Männen bakom semifinallagen.. del 1

Vilka är egentligen männen bakom de fyra semifinallagens framgångar. Vad vet vi egentligen om Oscar Tabarez, Bert van Marwijk, Vicente del Bosque och Joachim Löw? Idag tar vi en närmare titt på Bert van Marwijk och Oscar Tabarez.

Att Uruguay återigen tagit sig till semi i ett VM-slutspel är naturligtvis helt ofattbart, speciellt med tanke på att det bara bor 3,5 miljoner människor i landet.

Mannen bakom succén heter Oscar Washington Tabarez, är 63 år gammal och kallas Maestro. Bara en sådan sak!

Som spelare huserade Tabarez till höger i backlinjen. Tabarez nådde dock aldrig de stora scenerna.

Men som tränare har det gått bättre. Tabarez har bland annat meriter från Cagliari (1994-95, 1997), Milan (1996-97) samt de båda argentinska klubbarna Velez Sarsfield (2000-01) och Boca Juniors (2003).

Tränarkarriären inleddes i ungdomslagen i Montevideoklubben Bella Vista. Året var 1980. Den första framgången kom som förbundskapten för Uruguays U-20 landslag tre år senare. Tabarez ledde sina unga adepter till seger i Pan American Games i Venezuela.

1987 tränade Tabarez Penarol som vann prestigefyllda Copa Libertadores under den allt mer respekterade tränaren.

1989 kom så möjligheten att ta över det uruguayanska landslaget. En chans Tabarez förstås inte kunde tacka nej till. Framgångarna kom omedelbart. Först blev man tvåa i Copa America bakom Brasilien och året efter reste man till VM i Italien. Där blev det respass i åttondelen mot värdlandet.

Tillbaka i Uruguay efter mästerskapet i Italien tackade Tabarez för sig och hamnade i Boca Juniors. Efter att sedan verkat i klubbar som Cagliari, Milan, Oviedo och Velez hamnade Tabarez återigen i Boca innan han tog en fyra år lång paus från fotbollen.

När fotbollsförbundet 2006 på nytt ställde frågan nappade dock Tabarez igen. Nu bär de fyra årens arbete frukt i form av en semifinalplats i VM 2010.

Oscar Tabarez har inte bara skapat ett vinnande lag, han har gjort det genom att kombinera den klassiska uruguayanska defensiva och hårda fotbollen med ett snabbt och fantasirikt anfallsspel där lirare som Diego Forlan, Luis Suarez och Diego Cavani leder styrkorna mot landets tredje VM-guld!

***********Åtta segrar på åtta matcher i kvalet. Tre segrar på tre gruppspelsmatcher i Sydafrika. Vinst mot Slovakien i åttondelen och en sensationell vändning mot självaste Brasilien.

Sedan Bert van Marwijk tog över som förbundskapten efter Marco van Basten 2008 har Holland varken förlorat eller tappat poäng i en tävlingsmatch. 13 matcher, 13 segrar.

Mannen som skapat det oövervinneliga landslaget är en förbundskapten som knappast gillar att framhäva sig själv i offentliga sammanhang och som enligt spelarna själva är en ledare som jobbar nära sina adepter och ger dem stort ansvar. Något som verkligen märks på planen.

För Bert van Marwijk har fått ordning på det som normalt sett brukar fälla holländarna i stora mästerskap och han har vänt arrogansen och självbelåtenheten till något positivt att hämta kraft ur.

Han låter en klasspelare som Rafael van der Vaart sitta på bänken till förmån för hårt jobbande Dirk Kuyt. Inte alla tränare hade gjort det valet. Och han ser ut att kunna hantera situationen med storstjärnor som tidigare inte funnit sig i att sitta på bänken.

Som spelare representerade Bert van Marwijk klubbar som FC Assent, Forutna Sittard, MVV, AZ och Go Ahead Eagles. Efter 18 år som spelare fortsatte han sin karriär som tränare i mindre klubbar innan han år 2000 plockades upp till storklubben Feyenoord.

Där stannade han i fyra år, med UEFA-cup vinsten 2002 som höjdpunkt. Två år på andra sidan gränsen, i tyska Borussia Dortmund, följde innan han återvände till De Kuip och Feyenoord 2007.

En cuptitel blev det innan Holland kallade. Marco van Basten åkte ur EM 2008 mot Ryssland och lämnade över till Bert van Marwijk.

Ett val ingen i Holland lär ångra idag!

Tags: ,

Comments are closed.