Männen bakom semifinallagen.. del 2

Igår skrev vi om Oscar Tabarez och Bert van Marwijk. Idag fokuserar vi på Tyskland och Spaniens båda förbundskaptener Joachim ”Jogi” Löw och Vicente del Bosque.

Vi börjar med den alltid lika lugne och analytiske Joachim ”Jogi” Löw.

Med tanke på det lagbygge Jogi Löw skapat kan man lätt tro att han har en diger meritlista som tränare på hög nivå. Men så är faktiskt inte fallet.

Jogi Löw inledde sin tränarkarriär i Vfb Stuttgart 1996. Därefter har han tränat lag som Fenerbahce, Karlsruhe, Adanaspor, Wacker Innsbruck och Austria Wien. Som spelare hade Löw sin storhetstid i Freiburg mellan åren 1985 till 1989 där han som anfallare fortfarande har målrekordet i klubben.

Jogi Löws karriär som förbundskapten startade för 6 år sedan efter ett för tysk fotboll illavarslande EM-slutspel.

För med tanke på att Tyskland två år efter EM i Portugal skulle arrangera Fotbolls-VM var resultaten i det europamästerskapet knappast vad man hade hoppats på.

Ett bedrövligt Tyskland, under förre ikonen och landslagsanfallaren Rudi Völler, tvingades där och då inse att något var fundamentalt fel med det normalt så starka landslaget.

Och man tog krafttag direkt, med VM två år senare som mål.

Budet gick till en annan gammal landslagsanfallare, Jürgen Klinsmann. Till assistent valdes Klinsmann Joachim Löw.

VM gick över förväntan för tyskarna, med en fin tredjeplats och framförallt hade duon förvandlat ett ganska tråkigt och defensivt inriktat lag till ett av Europas mest underhållande. På bara två år.

Efter EM valde dock Klinsmann att tacka för sig vilket gav Löw chansen som huvudansvarig.

Och faktum är att Jogi gjort utvecklat Die Nationalmannschaft ytterligare. I VM i Sydafrika har man bjudit på både underhållning och effektivitet. Man har satt en ny ribba att sträva efter för de andra landslagen. Det är mer än man någonsin kunde tänka sig inför turneringen.

Med sin skarpa analytiska förmåga och sitt lugn, kombinerat med perfektionism och professionalitet, är Jogi Löw uppenbarligen perfekt för det unga och friska tyska landslaget.

Hur VM än slutar är Jogi Löw en vinnare!

**********

Luis Aragones hade redan före EM 2008 bestämt sig, hur det än gick skulle han sluta i landslaget efter turneringen. Nu blev det guld och hjältestatus för den gamle förbundskapten. Efterträdaren Vicente del Bosque hade ett allt annat än enkelt jobb att ta sig an när han ersatte Aragones efter turneringen.

Men redan nu kan man nog fastslå att del Bosque i alla fall delvis lyckats, även om Aragones själv kritiserat Spaniens spel under VM. Och blir det VM-guld tystnar förmodligen även företrädaren.

För många är Vicente del Bosque ett namn sammankopplat med Real Madrid.

Som spelare representerade han Los Merengues. 5 ligatitlar, 312 matcher och 14 mål blev det i Madridtröjan och under den andra halvan av 70-talet gjorde han 18 landskamper för Spanien.

Att del Bosque huserade som defensiv mittfältare förstår man snabbt när man studerar den spanska startelvan i detta VM. Två defensivt inriktade balansspelare och ingen plats för liraren Cesc Fabregas.

Första sejouren som tränare för Real, om än väldigt kort, gjorde del Bosque 1994 då han klev in mellan sparkade tränaren Benito Floro Sanz och nyutnämnde Jorge Valdano. 1996 upprepades den proceduren då del Bosque, som då ansnvarade för juniorerna i klubben, återigen hoppade in för en sparkad tränare, denna gång Arsenio Iglesias.

1999 var det dock dags för ett permanent jobb som tränare i klubben, ett beslut klubbledningen knappast skulle komma att ångra.

Under fyra år tog del Bosque Real till två Champions League titlar, två La Liga titlar, samt segrar i den Spanska Supercupen, UEFA Supercup och den Intercontinentala cupen mot Sydamerikas mästare.

Mellan Realtiden, som fick ett överraskande slut 2003 då ledningen valde att avsluta kontraktet, och tiden som förbundskapten för Spanien tränade han turkiska Besiktas innan han tog en paus från tränaryrket.

Men när Spanien kallade kom suget tillbaka. Och kanske, kanske slutar det med ett historiskt VM-guld!

Tags: ,

Comments are closed.