höger: Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – precis som mittfältet – återigen från höger: R Elm, Svensson, Källström, Holmén.

Och visst startar Henke med Zlatan på topp! Allt annat känns ganska otroligt med tanke på hur förbundskaptenerna brukar resonera. Att Berg och Rosenberg knappast kan sägas vara i storform talar förstås än mer för Henke.

Det ska förstås bli kul att se Henke i landslaget igen, formen verkar vara god med tanke på de två målen mot AIK. Samt hans defensiva kvaliteter.

Att Johan Elmander saknas är förstås ett avbräck i en match av den här karaktären. Men det faktum att vi måste vinna den här matchen – och således också göra mål – gör att jag snarare ser det som en fördel att spela med Henke alternativt Markus Berg.

Det kommer att bli en mastig rysare, det är helt klart.

En spelare som förmodligen inte kommer få någon speltid är Dusan Djuric. Men visst är det kul att den före detta Halmstadspelaren, med sin konstruktivitet, nu kommit med i truppen.  Kanske kan Dusan dock få en nyckelroll i andra halvlek mot Danmark om vi ligger under i halvtid.

Truppen i sin helhet

Målvakter
Eddie Gustafsson, Red Bull Salzburg
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven

Försvarare
Andreas Granqvist, FC Groningen
Petter Hansson, Rennes
Mikael Lustig, Rosenborg
Daniel Majstorovic, AEK Aten
Olof Mellberg, Olympiakos
Mikael Nilsson, Bröndby
Behrang Safari, FC Basel
Oscar Wendt, FC Köpenhamn

Mittfältare
Daniel Andersson, Malmö FF
Dusan Djuric, FC Zürich
Rasmus Elm, AZ Alkmaar
Viktor Elm, Heerenveen
Samuel Holmén, Bröndby
Kim Källström, Lyon
Sebastian Larsson, Birmingham
Anders Svensson, Elfsborg

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic, Barcelona
Henrik Larsson, Helsingborg
Marcus Berg, Hamburg
Markus Rosenberg, Werder Bremen


Rysare att vänta i Parken!

Vem trodde på allvar att mötet med Malta igår kväll skulle bli en lika stor nervpers som matchen i Ungern i lördags. Här satt man med stora förväntningar på ett pånyttfött landslag, men så fick vi se raka motsatsen.

Visst är det så att man ibland går ner sig och hamnar i det sämre lagets tempo, men i en match där en VM-plats står på spel måste man väl ändå kunna kräva mer av professionella fotbollsspelare.

Man kan ju spela bra och missa goda målchanser och ändå bara vinna med 1-0 mot Malta men så såg det ju inte ut. I alla fall inte fram till Tobias Hysén och Marcus Berg kom in med lite ny energi.

Det var tafatt, stillastående och man trodde inte sina ögon efter en första halvlek som bara kan beskrivas som lika dålig som den i Budapest var bra.

Frågan är vad det var som hände egentligen?

Man kan ju anta att Lagerbäck hade beordrat full fart från början med ett högt aggressivt försvarsspel. Men av det såg vi inget. Maltas spelare fick god tid på sig med bollen och drog påpassligt ned på tempot så fort de fick chansen.

Och Sverige lyckades aldrig bryta den matchbilden fullt ut.

Kanske borde man valt Sebastian Larsson och Tobias Hysén från start för att få mer bredd och naturliga inlägg från båda kanterna. Holmén och Elm var bleka men samtidigt är det lätt att vara efterklok.

En sak som jag dock tycker borde vara en självklarhet i en match där vi måste göra mål är att välja att spela med sin mest naturlige och bäste målskytt.

Även om jag gärna sett Marcus Berg istället för Johan Elmander i Ungern är jag den förste att inse att det var rätt att spela Boltonanfallaren i lördags. Hans insats var en stor del i de tre poängen, och framförallt, det fina spelet.

Men herregud. När vi möter Malta och har bollen genom hela matchen måste vi ju ha Marcus Berg på planen. Kolla bara Bergs löpning innan han snappade upp bollen som ledde till 1-0. En goalgetter som luktar sig till målchanser och som dessutom är rykande het och verkar göra mål så fort han får chansen, oavsett motstånd!

En match som den mot Malta ska ju inte användas till att få igång en anfallares målskytte, den ska ju vinnas stort.

Men gårdagen slutade ändå bra för Sveriges del. Tre poäng är tre poäng, även om 4 eller 5-0 i praktiken hade betytt 4 poäng.

Danmark tappade inte helt oväntat poäng i Tirana mot ett hett Albanien som kom tillbaka efter underläge och kvitterade strax efter paus. Nu väntar en riktig höjdare i Parken den 10 oktober och även om Danmark klarar sig på oavgjort har Sverige en stor fördel denna gång.

Det är Danmark som har mest att förlora och som befinner sig i en nedåtgående trend. Sverige kommer jaga, Danmark kommer att vara jagade. Det tror jag talar för Sverige.

Samtidigt skuggar Portugal Sverige om andraplatsen. Ett Portugal som igår vann med 1-0 i Ungern. Vill det sig illa missar vi även andraplatsen. För räkna med att portugiserna vinner hemma mot Ungern och Malta. Men visst kan Sverige vinna i Parken!

Den 10 oktober kommer i alla avseenden att bli en kvalrysare att minnas!

Matchfakta

Malta-Sverige 0-1 (0-0)
0-1 Ian Azzopardi, självmål (82)

Startelva: Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Behrang Safari – Rasmus Elm, Anders Svensson (Marcus Berg 71), Kim Källström, Samuel Holmén (Tobias Hysén 58) – Johan Elmander (Sebastian Larsson 83), Zlatan Ibrahimovic

Avbytare: Eddie Gustafsson – Oscar Wendt, Petter Hansson, Ola Toivonen

Varningar Sverige: Behrang Safari
Varningar Malta: Michael Mifsud

Domare: Adrian Mc Court, Nordirland

Ettiketter:


Mål, mål, mål – Sverige måste vinna stort!

Ni kan förutsättningarna vid det här laget. Ikväll spelas tre mycket viktiga matcher i grupp 1 i VM-kvalet. På Qemal Stata Stadion i Tirana tar Albanien emot Danmark. På Ferenc Puskas Stadion i Budapest är Portugal piskat att ta tre poäng medan Ungern vill ha revansch för den snöpliga förlusten i lördags. Och i Valetta, på Ta’ Qali Stadion, ska Sverige ösa in mål på Malta.

Vi börjar i Ungern där båda lagen måste gå för seger.

Även om många ser Portugal som självklara vinnare tror jag att det blir oavgjort i Budapest. Varför? Jo, därför att portugiserna har stora problem med att göra mål samtidigt som detta är Ungerns sista chans att hänga på i kampen om andraplatsen.

Ungern kommer med andra ord att sälja sig oerhört dyrt. Frågan är om tekniskt överlägsna portugiser har kapacitet att göra det skitjobb som krävs för att vinna den här matchen? Jag tvivlar. Och hoppas så klart på oavgjort.

Danmark då? Hur stora favoriter är de egentligen? Ett Danmark som hittills i kvalet tagit många poäng genom att backa hem, låta motståndarna ha bollen och kontraslå med sin snabba spelare.

Nu kommer man förmodligen bli tvungna att föra spelet. På en plan som inte håller bästa kvalitet. Även om danskarna ska vara och är favoriter är det svårt att spela i Tirana. Sverige fick bara 0-0 och Portugal gjorde som Sverige i Ungern och vann efter mål på övertid.

Vad som är än mer intressant är att Danmark har sex spelare som står på två gula och riskerar avstängning mot Sverige i Parken. Simon Kjaer, Lars Jacobsen, Christian Poulsen, Dennis Rommedahl, Sören Larsen och Jon Dahl Tomason.

Oavgjort är inte osannolikt här heller. Men räkna med tre rödvita poäng.

Nog om de övriga lagen. Nu koncentrerar vi oss på Sverige.

Tre poäng är ett måste och tre poäng kommer det förstås att bli. Men Sverige måste göra mål. Helst många mål.

Och med tanke på insatsen i lördags och den positiva känsla som laget kommer till spel med talar en hel del för att det kommer bli en trevlig kväll på den karga Medelhavsön.

Mycket talar för att Lagerbäck satsar på samma spelare som gjorde jobbet i Budapest.

Det betyder; Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, A Svensson, Källström, Holmén – Elmander, Ibrahimovic

Men med tnake på att Elmander har uppenbara problem att hitta nätet anser jag att Marcus Berg bör starta den här matchen. Elmander gör sig bäst i tuffa bortamatcher som den i lördags, men Berg passar betydligt bättre i matcher som denna.

Men oavsett startelva måste Sverige bygga vidare på prestationen senast. Då visade man upp en härlig rörelse, distinkta passningar, löpningar för laget och hög aggressivitet. Samma nycklar blir viktiga ikväll.

Nu håller vi tummarna för Albanien och så krossar vi Malta!


Zlatan skrev ny svensk fotbollshistoria!

Måndag morgon. Och man har fortfarande inte riktigt kunnat smälta den makalösa klassikern i Budapest i lördags kväll.

Ralf Edström skriker om världsrekord i sportradion, svenska bänken jublar som aldrig förr. Framför TV-apparaterna tror vi inte våra ögon.  Vad är det som händer när matchuret tickar över 93 minuter och matchen egentligen borde vara slut.

Vad gör Ungerns mittback? En missbedömning som man knappt ser på division fem nivå. Nu händer det i en mycket viktig VM-kvalmatch där Sveriges fortsatta VM-hopp hänger på en skör tråd.

Vad är oddsen för det?

Hur som helst. I lördags fick vi inte bara uppleva ett mirakel, eller en skänk från ovan om ni så vill. Vi fick också se ett landslag som äntligen vågade släppa loss och lita fullt ut på sin egen förmåga.

Om det var goda minnen från Budapest och Ferenc Puskas Stadion eller ett sista desperat försök att nå VM vet jag inte, förmodligen var det en kombination.

Men det spelar ingen roll. Det var så oerhört skönt att se 11 svenska spelare som ville bestämma, som ville styra och ställa och verkligen satsa allt för att vinna.

Och visst var segern rättvis, trots det för ungrarna så fruktansvärda slutet.

Sverige var bättre i allt. Aggressivare, hetare, snabbare i både ben och tanke. Olof Mellberg och Daniel Majstorovic såg tillsammans med Anders Svensson till att stoppa alla form av ungerska försök till vettiga anfall.

Kim Källström dominerade mitten, Samuel Holmén rev stora sår i det ungerska försvaret och Johan Elmander, ja vad ska vi säga om honom egentligen.

Fortfarande lika svårt att hitta nätet, men oj vilken arbetsinsats. Löpningar i massor, uppoffrande spel, ett grymt defensivt jobb. Elmander var minst sagt värd ett mål i lördags.

Och så Zlatan då. Visst märks det att Barcaanfallaren ännu inte är ikapp fysiskt. I den första halvleken märktes han inte mycket, i den andra började det hända en del, minns bara klacken till Källströms ribbträff.

Men naturligtvis var det som hände på överidens övertid det vi kommer att minnas. Zlatan Ibrahimovic har gjort det igen, och även om det inte var lika snyggt som senast var det ett mål som det kommer att snackas om i all framtid. Förutsatt att Sverige tar sig vidare då.

Ettiketter:


Ungern – Sverige 1-2

Sverige tog tre livsviktiga poäng på Ferenc Puskas Stadion i lördags och bakom vinsten stod inte oväntat Zlatan Ibrahimovic. Med sitt 2-1 mål i matchens sista skälvande sekunder såg han till att VM-hoppet lever för Sverige. Men vilken dramatik det blev.

Det började ju så bra. Olof Mellberg gav Sverige ledningen på Kim Källströms hårda hörna och Sverige skapade flera fina lägen som kunde och borde resulterat i mål. Men precis som tidigare i kvalet ville bollen inte i mål.

Holmén sköt över på Mikael Nilsson inspel snett inåt bakåt från högerkanten. Elmander träffade en försvarare i bra läge och Kim Källström prickade ribban med högern efter fint förarbete av Zlatan Ibrahimovic.

Då gick det som det brukar.

Istället fick Ungern en straff med 11 minuter kvar att spela sedan Rasmus Elm gått in lite onödigt i en duell med Balasz Dzsudsza, även om det såg billigt ut.

Szabolz Huszti gjorde inget misstag och så var det kvitterat. Helt oväntat.

Men Sverige vägrade ge sig denna kväll. Och när matchuret visade 93.08 kom segermålet som en blixt från klar himmel.

Ungerns rutinerade mittfältare Zoltan Gera valde att gå för 2-1 i stället för att nöja sig med oavgjort, något som ungrarna var väldigt upprörda över efter matchen.

Mikael Nilsson rensade till Rasmus Elm som i sin tur hittade Zlatan Ibrahimovic med en djupledsboll.
Anfallaren fick dock bollen för långt ifrån sig vilket ledde till ett hopslag med målvakten Gabor Babos. Resten är svensk fotbollshistoria!

Ungern-Sverige 1-2 (0-1)
0-1 Olof Mellberg (8), 1-1 Szabolcs Huszti (79), Zlatan Ibrahimovic (93)

Startelva: Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Behrang Safari – Rasmus Elm, Anders Svensson, Kim Källström, Samuel Holmén (Tobias Hysén 85) – Johan Elmander (Marcus Berg 72), Zlatan Ibrahimovic

Bänk: Eddie Gustafsson – Oscar Wendt, Petter Hansson, Ola Toivonen, Sebastian Larsson

Domare: Nicola Rizzoli, Italien

Ettiketter: , ,


Rasmus Elm till vänster, Larsson till höger – det optimala mittfältet!

Rasmus Elm har under det senaste året slagit igenom ordentligt i landslaget och spelat till sig en ordinarie plats ute till höger på Lagerbäcks mittfält.

Men nu börjar debatten om har man ska få ut det bästa ur den yngste Elm-broden dra igång.

Att Rasmus Elm förmodligen är den mest lovande spelare Sverige producerat sedan Zlatan Ibrahimovic är de flesta överrens om.

När de två spelat samtidigt i årets landskamper har man tydligt kunnat se tendenser på att Elm och Ibrahimovic har en unikt sätt att tänka fotboll på och således även kunna samarbeta sinsemellan.

Därför är det inte konstigt att det nu börjar höjas röster på att Elm och Ibrahimovic ska ges möjligheter att optimera detta samarbete på.

Hasse Backe säger till Sportbladet att han i framtiden vill se Rasmus Elm i en släpande roll bakom Zlatan Ibrahimovic.

Och Sportbladets egen Robert Laul menar att Elm ska byta kant och gå till vänster i en fri roll i det spelsystem som används idag.

Personligen är jag nog beredd att hålla med den senare. Främst för att vi saknar tillräckligt bra offensivt inriktade yttrar för Backes förslag.

Och med tanke på att vi idag har en mycket offensivt inriktad vänsterback i Behrang Safari skulle landslaget kunna bjuda på en hel del fina kombinationer när Elm vandrar inåt i banan. Speciellt då Zlatan gillar att komma ut och understödja på vänsterkanten.

Att man om man väljer att spela Rasmus Elm till vänster även bereder plats för Sebastian Larsson, som inlett Premier League säsongen på ett mycket fint sätt, är så klart också ett gott skäl.

Larsson var i den senaste matchen mot Tottenham riktigt bra och låg bakom många av Birminghams farligheter. En spelare med Premier League tempo i kroppen som dessutom är i bra form är precis vad ett svenskt landslag behöver i dagsläget.

Nu blir nog uppställningen på mittfältet som den jag skrev om igår, men ju mer man tänker på det, desto mer hoppas jag på ett mittfält bestående av från vänster; Rasmus Elm, Kim Källström, Anders Svensson och Sebastian Larsson.

Känns spontant som ett bra balanserat mittfält!

Ettiketter:


Det svenska mittfältet offensivare än vanligt…

Dags att starta uppladdningen mot lördagens avgörande VM-kval i Budapest. En svår uppgift väntar för ett svenskt landslag som trots allt ser intressantare ut än på länge.

Zlatan Ibrahimovic är i och för sig inte i full form än men bara den sköna debuten mot Sporting Gijon i helgen betyder förstås en hel del för vårt största hopp i kvalet.

Frågan är hur pass mycket sanning det ligger i uppgifterna om en ny skada, enligt uppgift knäet, men räkna med att Zlatan kommer till spel.

Bredvid honom måste Marcus Berg få chansen nu. Efter en fin start i Hamburg med mål i stort sett i varje inhopp har han visat att han kan göra mål på riktigt kvalificerat motstånd. Och mål är som bekant något vi är i stort behov av.

Därför kan vi också räkna med en lite offensivare inställning till matchen än vanligt. Och visst ska det bli spännande att se ett offensivt inriktat landslag igen.

Nyckeln till offensiven kommer ligga på mittfältet.

Trion Samuel Holmén, Kim Källström och Rasmus Elm kommer alla få lite friare tyglar än normalt framför en balanserande Anders Svensson.

Men minst lika viktiga blir ytterbackarna Behrang Safari och Mikael Nilsson. Vågar de gå är mycket vunnet.

Ungern då?

Visst har de plockat många poäng i kvalet hittills men visst är de överskattade.

Titta bara på resultaten i kvalet hittills;
Ungern – Danmark 0-0
Sverige – Ungern 2-1
Ungern – Albanien 2-0
Malta – Ungern 0-1
Albanien – Ungern 0-1
Ungern – Malta 3-0

Ta sedan en titt på återstående matcher;
Ungern – Sverige
Ungern – Portugal
Portugal – Ungern
Danmark – Ungern

Det kan förstås bli så att Ungern kammar noll i resten av kvalet.

Jämför detta med Sveriges återstående matcher;
Ungern – Sverige
Malta – Sverige
Danmark – Sverige
Sverige – Albanien

Att vi hamnar före Ungern är i alla fall jag övertygad om, kampen står mellan Sverige och Portugal. För Danmark tappar väl inte förstaplatsen…


Chippen petas från VM-kvalet

Det bjöds på en del överraskande besked när Lars Lagerbäck och Roland Andersson presenterade landslagstruppen till de två kommande VM-kvalmatcherna mot Ungern och Malta i september.

Den stora skrällen var att Christian Wilhelmsson lämnades utanför denna gång. Enligt Roland Andersson, som var den som lämnade beskedet om petningen till Chippen, ratades han på grund av de skrala insatserna i årets landskamper.

Men Chippen är inte den enda som saknas jämfört med tidigare. Malmö FF mittfältaren Daniel Andersson ådrog sig en skada i mötet med Örgryte igår och tvingades lämna återbud.

Inte heller Werder Bremens Markus Rosenberg finns med i truppen.

Även Viktor Elm, som enligt Lars Lagerbäck har någon skit i kroppen, tvingas stå över kvalmatcherna.

Bland de mindre meriterade namnen som kom med, och alltså ersätter Wilhelmsson, Andersson och Elm, hittar vi Ola Toivonen, Pontus Wernbloom och Tobias Hysén.

Dagens trupp ger naturligtvis också en fingervisning över vilken startelva som ska göra skitgörat i Ungern och gripa det sista halmstrået.

Räkna med att endast en plats är öppen. Elmander eller Berg. Med tanke på form i dagsläget ska naturligtvis Marcus Berg spela. Varför? Vi måste göra mål!

Men vis av erfarenhet lär Elmander ändå starta.

Räkna därför med följande startelva i Budapest;

Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, Svensson, Källström, Holmén – Elmander, Ibrahimovic

Målvakter
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
Eddie Gustafsson, Red Bull Salzburg

Backar
Daniel Majstorovic, AEK Athen
Olof Mellberg, Olympiakos
Mikael Nilsson, Bröndby
Behrang Safari, Basel
Petter Hansson, Rennes
Oscar Wendt, FC Köpenhamn
Andreas Granqvist, Groningen
Mikael Lustig, Rosenborg

Mittfältare
Rasmus Elm, Kalmar FF
Samuel Holmén, Bröndby
Kim Källström, Lyon
Anders Svensson, Elfsborg
Sebastian Larsson, Birmingham
Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic, Barcelona
Johan Elmander, Bolton
Marcus Berg, Hamburg
Ola Toivonen, PSV Eindhoven
Tobias Hysén, IFK Göteborg


Elmander gav Sverige segern i trist match

Som vanligt när det gäller träningslandskamper bjöds det inte direkt på någon klang och jubelföreställning när Sverige och Finland möttes på ett glest Råsunda igår. 1-0 blev slutresultatet efter att Johan Elmander stött in Anders Svenssons fina passning i den första halvleken.

Bäst i Sverige var vänsterbacken Behrang Safari som går från klarhet till klarhet i landslaget och som förmodligen spelade till sig en plats i den viktiga bortamatchen mot Ungern i september.

Även Anders Svensson och Johan Elmander förtjänar beröm.

Däremot hade de hyllade U21-lirarna det desto svårare att hitta rätt. Marcus Berg startade med Elmander på topp men överglänstes av Boltonanfallaren.

Inhoppande Pontus Wernbloom och Ola Toivonen syntes inte speciellt mycket.

Sammanfattningsvis kan man säga att matchen mest fungerade som ett startskott inför det dramatiska kvalet i höst. Några ”nya” svar fick väl förbundskaptenerna knappast, förutom Safaris insats då.

Vi avslutar med en gissning på hur kvalelvan mot Ungern kommer att se ut;
Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, Kim Källström, Anders Svensson, Samuel Holmén – Johan Elmander, Zlatan Ibrahimovic

Matchfakta
Sverige-Finland 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 (42) Johan Elmander
Varningar Sverige: Samuel Holmén, Pontus Wernbloom
Varning Finland: Tim Sparv

Laguppställning:
Eddie Gustafsson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic (Petter Hansson 46), Behrang Safari – Sebastian Larsson (Christian Wilhelmsson 46), Kim Källström (Tobias Hysén 79), Anders Svensson (Pontus Wernbloom 46), Samuel Holmén (Viktor Elm 46) – Marcus Berg, Johan Elmander (Ola Toivonen 60)

Ettiketter:


Finland väntar i VM-kvalgenrep

Så är det då dags för Sverige att göra ett första avstamp mot den tuffa hösten med superviktiga VM-kvalmatcher, den första mot Ungern borta om ett par veckor. Finland står på programmet och motståndet är valt eftersom de spelar på samma sätt som just Ungern.

Sverige saknar som bekant skadade anfallsduon Zlatan Ibrahimovic, som dock är tillbaka mot Ungern, och Henke Larsson som kan ha gjort sin sista landskamp efter den tunga skadan tidigare i somras.
Läge att ge nya förmågor chansen.

Jag vill se samma anfallspar som i U21-EM. Marcus Berg och Ola Toivonen. Inte bara för att de gjorde så bra ifrån sig i sommarens slutspel, utan för att Berg kommer spela mot Ungern, samtidigt som Toivonen är den spelare i den svenska truppen som påminner mest om Zlatan Ibrahimovic.

Men så kommer inte bli fallet. Istället kommer Lars Lagerbäck att starta med anfallsduon Marcus Berg och Johan Elmander.

På mittfältet hoppas jag att Rasmus Elm är tillräckligt kurant för att ta platsen till höger. På den andra kanten vill jag se Samuel Holmén.

Centralt är Anders Svensson, som för övrigt närmar sig landskamp nummer 100, förstås given. Vid dennes sida vill jag se Viktor Elm istället för Kim Källström. Två spelare som i mångt och mycket påminner om varandra, där Elm saknar Källströms rutin, men där Elm ändå känns vassare och mer noggrann i sitt spel. Men räkna med att det blir tvärtom.

Det stora glädje ämnet i det annars så skrala kvalet har så klart varit samarbetet mellan Olof Mellberg och Daniel Majstorovic. Två spelare som kompletterar varandra utmärkt då Majstorovis får sköta uppspelen medan Mellberg får låta bli.

Vid sidan av dessa båda greksiska mittbacksbjässar vill jag se Mikael Lustig och Behrang Safari. Den senare har redan visat vad han går för i stora sammanhang och den förstnämnde har många fina år framför sig på den svenska högerbacken. Men i denna match kommer namnen Nilsson att starta.

I mål står Andreas Isaksson.

Min startelva: Isaksson – Lustig, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, Svensson, V Elm, Holmén – Berg, Toivonen

Lagerbäcks startelva: Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, Svensson, Källström, Wilhelmsson – Berg, Elmander


En match med två ansikten – men hoppet är tillbaka!

Det var ett nervöst och krampaktigt Sverige som kom till spel mot Malta på Ulevi i går. Men det tog sig, och det gjorde det ordentligt. Det negativa lämnar vi därhän den här gången, det viktiga var att fick fick se prov på ett landslag som kan spela boll ganska bra och som tände hoppet om en positiv kvalhöst!

Bäst i Sverige var glädjande not vänsterbacken Behrang Safari som låg bakom en hel del med sina offensiva raider och sin fina vänsterfot. Kim Källströms 1-0 var ett tydligt bevis på varför vi måste spela med vänsterfötter på vänsterbacken.

Glädjande var också att Anders Svensson var tillbaka. Den många gånger hårt kritiserade mittfältaren agerade precis som den ledare han är. Med ett enkelt och snabbt passningsspel, framförallt då i andra halvlek, var det Anders som startade anfallen från sin tillbakadragna mittfältsposition.

En tredje aspekt som lovar gott inför framtiden var samarbetet mellan Zlatan Ibrahimovic och Rasmus Elm. Att Elm har det där lilla extra som väldigt få spelare har visste vi sedan tidigare. Och sulklacken till Zlatans 3-0 var magisk. Räkna med mer godis de båda emellan i framtiden.

Att vi inte lyckades stänka dit en boll till och passera Portugal var så klart synd, men det viktiga den här kvällen var att vi fick tillbaka tron på det svenska landslaget igen. Allt som behövdes var lite nya influenser. Nu ser vi fram emot ett mycket spännande U21-EM med A-landslagsspelarna Markus Berg och Rasmus Elm i fokus!

Spelarbetyg mot Malta (1-5)

Andreas Isaksson – 2

Adam Johansson – 2
Olof Mellberg – 2
Daniel Majstorovic – 2
Behrang Safari – 4

R Elm – 3
Svensson – 4
Kim Källström – 3
Viktor Elm – 2

Marcus Berg – 2
Zlatan Ibrahimovic – 3

10 juni 2009 – VM-kval

Sverige – Malta 4-0 (1-0)
1-0 (22) Kim Källström, 2-0 (52) Daniel Majstorovic, 3-0 (56) Zlatan Ibrahimovic. 4-0 (58) Marcus Berg

Startelvan
Sverige: 1 Andreas Isaksson – 5 Adam Johansson, 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 2 Behrang Safari – 7 Rasmus Elm, 8 Anders Svensson, 9 Kim Källström, 6 Viktor Elm – 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Marcus Berg

Byten
7 Rasmus Elm ut – 15 Sebastian Larsson in 77
6 Viktor Elm ut – 17 Samuel Holmén in 80
11 Marcus Berg ut – 18 Tobias Hysén in 78


Startelvan mot Malta

Mikael Nilsson, Christian Wilhelmsson,  Daniel Andersson och Henke Larsson lämnar plats åt Behrang Safari, Viktor Elm, Anders Svensson och Marcus Berg när Sverige tar sig an Malta ikväll. Startelven ser ut som följer;

Andreas Isaksson – Adam Johansson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Behrang Safari – Rasmus Elm, Anders Svensson, Kim Källström, Viktor Elm – Marcus Berg, Zlatan Ibrahimovic


En nystart redan ikväll tack!

Då var det dags för match igen. Malta på Gamla Ullevi ska naturligtvis inte vara några bekymmer trots problemen i kvalet så här långt. Flera spelare saknas sedan Danmarkmatchen. Henrik Larsson, Johan Elmander, Mikael Nilsson och Markus Rosenberg är inte med vilket förstås öppnar upp för nya spelare i startelvan.

Jag hoppas på en ordentlig nystart ikväll och en satsning mot att spela in ett nytt landslag som ska ge oss nya trevliga sommarminnen med regelbundet VM och EM spel. Och jag tror att samma medicin är precis vad som kan ta oss upp på andra plats i gruppen när den summeras i höst.

Det finns inget annat alternativ. Vi måste satsa framåt nu, utan hängslen och livrem och då finns det inga kompromisser.

Ikväll ska därför följande elva starta:

Andreas Isaksson – Behrang Safari, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Behrang Safari – Rasmus Elm, Anders Svensson, Viktor Elm, Samuel Holmén – Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg

Det borde egentligen inte vara något snack. Enda frågetecknet är Anders Svensson som om han inte är fit for fight ersätts av Kim Källström.

Ser man på mittfältet måste vi vara betydligt rörligare och löpvilligare än tidigare. Vilka spelare besitter de egenskaperna. Jo Viktor Elm och Samuel Holmén. Vi måste kunna sätt igång spelet snabbt, inte via mittbackarna utan via en mötande innermittfältare i Anders Svensson, och vi måste kunna vara betydligt mer kreativa för att ge Zlatan de rätta bollarna. I det sistnämnda fallet är Rasmus Elm klart bäst lämpad som han redan nu är landslagets bäste spelfördelare!

Rörlighet, kreativitet och entusiasm – på ett och samma mittfält.

En gång i tiden var Lagerbäck med och släppte satsade på ett mittfält bestående av unga hungriga spelare i Fredrik Ljungberg, Anders Svensson, Christian Wilhelmsson. Dags göra samma sak igen! Med två bröder Elm i spetsen.

Ikväll stänker Markus Berg för övrigt in 2 bollar!


Bygg nytt redan i sommar!

Nu får det vara nog. Matchen mot Danmark visade klart och tydligt vilka brister det svenska landslaget har just nu. Och varför Lars Lagerbäck och Roland Andersson inte insett dem begriper jag inte. Speciellt när det finns kompetens på bänken.

Sverige kan inte göra mål i detta VM-kval. 0-0, 2-1, 0-0, 0-0, 0-1 mot i tur och ordning Albanien (b), Ungern (h), Portugal (h), Portugal (b) och Danmark (h) är naturligtvis ett facit som inte duger.

Att man spelar två oavgjorda matcher mot Portugal är inget att kritisera och får snarare ses som två bra resultat.

Men fokuserar vi på matchen mot Danmark så kan man prata hur mycket som helst om att det var otur och att vi skapade en massa chanser. Faktum kvartstår: Spelet är under all kritik.

Anledningarna:

1 – För många trötta spelare
Parallellerna med eran Tommy Svensson är slående. Efter en lång framgångsperiod har Lagerbäck nu gått i samma fälla som Svensson gjorde i slutet av nittiotalet. Spelare som Mikael Nilsson, Daniel Andersson och Henrik Larsson borde bytas ut nu. In med hungriga spelare som tar löpningarna. Spelare som Adam Johansson (på rätt plats tack), Viktor Elm och Johan Elmander gör just detta, är hungriga och bidrar med så mycket mer, speciellt i en match som den mot Danmark då vi måste gå framåt och anfalla.

Att Adam Johansson startar matchen i Portugal tycker jag var helt korrekt, hans defensiva kvaliteter behövdes i den matchen. Men att han startar i en match mot Danmark på hemmaplan, med den konsekvensen att hela vänsterkanten kommer bort offensivt är för mig helt ofattbart.

2 – Ett för svagt innermittfält
Daniel Andersson har i många år fått utstå i mitt tycke en hel del felaktig kritik. Men nu är det dags för nya, pigga ben att ta över. Detsamma gäller på vänsterkanten där Christian Wilhelmssons ökenvisit uppenbarligen satt sina spår.

Att den minst rutinerade spelaren på mittfältet blir utsedd till Sveriges bästa spelare säger allt.
Dessutom, alla som klagar på Anders Svensson. Elfsborgsmittfältaren saknades något enormt i lördags. Istället för snabbt, kortpassningsspel a la Svensson skulle Kim Källström hålla i taktpinnen, en uppgift han inte bör ha. Jag hoppas på Svensson på planen på onsdag, bredvid Viktor Elm som redan är mogen en plats med sin kreativitet, sitt mod och sin målkänsla!

3 – Zlatan behöver en djupledslöpande partner när inte mittfältet fyller på
Henke Larsson var för ett par år sedan en perfekt partner till Zlatan Ibrahimovic. Men mot Danmark blev det var det tydligt hur mycket en djupledslöpare som Elmander saknades. I alla fall när mittfältet inte fyller på som det ska. Nu missar ju Henke matchen mot Malta på grund av den tragiska familjetragedin och det troliga är väl att Elmander ersätter.

Avslutningsvis: Chansen till VM är naturligtvis i praktiken borta. För inte tappar väl Portugal några fler poäng? Och även om vi fortfarande har chansen anser jag, till skillnad från många krönikörer, att det är dags att byta förbundskapten redan i sommar.

In med nya friska idéer och ge de spelare som faktiskt redan finns i truppen chansen att briljera. Spelare som Samuel Holmén, Behrang Safari, Oscar Wendt, Viktor och Rasmus Elm, Marcus Berg, Adam Johansson m fl. Och spela dem på rätt platser!

In med Svennis och Backe nu!

Vår startelva mot Malta

Isaksson – Johansson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, Svensson, V Elm, S Holmén – Elmander, Ibrahimovic

Ettiketter:


Startelvan mot Danmark…

Nu börjar det dra i hop sig. Det är inte utan att man känner hur nervositeten börjar krypa på. Sverige kommer att gå för tre poäng mot ett skadedrabbat Danmark och känslan är att det här vinner vi.

Förutsättningarna är de allra bästa. Hemmaplan, Zlatan i högform, ett ordinarie manskap, och framförallt, ett Danmark i spillror.

Danskarna saknar de offensiva krafterna Sören Larsen – Toulouse, Jon Dahl Tomasson – Feyenoord, men mest kännbara är alla avbräck i de bakre leden.

Leon Andreasen – Fulham, Per Kröldrup – Fiorentina, Martin Laursen – slutat på grund av skada (Aston Villa), Mikael Jacobsen – Ålborg samt Daniel Jensen – Werder Bremen.

Utöver det finns det ett stort frågetecken för den kanske viktigaste spelare, Liverpools elake mittback Daniel Agger som om han är frisk kommer få uppgiften att pocka ned Zlatan Ibrahimovic.

I svensklägret är det bara Markus Rosenberg, Erik Edman och Rami Shaaban som dras med skador. Edman och Shaaban har ju varit borta från landslaget en tid medan Rosenberg tvingades kasta in handuken när landslaget samlades i början av veckan.

Startelvan i den viktiga landskampen är i stort sett klar redan nu. De enda frågetecknen är väl vem som tar vänsterbackplatsen. Adam Johansson som spelade strålande i Portugal, Behrang Safari som gjorde detsamma på Råsunda mot samma motstånd eller den som har bäst koll på danskarna, FC Köpenhamns Oscar Wendt. Vi tror på den senare.

I övrigt kommer Lagerbäck och Andersson att ställa följande elva på benen på lördag klockan 20.

Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Oscar Wendt – Rasmus Elm, Anders Svensson, Kim Källström, Christian Williamsson – Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic

Hur matchen slutar?

Vi tror stenhårt på Sverige och tippar 2-0 efter mål av Zlatan Ibrahimovic och Rasmus Elm!


Sveriges VM-kvaltrupp mot Danmark

I eftermiddag presenterade Lars Lagerbäck truppen som ska möta Danmark lördagen den 6 juni. Truppen bjöd inte på några överraskningar. Anders Svensson, som är ett frågetecken, finns med tills vidare.

Tobias Linderoth, Erik Edman, Rasmus Lindgren och Rami Shaaban saknas på grund av skador.

Den svenska truppen i sin helhet

Målvakter
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
Eddie Gustavsson, Red Bull Salzburg

Försvarare
Andreas Granqvist, Heerenveen
Petter Hansson, Rennes
Adam Johansson, IFK Göteborg
Daniel Majstorovic, AEK Aten
Olof Mellberg, Juventus
Mikael Nilsson, Panathinaikos
Behrang Safari, Basel
Oscar Wendt, FC Köpenhamn

Mittfältare
Daniel Andersson, Malmö FF
Rasmus Elm, Kalmar FF
Samuel Holmén, Bröndby
Kim Källström, Lyon
Viktor Elm, Heerenveen
Sebastian Larsson, Birmingham
Anders Svensson, Elfsborg
Christian Wilhelmsson, Al Hilal

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic, Inter
Henrik Larsson, Helsingborg
Marcus Berg, Groningen
Johan Elmander, Bolton
Markus Rosenberg, Werder Bremen

Ettiketter:


Danmarks kvaltrupp mot Sverige

Nu börjar det dra ihop sig. Sverige mot Danmark i ännu en nagelbitare nationerna emellan. I kvalet till EM slutade motsvarande möte mållöst, men nu ligger pressen på Sverige. Vinst är ett måste om gruppen ska vinnas.

Danmarks förbundskapten Mårten Olsen presenterade sin trupp häromdagen och i den finns en hel del bekanta namn. Men det är en skadedrabbad trupp som kommer till Stockholm för match. Namn som saknas är bland annat Jon Dahl Tomasson, Søren Larsen, Daniel Jensen och Leon Andreasen, alla tunga danska pjäser.

Tillbaka i det danska landslaget är dock comebackande Jesper Grønkjær. Dessutom finns kvaldebutanterna Kristian Bak Nielsen, Heerenveen och Simon Kjær, Udinese, med. Truppen kommer också att utökas med ytterligare två spelare.

Målvakter
Jesper Christiansen, FC Köpenhamn
Stephan Andersen, Bröndby
Thomas Sørensen, Stoke

Försvarare
Daniel Agger, Liverpool
Kristian Bak Nielsen, Heerenveen
Lars Jacobsen, Everton
Per Krøldrup, Fiorentina
Simon Busk Poulsen, AZ Alkmaar
Simon Kjær, Palermo

Mittfältare
Christian Poulsen, Juventus
Hjalte Bo Nørregaard, FC Köpenhamn
Jakob Poulsen, Aarhus GF
Michael Silberbauer, FC Utrecht
Thomas Kahlenberg, Auxerre
William Kvist Jørgensen, FC Köpenhamn

Anfallare

Dennis Rommedahl, NEC Nijmegen
Jesper Grønkjær, FC Köpenhamn
Martin Bernburg, FC Nordsjælland
Martin Jørgensen, Fiorentina
Morten Nordstrand, FC Köpenhamn
Nicklas Bendtner, Arsenal


Matcherna mot Finland och Albanien spelas på Råsunda

I dagarna meddelade svenska fotbollsförbundet att höstens två hemmalandskamper båda kommer att spelas på Råsunda. Onsdagen den 12 augusti spelas den första träningslandskampen mot Finland.

”Därefter har landslaget under hösten tre raka bortalandskamper i VM-kvalet innan detsamma avslutas med hemmamatchen mot Albanien onsdagen den 14 oktober. Svenska Fotbollförbundets styrelse har nu tagit beslutet att förlägga höstens båda A-landskamper till nationalarenan i Solna”, skriver förbundet på svenskfotboll.se


Sveriges startelva i kvällens möte med Serbien

1 Andreas Isaksson – 2 Mikael Nilsson, 3 Olof Mellberg, 4 Petter Hansson, 5 Erik Edman – 8 Sebastian Larsson, 6 Rasmus Lindgren, 9 Viktor Elm, 7 Christian Wilhelmsson – 10 Marcus Berg, 11 Henrik Larsson

Träningslandskamp efter holmgången i Portugal och flera intressanta starter är att vänta. Ska bli extra kul att se Erik Edman tillbaka, Viktor Elm och Rasmus Lindgren på mittfältet, samt Marcus Berg i anfallet.


Ljus framtid efter Portugalmatch

En något försenad analys av lördagens match kommer här. En poäng i Portugal är förstås väldigt bra, oavsett om Danmark var nöjda med resultatet mellan de två stora konkurrenterna. En poäng som i slutändan mycket väl kan betyda skillnaden mellan avancemang och eliminering.

Mellan tre lag kommer det så klart att stå. Inget kan få mig att tro att Ungern håller hela vägen. Ungrarna har ju redan tappat två poäng hemma mot Danmark, förlorat mot Sverige på Råsunda, samt två segrar mot Albanien och en mot Malta. Med andra ord har man ännu inte mött Portugal, samtidigt som man ska möta både Sverige och Danmark igen. Så bra är man inte!

Tillbaka till matchen i Porto. Precis som väntat hade Portugal mycket boll och Sverige låg kompakt och väntade in de rätta tillfällena. Och de dök också upp, även om skärpan i avsluten inte fanns där. Bästa chanser hade Johan Elmander och Daniel Majstorovic, och bägge gångerna var det en imponerande kall Rasmus Elm som stod för framspelningarna.

Portugal saknade förstås inte chanser och vi hade verkligen en hel del tur att Cristiano Ronaldo inte lyckades nicka in matchens chans i matchens slutskede.

Annars var det mest skott utifrån som oroade en stabil Andreas Isaksson. Inbytte Deco testade två gånger, dessutom hade man ett par frisparkar i farligt läge som kunde resulterat, men som nu inte gjorde det.

Sammanfattningsvis var detta en match som fick en att börja tro på Sverige igen. Då menar jag ordentligt. Isaksson visade stabilitet, mittbackarna Mellberg och Majstorovic bjöd på försvarsspel i absolut världsklass, Adam Johansson visade att återväxten på ytterbackplatserna är god och plockade bort världens bäste, Rasmus Elm inledde något darrigt men växte efter hand ut till en av Sveriges viktigaste spelare.

Men mest glädjande var ändå Daniel Majstorovic som visade att han är mogen betydligt större uppgifter än AEK Aten. Tillsammans med en nytänd Olof Mellberg har vi nu ett riktigt bra mittlås att luta sig emot när danskarna ska besegras på nationaldagen.

Då är dessutom Zlatan Ibrahimovic med igen!


Portugal svaga hemma!

Nu börjar det dra ihop sig. En dag kvar till den viktiga matchen i Porto. Den stora frågan är så klart startelvan och egentligen är det på kanterna frågetecknen finns. Det troliga är ändå att Erik Edman gör comeback i tävlingssammanhang i landslaget, detta trots matchovana, samt att Christian Wilhelmsson spelar till vänster på mittfältet, samtidigt som, ja vem tar platsen till höger egentligen?

Rasmus Elm eller Sebastian Larsson. Eller kanske Samuel Holmén. Vårt tips är den förstnämnde som i så fall ska bli mycket intressant att följa.

Annars handlar mycket om hur Sverige ska få bukt med Portugals beryktade kantspel. Christiano Ronaldo och, som det verkar, Simao är hemmalagets stora vapen i offensiven. Får Nilsson och Edman övertaget här blir det poäng, minst. Om inte blir det mycket svårt att få med sig ett bra resultat.

Samtidigt ska vi komma ihåg att Portugal inte spelat speciellt bra på hemmaplan i de senaste kvalmatcherna. 2-3 och 0-0 mot Danmark respektive Albanien imponerar sannerligen inte och i EM-kvalet senast fick man bland annat 0-0 mot Finland, 1-1 mot Serbien och 2-2 mot Polen. På de sex senaste matcherna i Portugal har man bara vunnit en, 1-0 vinsten mot Armenien.

Sverige har chansen – frågan är om man tar den?


Rutinerad startelva på lördag

Måndag och en knapp vecka kvar till det så viktiga VM-kvalet mot Portugal i Porto. Två spelare, Behrang Safari och Markus Rosenberg fick i helgen lämna återbud på grund av skada. In kom Oscar Wendt och Daniel Nannskog.

Annars känns det ganska bra inför matchen, detta trots att läget kan var ganska mörkt vid en eventuell förlust på lördag. Speciellt med tanke på att Danmark med stor sannolikhet tar tre poäng på Malta. Men tabellen är en aning missvisande då många matcher återstår efter helgen.

Men helt klart skulle en, eller tre förstås, poäng sitta mycket fint. Och förutsättningarna finns där, trots avsaknaden av Zlatan Ibrahimovic.

Det spekuleras förstås också hur startelvan kommer att se ut. Fredrik Ljungberg uttalade sig enligt sportbladet.se att Lars Lagerbäck bör satsa på rutin och det har han till viss del rätt i. Samtidigt skulle det vara ytterst spännande att se Rasmus Elm från start på högermittfält i denna match. En spelare portugiserna knappast har räknat med.

Hur som helst tror vi på fotbolls-VM 2010 att Lagerbäck väljer följande elva; Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Edman – S Larsson, Svensson, Källström, Wilhelmsson – H Larsson, Elmander


Truppen mot Portugal och Serbien

Lars Lagerbäck och Roland Andersson presenterade idag den trupp som i första hand ska ta sig an Portugal på bortaplan i VM-kvalet i slutet av mars, och därefter möta Serbien i Belgrad i en vänskapslandskamp.

Saknades i truppen gjorde avstängde Zlatan Ibrahimovic och skadade Daniel Andersson. Glädjande var att Anders Svensson och Johan Elmander kom med igen efter skadefrånvaro. Spelare som kommer bli viktiga i den svåra bortamatchen.

Flera ”nya” intressanta spelare kom med i truppen. Förutom halvrutinerade namn som Samuel Holmén, Sebastian Larsson, Behrang Safari och Marcus Berg fick dessutom både Viktor och Rasmus Elm, Adam Johansson och Rasmus Lindgren förtroendet från förbundskaptenerna. Däremot fick omtalade Valladolidanfallaren Henok Goitom stanna hemma denna gång.

Trolig startelva mot Portugal
Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – Wilhelmsson, Källström, Svensson, Holmén – Elmander, Larsson

Målvakter
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
Johan Wiland,    FC Köpenhamn
Eddie Gustafsson, Red Bull Salzburg

Försvarare
Olof Mellberg, Juventus
Erik Edman, Wigan
Petter Hansson, Rennes
Daniel Majstorovic, AEK Aten
Mikael Nilsson, Panathinaikos
Andreas Granqvist, Groningen
Behrang Safari, Basel
Adam Johansson, IFK Göteborg

Mittfältare
Anders Svensson, Elfsborg
Christian Wilhelmsson, Al-Hilal
Kim Källström, Lyon
Samuel Holmén, Bröndby
Sebastian Larsson, Birmingham
Viktor Elm, Heerenveen
Rasmus Elm,    Kalmar FF
Rasmus Lindgren, Ajax

Anfallare
Henrik Larsson, Helsingborg
Johan Elmander, Bolton
Markus Rosenberg, Werder Bremen
Marcus Berg, Groningen


Vinst mot Österrike

Vinst för Sverige

Det blev vinst för Sverige nere i Österrike i vänskapsmatchen igår. Lagerbäck testade lite med en del gröna spelare. Kanske inte jättegröna men det finns ju numer lite att välja på inför landskamperna.

Den trevliga nyheten var Rasmus Elm som levererade som många hoppades, starkt jobbat. Och inte nog med det, Kim Källström fick till en pärla på frispark som stack in i målet via stolpen.

Efter första målet växte Sverige och självförtroendet vilket ledde till bättre spel som höll hela vägen. det blev 2-0 till Sverige och vi hoppas att formen fortsätter att vara god inför stundande matcher i VM-kvalet.

Ettiketter: , , , ,


Startelvan mot Österrike

Österrike-Sverige
11 februari 20.30 – UPC Arena, Graz

Sveriges startelva:
1 Andreas Isaksson – 2 Adam Johansson, 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic (K), 5 Erik Edman – 6 Rasmus Elm, 9 Kim Källström, 8 Viktor Elm, 7 Christian Wilhelmsson – 10 Marcus Berg, 11 Markus Rosenberg.

Avbytare: 12 Eddie Gustafsson – 13 Andreas Granqvist, 14 Petter Hansson, 15 Mikael Nilsson, 16 Behrang Safari, 17 Samuel Holmén, 18 Sebastian Larsson, 19 Daniel Nannskog.

Ettiketter: ,


Sverige upp till 25 plats på världsrankingen

1 – Spanien
2 – Tyskland
3 – Holland
4 – Italien
5 – Brasilien
6 – Argentina
7 – Kroatien
8 – England
9 – Ryssland
10 – Turkiet
11 – Frankrike
12 – Portugal
12 – Tjeckien
14 – Ukraina
15 – Paraguay
16 – Kamerun
17 – Rumänien
18 – Israel
19 – Grekland
20 – USA
21 – Schweiz
22 – Uruguay
23 – Nigeria
24 – Mexiko
25 – Sverige

Ettiketter:


Sverige rasar på FIFA:s världsranking

Decemberrankingen
1 – Spanien
2 – Tyskland
3 – Holland
4 – Italien
5 – Brasilien
6 – Argentina
7 – Kroatien
8 – England
9 – Ryssland
10 – Turkiet
Vilket lag vinner Sveriges grupp? – odds från Unibet
11- Portugal – 2,60
32 – Sverige – 4,00
37 – Danmark – 2,40
47 – Ungern – 30,00
81 – Albanien – 500,00
147 – Malta –

Ettiketter:


Januaritruppen presenterad

I går presenterade Lars Lagerbäck och Roland Andersson den trupp som ska följa med på den årliga januariturnén där de nordiska spelarna får chansen att visa upp sig och skaffa sig viktig landslagserfarenhet för framtiden. I truppen finns rutinerade namn som Henrik Larsson och Daniel Andersson samt framtida namn i form av Rasmus Bengtsson, Mattias Bjärsmyr och Gustav Svensson.

En del frågetecken finns dock i truppen vilket Lars Lagerbäck påpekade i samband med uttagningen.
­- Det kan ju vara spelare som byter till utomnordisk klubb och så får vi se vilket besked Henke ger.

Landslagsledningen delade även i truppen i tre olika kategorier.
– De landslagsmeriterade spelarna vi har på hemmaplan vill vi ha med för att ha en så stark trupp som möjligt. Sedan är det spelare på mellannivå, d v s sådana som ligger nära det ”riktiga” landslaget. Slutligen är det sådana som långsiktigt kan bli intressanta för landslaget, sa Lars Lagerbäck väl medveten om att det kan bli förändringar i truppen före avresan.

Under januariresan i USA kommer landslaget att spela två matcher. Den 24 januari möter man USA i Carson och den 28 januari ställs man mot Sven-Göran Erikssons Mexiko i Oakland. TV4/TV4 Sport kommer sända båda matcherna.

Truppen i sin helhet
Målvakter
John Alvbåge, Örebro
Eddie Gustafsson, Lyn

Försvarare
Patrik Anttonen, Örebro
Rasmus Bengtsson, Trelleborg
Mattias Bjärsmyr, IFK Göteborg
Adam Johansson, IFK Göteborg
Markus Jonsson, AIK
Marcus Lindberg, Kalmar FF
Max von Schlebrügge, Brøndby

Mittfältare
Daniel Andersson, Malmö FF
Andreas Dahl, FC Nordsjælland
Martin Ericsson, Elfsborg
Rasmus Elm, Kalmar FF
Samuel Holmén, Brøndby
Andreas Johansson, Halmstad
Gustav Svensson, IFK Göteborg
Andreas Landgren, Helsingborg

Anfallare
Henrik Larsson, Helsingborg
Ola Toivonen, Malmö FF
Pontus Wernbloom, IFK Göteborg
Patrik Ingelsten, Kalmar FF
Mikael Dahlberg, Djurgården


Holland klassen bättre än Sverige

Sverige lyckades aldrig störa Holland på Amsterdam Arena under onsdagskvällen och föll med 1-3. Målet stod Kim Källström för, för ovanlighetens skull med högern, men mest fokus handlade om landslagets fortsatta problem på mittfältet.

Holland kom till start med ett betydligt mer namnkunnigt lag än Sverige. Framförallt visade sig Hollands offensiva spelare ett snäpp bättre, vilket också avgjorde matchen. Arsenals Robin van Persie stod för två av Hollands mål och Liverpools Dirk Kuyt satte trean på tilläggstid.

1-0 kom i den första halvleken på nick efter hörna. 2-0 kom direkt i den andra halvleken efter fint förarbete av Rafael van der Vaart. Sverige replikerade dock direkt genom Kim Källström som med högern från ungefär 20 meter. Men Sverige var aldrig nära att kvittera i matchen.

Istället var det Holland som hade bud på fler mål. 2-1 stod sig dock ända in på övertid då Kuyt punkterade matchen.  Av de båda hollandssvenskarna Rasmus Lindgren och Marcus Berg var det den förstnämnde som lyckades bäst. Matchen var dock nyttig för både Lindgren och Berg som lär få fler chanser i framtiden.

I övrigt förtjänar inhoppande Kim Källström beröm för sin insats i den andra halvleken.

Holland-Sverige 3-1 (1-0)

1-0 van Persie (32), 2-0 van Persie (48), 2-1 Kim Källström (50), 3-1 Dirk Kuyt (90)
Varning: Daniel Andersson.

Sverige: Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Daniel Majstorovic, Petter Hansson (Andreas Granqvist 82), Behrang Safari (Fredrik Stoor 46) – Christian Wilhelmsson (Sebastian Larsson 46), Daniel Andersson (Kim Källström 46), Rasmus Lindgren, Samuel Holmén (Viktor Elm 77) – Marcus Berg, Henrik Larsson (Markus Rosenberg 46)

Holland: Henk Timmer (Michel Vorm 46) – John Heitinga (David Mendes da Silva 77), André Ooijer, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst (Tim de Cler 46) – Demy de Zeeuw (Rafael van der Vaart 46), Mark van Bommel – Robin van Persie, Wesley Sneijder (Orlando Engelaar 74), Ryan Babel (Ibrahim Afellay 64) – Dirk Kuyt.

Domare: Zsolt Szabo, Ungern
Publik: 26 750

Ettiketter: , ,


Lindgren och Berg i startelvan mot Holland

Ikväll testar Lars Lagerbäck två nya namn i startelvan då hollandsvenskarna Rasmus Lindgren (Ajax) och Marcus Berg (Groningen) får chansen från start. Lindgren går in på mittfältet bredvid Daniel Andersson och Berg startar i anfallet tillsammans med Henrik Larsson. Flera byten är att vänta under matchen, som är ett led i förberedelserna inför det hyperviktiga VM-kvalmötet med Portugal i mars.

I mål startar Andreas Isaksson, och Elfsborgs Johan Wiland väntas ersätta i paus. Backlinjen består av tre kända ansikten i form av Mikael Nilsson, Daniel Majstorovic och Petter Hansson. Till vänster startar Behrang Safari.

Mittfältet består som sagt av Daniel Andersson och Rasmus Lindgren. Dessa båda flankeras av Christian Wilhelmsson och Samuel Holmén, som var så lyckosam i höstens kvalmatcher.

Bekräftad startelva
1 Andreas Isaksson – 2 Mikael Nilsson, 3 Daniel Majstorovic, 4 Petter Hansson, 5 Behrang Safari – 7 Christian Wilhelmsson, 6 Daniel Andersson, 8 Rasmus Lindgren, 9 Samuel Holmén – 10 Marcus Berg, 11 Henrik Larsson

Avbytare: 12 Johan Wiland – 13 Fredrik Stoor, 14 Andreas Granqvist, 15 Viktor Elm, 16 Kim Källström, 17 Petter Andersson, 18 Sebastian Larsson, 19 Markus Rosenberg.

Odds Holland-Sverige 1,60 – 3,60 – 6,00

Hos Unibet kan du dessutom se hela 17 landskamper från kvällen.

Ettiketter: , , ,


Sverige tappar en placering på senaste världsrankingen

Sverige föll från 28:e till 29:e plats på FIFA:s världsranking när den presenterades idag. Spanien är fortfarande kvar i topp, före Tyskland som avancerade en placering och Italien som tappade en. Sedan Brasilien halkat ned till femteplats består rankingens fyra första platser av lag från Europa.

FIFA:s Världsranking – uppdaterad den 12 nov
1 – Spanien (1)
2 – Tyskland (3)
3 – Italien (2)
4 – Holland (5)
5 – Brasilien (4)
6 – Argentina (6)
7 – Kroatien (6)
8 – Ryssland (9)
9 – Tjeckien (8)
10 – Portugal (10), England (14)
29 – Sverige (28)
34 – Danmark (31)
56 – Ungern (62)
86 – Albanien (83)
150 – Malta (146)

*tidigare placering inom parentes

Hos Betsson är Brasilien just nu favoriter till att vinna Fotbolls-VM 2010. Ett spel på Brasilien ger 5,00 ggr pengarna. De regerande Europamästarna Spanien är bara femtehandsfavoriter till oddset 10,00.

Ettiketter: , , , , , , , , , , , , , ,


Lindgren debutant i Lagerbäcks Hollandstrupp

Lars Lagerbäck presenterade på tisdagen Sveriges trupp till träningslandskampen mot Holland i Amsterdam den 19 november. Med i truppen fanns debutanten Rasmus Lindgren, Ajax. Den defensiva mittfältaren får nu chansen att visa upp sig inför kommande VM-kval. 24-årige Lindgren var aktuell i våras men tvingades då tacka nej.

Elva av totalt 21 spelare spelar eller har spelat i Holländska ligan. Noterbart är också att Johan Elmander saknas i truppen. Boltonanfallaren har inte hittat formen efter skadefrånvaro och ställs över.

Det är framförallt på mittfältet nya intressanta namn finns. Nämnde Lindgren är förstås en spännande spelare att följa, Petter Andersson och Viktor Elm är två andra. Höstens succémittfältare Samuel Holmén och Sebastian Larsson lär få nytt förtroende och känns relativt givna på det svenska mittfältet.

I anfallet är det kanske äntligen dags att få se Marcus Berg i en riktig landskamp.

Du kan redan nu spela på matchen Holland-Sverige. bwin ger 1,70 på Holland, 3,45 på oavgjort och 4,50 på Sverige.

Den svenska truppen
Målvakter (Landskamper)
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
Johan Wiland, IF Elfsborg
63
3
Försvarare
Andreas Granqvist, FC Groningen
Petter Hansson, Stade Rennais FC
Daniel Majstorovic, AEK FC
Olof Mellberg, Juventus FC
Mikael Nilsson, Panathinaikos FC
Behrang Safari, FC Basel
Fredrik Stoor, Fulham FC
3
39
19
88
54
4
10
Mittfältare
Daniel Andersson, Malmö FF
Petter Andersson, FC Groningen
Sebastian Larsson, Birmingham City FC
Rasmus Lindgren, AFC Ajax
Viktor Elm, Kalmar FF
Samuel Holmén, Bröndby IF
Christian Wilhelmsson, Al-Hilal
Kim Källström, Olympique Lyonnais
69
2
8

1
11
53
61
Anfallare
Zlatan Ibrahimovic, FC Internazionale
Henrik Larsson, Helsingborgs IF
Markus Rosenberg, Werder Bremen
Marcus Berg, FC Groningen
56
101
25
2

Ettiketter: ,


Hollands preliminära trupp mot Sverige

Den 19 november spelar Sverige träningslandskamp mot Holland på Ajax hemmastadion Amsterdam Arena. Matchen startar klockan 20.45. Idag släppte Hollands förbundskapten Bert van Marwijk truppen som ska möta Sverige. Truppen är dock preliminär, den slutgiltiga truppen tas ut den 14 november.

Lars Lagerbäcks trupp till matchen släpps enligt förbundets hemsida nu på tisdag, den 11 november.

Du kan redan nu spela på matchen Holland-Sverige. bwin ger 1,70 på Holland, 3,45 på oavgjort och 4,50 på Sverige.

Hollands trupp till landskampen mot Sverige den 19 november

Målvakter
Henk Timmer, Feyenoord
Michel Vorm, Utrecht

Försvarare
Khalid Boulahrouz, Stuttgart
Giovanni van Bronckhorst, Feyenoord
Tim de Cler, Feyenoord
John Heitinga, Atlético Madrid
Dirk Marcellis, PSV Eindhoven
Joris Mathijsen, Hamburg
André Ooijer, Blackburn

Mittfältare
Ibrahim Afellay, PSV Eindhoven
Mark van Bommel, Bayern München
Orlando Engelaar, Schalke 04
Nigel de Jong, Hamburg
Wesley Sneijder, Real Madrid
Rafael van der Vaart, Real Madrid
Demy de Zeeuw, AZ Alkmaar

Anfallare
Ryan Babel, Liverpool
Klaas Jan Huntelaar, Ajax
Dirk Kuyt, Liverpool
Robin van Persie, Arsenal
Arjen Robben, Real Madrid

Ettiketter: , ,


Albaniens sköna skräll

Vilken albansk knall vi bjöds på sent i går kväll! Portugal åkte på sitt tredje tunga poängtapp på de fyra inledande matcherna i höst och nu har man satt sig i ett mycket prekärt läge. För Sverige ser det desto ljusare ut, trots att vi just nu ligger näst sist i kvalgrupp 1.

Bra läge för Sverige

Kanske är det också dags att omvärdera Sveriges insats i Tirana i VM-kvalpremiären tidigare i höst. Albanien visade återigen att man kan försvara sig mot de allra bästa lagen i Europa via 0-0 i Portugal, med en man mindre i hela andra halvlek, och helt plötsligt har Sverige ett mycket bra läge att ta sig till VM i Sydafrika 2010.

Bleka portugiser

Stor albansk, och svensk, hjälte var målvakten Arjan Beqaj som stod för flera fina ingripanden och bland annat räddade Nanis friläge med bara minuter kvar av ordinarie tid. I ärlighetens namn ska det dock sägas att Portugal presterade långt ifrån sin normala standard och det verkade precis som om portugiserna aldrig tog sina motståndare på allvar.

Fördel Sverige

Christiano Ronaldo, Ricardo Quaresma och Nani var alla väldigt bleka och när sedan anfallsspetsen Hugo Almeida missade de lägen som skapades kunde Albanien knipa en poäng. Därmed fick vi en tidig svensk julklapp att njuta av under vintern. Nu kan vi se fram emot en mycket spännande match i Portugal när kvalet drar igång igen till våren.

Noterat från onsdagens VM-kval

*Grupp 1 – Ungern tog en väntad seger när man bortaslog Malta med 1-0. Ungern gick därmed upp på andraplats i kvalgruppen på samma poäng som Danmark och två före trion Portugal, Albanien och Sverige som alla står på fem poäng.

*Grupp 4 – Finland förlorade i Ryssland med 3-0 efter två självmål. Andrei Arshavin stod för en fin soloprestation vid 3-0 målet och visade lite av de kvaliteter som han visade i EM i somras. Samtidigt vann Tyskland med 1-0 mot Wales.

*Grupp 5 – Europamästarna Spanien har redan ena benet i VM efter fyra raka segrar. Igår såg David Villa till att Spanien bortabesegrade Belgien med 2-1. Villa gjorde det avgörande målet två minuter före full tid. Samtidigt fick Turkiet bara 0-0 i Estland.

*Grupp 6 – Även England har inlett kvalet strålande med fyra raka segrar. I går tog man en ganska imponerande 3-1 seger borta mot erkänt svårspelade Vitryssland. Capello har därmed fått en drömstart på kvalet trots att vissa engelska fans och medier tidigare i veckan sågade laget.

*Grupp 9 – Norge lyckades inte få med sig någon poäng hemma i Oslo mot gruppfavoriten Holland. Gästerna vann med 1-0 efter Mark van Bommels volley och ser ut att få en ganska behaglig väg till VM i Sydafrika. Norge får ladda om och slåss med Skottland om andraplatsen. För inte håller väl Island och Makedonien distansen ut?

Kvaltabeller Fotbolls-VM 2010
Spelschema Fotbolls VM 2010

Ettiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Fotbollsresor och fotbollsbiljetter

Det kan redan nu vara läge att börja fundera över hur man ska gå tillväga för att få tag i matchbiljetter, hotell och flyg till Fotbolls-VM 2010 i Sydafrika. Det finns idag ett stort antal resebyråer som erbjuder dels lösa biljetter men även kompletta paketresor där du inte behöver lägga ner tid på att söka hotell nära stadion/centrum, flygbiljetter osv. Det här med fotbollsresor är något som vuxit mer i Sverige under de senare åren och det är varje helg tusentals svenskar som reser till någon av de stora arenorna runt om i Europa.

Fotbollsresor London
Fotbollsresor till London har blivit det mest populära resmålet för oss svenska, i staden finns många olika lag att välja mellan men framför allt finns storlag som Arsenal och Chelsea. Andra lag i Premier League som har sin hemmaplan i London är West-Ham, Tottenham och Fulham. London erbjuder också mer än fotboll, det finns ett enormt utbud av nöjen i staden och du kan spendera dagar på shopping, muséer, pubar, restauranger och musikaler.

Samlingssida för fotbollsresor
En sida som kan rekommenderas varmt för den som söker fotbollsresor, är fotbollsresa.nu, där samlas fotbollsresor från samtliga svenska resebyråer i och du kan jämföra pris och innehåll på de olika paketen.


Sverige 28 på FIFA:s senaste ranking

Dagarna innan Sverige – Portugal släppte FIFA sin senaste världsranking. Sverige tog ett par kliv uppåt efter det inledande VM-kvalet, från plats 31 till plats 28. Sveriges kvalmotståndare Danmark avancerade också de, från 36:e till 31:a plats, medan Portugal tappade enplacering från nionde till tionde.

FIFA:s Världsranking
1 – Spanien
2 – Italien
3 – Tyskland
4 – Brasilien
5 – Holland
6 – Kroatien
7 – Argentina
8 – Tjeckien
9 – Ryssland
10 – Portugal

28 – Sverige
31 – Danmark
62 – Ungern
83 – Albanien
146 – Malta

Ettiketter: ,


Positiva besked men bara en poäng

Frågetecknen var många när Sveriges nya startelva sprang in på Råsunda strax innan åtta i lördags kväll. Skador i massor och orutinerade spelare i nyckelroller. Resultat? Ett nytt, offensivt och optimistiskt landslag som ville framåt och som med lite skräpa i avsluten både kunde och borde vunnit matchen.

Sverige satte omgående Portugal under press och den första halvleken var helt och hållet Sveriges, med undantag för en och annan portugisisk kontring. Nye lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic hotade tillsammans med spelsugne Johan Elmander fina ytor framför Portugals backlinje och Elmander var också mycket nära att pricka in 1-0 efter fint förarbete av just Ibrahimovic.

Pigg Elmander hade inte siktet inställt
Johan Elmander visade samma klass som i hemmamatchen mot Spanien för två år sedan, men tyvärr lyckades Boltonanfallaren inte förvalta någon av sina tre fina chanser. Elmander var mycket när att ta vara på både Samuel Holméns geniala inspel och Daniel Anderssons inlägg från höger, men något mål kom aldrig från Elmanders sida.

Tre spelare höjde sig över mängden
Det gjorde det inte från någon annan spelare heller, men trots att matchen slutade 0-0 bjöd Sverige på en av de bättre insatserna under senare år. Och det var framförallt de nya spelarna som stod för de bästa insatserna. Matchens tre bästa spelare var Daniel Majstorovic, Samuel Holmén och Sebastian Larsson.

Holmén bäst på plan
Framförallt Holmén visade att han är redo för större uppdrag än det han för tillfället har i Bröndby. Att Holmén, med god hjälp av Behrang Safari, totalt eliminerade Portugals starka högerkant med Bosingwa och Nani säger det mesta. Holmén fick välförtjänt pris som matchens lirare.

Larsson och Nilsson stängde dörren för Ronaldo
På den andra kanten visade Sebastian Larsson återigen vilken komplett spelare han är. Trygg och intensiv i defensiven och initiativrik offensivt. Tillsammans med Mikael Nilsson, som för övrigt också var mycket bra, hade Larsson god koll på Christiano Ronaldo som stundtals var ganska frustrerad över de båda svenskarnas smarta försvarsjobb.

Majstorovic ägde försvaret
Att Daniel Majstorovic länge varit en bra mittback visste de flesta som följt honom i både klubb och landslag. Att han då och då ställt till det för sig själv med okoncentration och en aning övermod är heller inget understatement. Men i lördags visade Majstorovic att han är mogen att leda ett svenskt försvar i de stora matcherna.

AEK Athen mittbacken spelade självsäkert, konstruktivt och spred med sin blotta närvaro ett lugn i hela laget. Att han trivs med bollen vid fötterna gör självklart inte saken sämre och för första gången sedan Andreas Jakobsson lade av har Sverige nu en spelande mittback som borde vara given i startelvan när kvalet fortsätter i vår.

Dock bara en poäng
Trots de ovan nämnda spelarnas insatser och trots att hela laget förtjänar beröm för en mycket bra insats blev resultatet bara en poäng. Den andra halvleken var inte lika bra som den första och Portugal fick mer att säga till om. Nu väntar ett långt vinteruppehåll innan kvalet fortsätter med returmötet i Lissabon i mars. Och en tuff vår väntar med matcher mot Portugal och Danmark.

Danmark toppar
Danmark vann som väntat komfortabelt hemmamötet med Malta. 3-0 slutade matchen och danskarna toppar nu kvalgrupp 1 på sju poäng, två före Sverige. Portugal, Ungern (som slog Albanien med 2-0), och Albanien skuggar Sverige på fyra poäng vardera. Fortsättningen blir en rysare, men innan dess passar vi på att njuta lite av det ”nya” Sverige!

Matchfakta
Sverige-Portugal 0-0
Varningar Sverige: Ibrahimovic
Varningar Portugal: Quaresma

Sverige: 1 Andreas Isaksson – 2 Mikael Nilsson, 3 Daniel Majstorovic, 4 Petter Hansson, 5 Behrang Safari – 7 Sebastian Larsson, 6 Daniel Andersson [ass. K], 9 Kim Källström, 8 Samuel Holmén – 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Johan Elmander

Avbytare: 12 Johan Wiland, 13 Fredrik Stoor, 14 Andreas Granqvist, 15 Max von Schlebrügge, 16 Viktor Elm, 17 Marcus Berg, 18 Patrik Ingelsten


Portugal:
1 Quim – 4 José Boswinga, 5 Pepe, 2 Bruno Alves, 3 Paulo Ferreira – 10 João Moutinho, 6 Fernando Meira, 8 Rail Meireles – 7 Cristiano Ronaldo, 9 Hugo Almeida (18 Ricardo Quaresma, 64), 11 Nani (16 Danny, 86).

Avbytare: 12 Eduardo, 13 Miguel, 14 Tonel, 15 Manuel Fernandes, 17 Nuno Gomes
Domare: Roberto Rosetti, Italien
Publik: 33.241
Noterat från VM-kvalet

*Lördagens VM-kval var en riktig krysskväll, förutom Sveriges kryss mot Portugal slutade även Rumänien-Frankrike, Bulgarien-Italien, Ukraina-Kroatien oavgjort bland stormatcherna.

*Tyskland tog en tung seger i hemmamötet med Ryssland. Laget var dock illa ute och ryssarna träffade bland annat stolpen i sin jakt på kvittering i den andra halvleken.

*Norden hade en bra kvaldag, även om Island föll i Holland (0-2). Finland vann hemma mot Azerbadjan med 1-0 och Norge fick med sig en poäng i den tuffa bortamatchen mot Skottland. Lägg därtill Danmarks seger och Sveriges poäng.

*Österrike föll i gamla synder och fick bara 1-1 på Färöarna. Därmed förlorade premiärsegern mot Frankrike lite i värde då de övriga konkurrenterna knappast lär tappa poäng mot Färöarna.

*England vann med 5-1 hemma mot Kazakstan, men fansen var enligt rapporterna inte nöjda. England bjöd inte på någon bra fotboll och när tretton minuter återstod av matchen var ställningen 2-1. Trots nio poäng av nio möjliga och trots att man besegrat värsta rivalen Kroatien borta är engelsmännen inte nöjda med sitt landslag. Att de aldrig lär sig!

Tabeller VM-kvalet
Spelschema VM-kvalet

Ettiketter: , ,


Annorlunda mittfältskonstellation ska ge Sverige segern

Nu är det slutsnackat om alla skador, Sverige har trots allt ett bra läge att upprepa succén mot Spanien för två år sedan. Portugal saknar viktiga kuggar som Carvalho, Deco, Maniche och Simao och har ett skralt facit på bortaplan genom åren. Detta samtidigt som Sverige sällan förlorar på Råsunda.

Lars Lagerbäck och Roland Andersson har haft mycket att fundera på denna VM-kvalvecka och så här dagen innan match undrar många hur duon egentligen tänker formera sin starelva. Att Andreas Isaksson, Petter Hansson, Daniel Majstorovic, Fredrik Stoor och Mikael Nilsson startar  i de bakre leden råder det nog inga större tvivel om.

Ny konstellation på mittfältet

På mittfältet talar mycket för en lite annorlunda fördelning, mycket tack vare att man vill utnyttja Kim Källströms främsta kvaliteter i offensiven. Därför lär Lyonmittfältaren få en lite friare roll framför en defensivt inriktad trio, med stor sannolikhet bestående av, från höger, Sebastian Larsson, Daniel Andersson och målskytten mot Ungern, Samuel Holmén.

Berg kan få chansen

I anfallet kommer Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander starta. Samtidigt har skadorna på Henke och Markus Rosenberg öppnat för Groningens målspruta Marcus Berg, som lär komma in i matchen när en matchotränad Johan Elmander sprungit sig trött i andra halvlek. Ett framträdande som i så fall blir mycket intressant att följa.

Nycklar för Sverige

Om Sverige ska vinna matchen och sätta ordentlig press på Portugal i det resterande kvalet är det i vanlig ordning kompakt spel och snabba omställningar som gäller. Ett spel som framförallt bör passa passningsskickliga mittfältare som Sebastian Larsson och Kim Källström, samt förstås den ständigt djupledslöpande Johan Elmander.

Nyckelspelare nummer ett är dock Zlatan Ibrahimovic som säkert inspireras av den interna matchen i matchen mot Christiano Ronaldo. Hur det går vet vi strax innan klockan tio på lördagskvällen.

Flera intressanta kvalmöten under lördagen

I Sveriges grupp spelas två andra matcher under lördagen. Danmark lär ta tre poäng hemma mot Malta och Ungern tar sig an Albanien i Budapest. I övrigt spelas flera intressanta matcher. Framförallt matchen Tyskland-Ryssland känns intressant, men även Bulgarien-Italien och Rumänien-Frankrike blir spännande att följa.

Våra övriga nordiska grannar spelar också i helgen. Norge åker till de brittiska öarna och har en svår uppgift i Skottland, medan Finland har en bra chans hemma mot Azerbadjan. Island lär tyvärr inte plocka några poäng i helgen då man möter Holland på bortaplan.

VM-kvaltabeller
Spelschema och resultat VM-kvalet

Ettiketter: , ,


Henrik Larsson senast att ansluta sig till diger skadelista

På lördag spelas en mycket viktig match i VM-kvalet mot Portugal hemma på Råsunda. Efter Danmarks sena vändning i Portugal senast är det ett revanschsuget landslag som kommer på besök till Sverige. I laget finns nu också Christiano Ronaldo som inte fanns med i inledningen av kvalet då han var skadad. Just skadorna har blivit det stora samtalsämnet inför landskampen.

Henke missar matchen

Sverige brottas med stora problem och senast igår tvingades Henrik Larsson kasta in handuken och ansluta sig till den växande skaran skadade landslagsspelare. Det började med långtidsskadade Erik Edman och Rami Shaaban, fortsatte med Tobias Linderoth och Anders Svensson, samt Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson. Och så nu också Henrik Larsson. En halv startelva.

Skadebekymmer även hos Portugal

Men trots alla skador finns det hopp. Johan Elmander är tillbaka, samtidigt som både Markus Rosenberg och Marcus Berg hittat målet flera gånger i säsongsupptakten. Dessutom blir det inget spel för Portugals spelfördelare Deco eller löpvillige Maniche på lördag. Dessa båda är skadade och missar matchen. Det gör sedan tidigare även Chelseas mittbacksklippa Ricardo Carvalho och den rutinerade yttern Simao.

Vi återkommer med en utförlig införrapport på fredag!

Ettiketter: , ,


Sveriges VM-kval trupp mot Portugal

Lars Lagerbäck och Roland Andersson presenterade idag sin VM-kval trupp till mötet med Portugal på Råsunda i nästa vecka. Noterbart var att Andreas Johansson, succémittfältaren i danska Champions League laget Ålborg, ersätter skadade Tobias Linderoth i truppen.

Ingen Nilsson eller Olsson

I backlinjen togs de väntade spelarna ut, även om både Per Nilsson i Hoffenheim och Jonas Olsson i West Bromwich lämnades utanför den här gången. De båda lär dock få chansen i framtiden, speciellt med tanke på deras framträdande roller i sina respektive klubbar. Däremot ersätts Oscar Wendt av Basels Behrang Safari

Johan Elmander tillbaka

Även i anfallet var det idel välbekanta ansikten. Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson, Markus Rosenberg och Markus Berg får nu sällskap av Boltons Johan Elmander som är kvitt sin skada. Elmander stod för en fin comeback mot Manchester United helgen som gick men lär troligen starta på bänken mot Portugal.

Wilhelmsson likaså

De stora förändringarna de senaste månaderna har som bekant annars skett på mittfältet och det är också denna lagdel som ser något svagare ut i dagsläget. Christian Wilhelmsson är dock redo för spel igen efter sin skada, dessutom lär Daniel Andersson, Kim Källström och Sebastian Larsson få nytt förtroende mot Portugal.

Intressanta framtidsnamn

På bänken finns också intressanta och formstarka mittfältare i form av Samuel Holmén, som avgjorde mötet med Ungern senast, Viktor Elm, som lär gå en strålande framtid till mötes, samt Andreas Johansson som har en nyckelposition i danska Ålborg.

På skadelistan märks främst Anders Svensson, Tobias Linderoth och Rami Shaaban.

Målvakter
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
Johan Wiland, Elfsborg

Backar

Andreas Granqvist, Groningen
Petter Hansson, Rennes
Daniel Majstorovic, AEK Athen
Olof Mellberg, Juventus
Mikael Nilsson, Panathinaikos
Behrang Safari, Basel
Fredrik Stoor, Fulham

Mittfältare
Daniel Andersson, Malmö FF
Viktor Elm, Kalmar FF
Samuel Holmén, Bröndby
Sebastian Larsson, Birmingham
Andreas Johansson, Ålborg
Kim Källström, Lyon
Christian Wilhelmsson, Al Hilal

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic, Inter
Henrik Larsson, Helsingborg
Johan Elmander, Bolton
Markus Rosenberg, Werder Bremen
Marcus Berg, Groningen

Ettiketter:


Krampaktigt Sverige vann mot Ungern

Henrik Larsson, Kim Källström och Samuel Holmén. Där har ni trion som räddade ett oorganiserat och ostrukturerat Sverige på Råsunda i går. 2-1 och Sverige har två matcher in i VM-kvalet ett bra utgångsläge inför fortsättningen. Men blir inte spelet drastiskt bättre blir det inte speciellt kul att när Portugal och Danmark står på andra sidan mittlinjen i kommande kvalmatcher.

Krampaktigt spel

Precis som i Albanien i lördags fick vi se ett Sverige som spelade krampaktigt och som hamnade snett i positioner, vilket gav Ungern stora ytor att rulla boll på. Lagerbäcks drag att spela Bröndbys Samuel Holmén på vänsterkanten kändes lite märkligt när laguppställningen presenterades, men där fick förbundskaptenen definitivt rätt då Holmén växte in i matchen och slutligen också avgjorde den med sitt 2-0 mål.

Henrik Larsson visade vägen

En annan spelare som efter hand visade klassen var Henrik Larsson. Den nyutnämnde kaptenen klev fram när det som bäst behövdes. Först spelade han fram till Kim Källström som enkelt nickade in det förslösande 1-0 målet. Därefter hittade Larsson Samuel Holmén med ett instick i straffområdet, varpå Bröndbymittfältaren ryckte loss från sin markering och pricksköt in 2-0 i målvaktens bortre hörn.

Ungern det bättre laget

Målen var också två ljuspunkter i ett annars becksvart mörker och det nya spelsystemet förvirrade mer än det gjorde nytta. För åskådarna blev det tidigt uppenbart att flera av spelarna kände sig obekväma i sina roller. Balansen var som bortblåst och faktum är att Ungern under långa stunder var det klart bättre laget. Andreas Isaksson fick också göra en del bra parader när ungrarna hade vittring på poäng.

Skippa trebackslinjen

När Portugal kommer på besök till Sverige i oktober bör nog landslaget gå tillbaka och spela med en trygg fyrbackslinje igen. Därmed inte sagt att det måste vara det inkörda 4-4-2 man ska går tillbaka till. Experimentet med 3-5-2 har framförallt visat att Sverige bör låta bollbekväma ytterbackar sköta uppspelen istället för mittbackar vars främsta egenskaper ligger i spelet utan boll. Däremot bör landslaget fortsätta spela med tre centrala mittfältare för att få ut maximalt av exempelvis Kim Källström. Hur man bör formera laget efter dessa premisser kan förstås diskuteras.

Svenssons tvåvägsspel saknades

Med lite distans till matchen bör man också väga in betydelsen av att skadade spelare som Anders Svensson, Christian Wilhelmsson, Tobias Linderoth och Johan Elmander missade mötena med Albanien och Ungern. Framförallt Anders Svensson saknades under gårdagen, även om Sebastian Larsson gjorde ett klart godkänt jobb på mitten och bör få fortsatt förtroende. Svenssons förmåga att spela på ett tillslag och sätta igång anfallen saknades mot Ungern blir en avgörande faktor i landslagets jakt på en VM-plats.

Holmén och Sebastian Larsson är framtiden

Trots en svajig inledning på VM-kvalet har Sverige nu fyra tunga poäng att bygga vidare på. Med viktiga spelare tillbaka och en stabil fyrbackslinje har Sverige god chans att ta sig till ytterligare ett slutspel. Dessutom har nu framtida kuggar som Sebastian Larsson och Samuel Holmén fått ovärderlig erfarenhet av två tuffa kvalmatcher under tung press där bara seger räknas. Härnäst i VM-kvalet väntar Portugal den 11 oktober hemma på Råsunda.

Sverige – Ungern 2-1
1-0 (55) Kim Källström, 2-0 (64) Samuel Holmén, 2-1 (90) Gergely Rudolf.

Sverige

1 Andreas Isaksson – 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Petter Hansson – 2 Mikael Nilsson, 6 Sebastian Larsson, 9 Kim Källström, 8 Daniel Andersson, 7 Samuel Holmén – 11 Henrik Larsson, 10 Zlatan Ibrahimovic (17 Markus Rosenberg 81).

Ungern
1 Gábor Babos – 5 Zoltán Szélesi, 3 Vilmos Vanczák, 4 Roland Juhász, 2 Boldizsár Bodor (13 Balázs Dzsudzsák 80) – 9 Zoltán Gera, 6 Krisztián Vadócz, 10 Tamás Hajnal, 8 Pál Dárdai (17 Gergely Rudolf 70), 11 Szabolcs Huszti – 7 Sandor Torghelle.

Domare: Florian Meyer, Tyskland

Publik: 28 177

Ettiketter: , , , , ,


Sverige måste besegra Ungern

Ikväll är det upp till bevis för Sverige då Ungern ska besegras i det livsviktiga VM-kvalmötet på Råsunda. Seger är det enda som gäller och förutsättningarna är goda, trots att landslaget tvingats utstå en hel del kritik efter matchen mot Albanien i lördags.

För det första har Sverige haft ganska lätt för Ungern under de senaste kvalen då länderna ställts mot varandra. I kvalet till VM i Tyskland 2006 vann Sverige båda mötena – 1-0 borta och 2-1 hemma. I kvalet till EM i Portugal 2004 vann Sverige även då bortamötet – denna gång med 2-1, medan matchen i Sverige slutade oavgjort, 1-1.

Stoor ersätter Wendt

Landslagsledningen och några av spelarna fick utstå en hel del kritik efter Albanienmatchen eftersom det nya 3-5-2 under långa stunder blev ett försiktigt 5-3-2 system. Detta ska undvikas ikväll, främst genom betydligt rörligare spelare och snabbare uppspel från de bakre regionerna. Det ser också ut som att erkänt offensive ytterbacken Fredrik Stoor ersätter Oscar Wendt på vänsterkanten.

Förnyat förtroende för övriga

I övrigt ser det ut som om Lagerbäck väljer samma startspelare i kväll, om man då räknar Sebastian Larsson i den kategorin efter det tidiga inhoppet senast. Detta innebär att Isaksson fortsätter i målet bakom trion Mellberg, Majstorovic och Hansson. Stoor och Nilsson tar han om korridorerna på kanterna medan Daniel Andersson och Sebastian Larsson balanserar mittfältet. Kim Källström får nytt förtroende som spelfördelare bakom Ibrahimovic och Larsson. På bänken kan åtminstone Marcus Rosenberg räkna med ett inhopp i matchen då han enligt uppgift sett mycket het ut på träningarna.

Jubileumslandskamp

Noterbart är också att landskampen i kväll blir Lars Lagerbäcks femtionde som förbundskapten för det svenska landslaget. Vad passar bättre än att fira detta jubileum med tre poäng och en bra start i VM-kvalet? Matchen sänds på TV8 med start 20:15.

Flera intressanta kvalmatcher

I samma kvalgrupp spelar Danmark borta mot Portugal i en match som tillsammans med mötena Kroatien-England och Frankrike-Serbien sticker ut lite extra. Andra intressanta matcher i Europakvalet är matcherna mellan Finland-Tyskland, Island-Skottland, Turkiet-Belgien, Italien-Georgien och Spanien-Armenien.

Mexico och Svennis mot tredje raka

Det pågår inte bara VM-kval i Europa under kvällen. På andra sidan Atlanten jagar Sven-Göran Eriksson sin tredje raka seger med sitt Mexico. Och mycket talar för tre poäng för Svennis landslag då man tar emot beskedliga Kanada på hemmaplan.

Hett Koreaderby

I Sydamerika tar Brasilien emot Bolivia medan Argentina reser norrut för match mot Peru. Borta i Asien spelas ett hett derby mellan antagonisterna Nord- och Sydkorea och i samma kval ska Australien försöka bortabesegra Uzbekistan.

Ettiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Utlovad offensiv blev försiktig defensiv

Sverige åkte till Tirana med ett nytt offensivare spelsystem i hopp om tre poäng och ett avstamp med mersmak i VM-kvalet till Sydafrika 2010. Men vad hjälper ett nytt spelsystem om handbromsen är så hårt åtdragen att en tänkt trebackslinje istället blir en alldeles för försiktig fembackslinje?

Att en bortamatch i en kvalpremiär inte är en enkel uppgift råder det inga som helst tvivel om. Se bara på Frankrike som föll mot Österrike, Italien som med nöd och näppe vann på Cypern, och Danmark som liksom Sverige bara fick 0-0. Det råder inte heller något tvivel om att en poäng på bortaplan mot ett lag som förmodligen kommer ställa till bekymmer för både Portugal och Danmark i Tirana inte är någon katastrof som innebär missat slutspel, minns bara Nordirland i EM-kvalet.

Passivt Sverige

Det man kan kritisera är däremot sättet Sverige uppträdde på. Spelet med trebackslinje skulle ge ökad offensiv kraft, men hårt styrda yttrar i form av Wendt och Nilsson gav istället både hängslen och livrem i en match man både kunde och borde tagit större initiativ i. Även om Albanien inte är något strykgäng är Sverige ett bättre fotbollslag.

Trots att det såg bättre ut i andra halvlek, med högre utgångspositioner på just Wendt och Nilsson, blev det aldrig någon riktig fart på Sverige. Rörelsen utan boll var långt ifrån optimal för att luckra upp ett lågt försvar som Albaniens och på onsdag måste framförallt löpningarna både vara fler och mer distinkta. Oavsett spelsystem.

Fel spelare med mycket boll

Även om många experter menar att spelsystemet ofta bara är en lek med siffror går det inte blunda för den kanske mest uppenbara negativa faktorn med just 3-5-2. Nämligen den att med bollen obekväma spelare som Olof Mellberg och Petter Hansson ofta tvingas sätta igång anfallen. I Tirana såg vi otaliga exempel på just detta vilket inte gynnar ett kvalitativt passningsspel. Situationer ytterbackarna ofta kan ta hand om i ett spelsystem med fyra försvarare.

Fortsatt goda chanser att nå VM

Nu ska vi dock inte vara alltför kritiska efter bara en match i kvalet. Sverige har förstås fortfarande en mycket god chans att ta sig till VM i Sydafrika och första trepoängaren kommer på onsdag då Ungern besöker Råsunda. Garanterat är att Sverige kommer agera betydligt mer aggressivt och bestämt, tar man dessutom de nödvändiga löpningarna kommer också chanserna. Och kommer chanserna kommer målen, för inte går väl duon Ibrahimovic, Larson mållösa två matcher i rad?

Albanien – Sverige 0-0

Albanien
1 Arjan Beqaj – 4 Armend Dallku, 2 Elvin Beqiri, 6 Debatik Curri, 3 Kristi Vangjelli  – 5 Lorik Cana, 14 Andi Lala – 10 Klodian Duro, 13 Ervin Skela (9 Admir Teli 83), 11 Jahmir Hyka – 18 Hamid Salihi (17 Besart Berisha 75)

Sverige
1 Andreas Isaksson – 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Petter Hansson – 2 Mikael Nilsson, 8 Daniel Andersson, 9 Kim Källström (16 Samuel Holmén 84), 6 Tobias Linderoth (14 Sebastian Larsson 6), 7 Oscar Wendt  (13 Fredrik Stoor 77) – 11 Henrik Larsson, 10 Zlatan Ibrahimovic

Domare: Alberto Undiano Mallenco, Spanien

Ettiketter: , ,


Tre poäng i Tirana är målet

Den stora frågan in för den inledande matchen i VM-kvalet till Sydafrika är om Lars Lagerbäck kommer att välja det omdebatterade spelsystemet 3-5-2 eller gå på säkerhet och spela med fyrbackslinje. Går man på rapporterna från träningarna väljer förbundskaptenen det förstnämnda.

3-5-2 eller 4-4-2

Det lutar i dagsläget åt 3-5-2 systemet och i så lär det enda frågetecknet vara vem den andre kantspelaren blir vid sidan av givne Mikael Nilsson. Valet står mellan tre spelare, i första hand Fredrik Stoor och Sebastian Larsson, men kanske kan blixtinkallade Behrang Safari få plats till vänster.

Skadebekymmer

Avsaknaden av Anders Svensson och Christian Wilhelmsson är förstås kännbar men allt annat än seger är ett misslyckande, speciellt med tanke på de tuffa förutsättningarna i gruppen där bara gruppvinnaren är direktkvalificerad till VM om två år.

Zlatan förhoppningsfull

De senaste rapporterna handlar annars mycket om Zlatan Ibrahimovic och hans knäbesvär. Anfallaren spelade dock hela matchen i premiären i Serie A i helgen och situationen verkar klart bättre än under EM-slutspelet då Ibrahimovic inte kunde prestera på topp.

Sänds i TV4

Matchen mot Albanien spelas på Qemal Stafa-stadion i Tirana. Klockan 18:45 är det dags för avspark och domare är spanjoren Alberto Undiano Mallenco. Matchen sänds i TV4 och Radiosporten. Under lördagen spelas två andra matcher i Sveriges kvalgrupp. Ungern tar emot Danmark och Portugal tar sig an Malta på bortaplan.

Trolig svensk startelva

Isaksson – Mellberg, Majstorovic, Hansson – Stoor, Andersson, Linderoth, Källström, Nilsson – Ibrahimovic, Larsson

Ettiketter: , , ,


Sverige rasar på FIFA:s ranking

Sommarens fotbolls-EM gick inte som vi hoppats på och för första gången sedan slutspelet i Belgien och Holland 2000 åkte Sverige ut i gruppspelet i ett stort mästerskap. Insatserna i Schweiz och Österrike avspeglar sig nu på FIFA:s senaste världsranking, där Sverige tappar fem placeringar och nu ligger på 31:a plats. Anmärkningsvärt är att de fem första lagen kommer från Europa och att Brasilien och Argentina bara ligger sexa respektive sjua.

FIFA:s Världsranking
1 – Spanien
2 – Italien
3 – Tyskland
4 – Holland
5 – Kroatien
6 – Brasilien
7 – Argentina
8 – Tjeckien
9 – Portugal
10 – Turkiet

31 – Sverige
36 – Danmark
50 – Ungern
102 – Albanien
133 – Malta

Ettiketter:


Elm överraskning i första VM-kvaltruppen

I jubileumslandskampen mot Frankrike i förra veckan fick vi för första gången på länge se ett landslag utan profiler som Fredrik Ljungberg, Markus Allbäck och Niclas Alexandersson. Istället bjöds publiken på framtidsnamn som Samuel Holmén, Oscar Wendt och Markus Berg.

När Lars Lagerbäck presenterade truppen till VM-kvalmatcherna mot Albanien och Ungern på tisdagen fanns dessa tre åter med, men det var en annan spelare som rönte mest uppmärksamhet. I truppen fanns nämligen även Kalmar FF:s nyttige och målfarlige mittfältare Viktor Elm.

Elm flyttar till den holländska svenskklubben Heerenveen efter säsongen och ses uppenbarligen som en påläggskalv i landslaget. Och med tanke på vad han presterat under året lär mittfältaren ha goda chanser att slå sig in i ett framtida landslag.

Truppen i sin helhet
Målvakter
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
Johan Wiland, Elfsborg

Backar

Andreas Granqvist, FC Groningen
Petter Hansson, Rennes
Max von Schlebrügge, Bröndby
Daniel Majstorovic, AEK Aten
Olof Mellberg, Juventus
Mikael Nilsson, Panathinaikos
Fredrik Stoor, Fulham
Oscar Wendt, FC Köpenhamn

Mittfältare
Anders Svensson, Elfsborg
Christian Wilhelmsson, Al-Hilal
Kim Källström, Lyon
Tobias Linderoth, Galatasaray
Sebastian Larsson, Birmingham
Daniel Andersson, Malmö FF
Victor Elm, Kalmar FF
Samuel Holmén, Bröndby

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic, Inter
Henrik Larsson, Helsingborg
Markus Rosenberg, Werder Bremen
Marcus Berg, FC Groningen

Ettiketter: , , ,


Nytt Sverige föll mot Frankrike

När Sverige och Frankrike spelade jubileumslandskamp på Ullevi i Göteborg på onsdagskvällen passade förbundskapten Lars Lagerbäck på att testa ett nytt spelsystem. 4-4-2 fick stå tillbaka för nya 3-5-2, ett skifte som gav både positiva och negativa svar.

Matchen slutade 3-2 till Frankrike efter två mål av Govou och ett av Benzema. För Sverige nätade Henrik Larsson och Kim Källström. Det senare kom på straff och innebar en sen reducering medan det förstnämnda gav Sverige ledningen tidigt i matchen.

Det nya spelsystemet gav framförallt Sverige ett bättre passningsspel och större rörlighet. Anfallsspelet var emellanåt en fröjd för ögat och bakom det mesta låg just Kim Källström som stortrivdes i sin nya roll. Även Henrik Larsson stod för en fin instats.

Tyvärr lyckades Frankrike visa på spelsystemets brister i den andra halvleken då man ständigt hittade ytan bakom Sveriges ytterbackar/mittfältare. Sammanfattningsvis kan man konstatera att tre man på det centrala mittfältet är melodin att satsa på medan trebackslinjen nog bör kompletteras en ytterligare en man. Vi tycker det är dags för 4-2-3-1, och hoppas på följande kvalelva om två veckor; Isaksson – Stoor, Mellberg, Hansson, Nilsson – Andersson, Svensson – Wilhelmsson, Källström, H Larsson – Ibrahimovic.

Ettiketter: ,