Arikv för kategorin ‘Införrapport’

Nycklarna som ska dyrka upp Danmark

fredag, oktober 9th, 2009

Nedräkningen fortsätter och igår genomfördes den sista träningen i Sverige innan landslaget tar sig över Öresund in i fiendeland. Enligt svenskfotboll.se deltog alla spelare fullt ut, så när som på Johan Elmander då som ansluter till Köpenhamn under dagen.

Precis som jag skrev igår är det med en härlig attityd Sverige tar sig an matchen.

Lars Lagerbäck sa följande på presskonferensen efter gårdagens träning.

– Vi ska gå in med attityden att vi äger Parken, att vi ska våga i allt vi gör. Vi ska våga spela vårat eget spel, den attityden gäller det att få in hos spelarna och det tror jag inte ska vara något problem.

Nej något problem lär det inte vara. Inte med så viktiga poäng på spel och med över tiotusen frenetiskt sjungande blågula fans på läktarna.

Räkna med följande startelva;

Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Behrang Safari – Rasmus Elm, Anders Svensson, Kim Källström, Samuel Holmén – Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson

Är mycket spänd på att se hur Sverige hanterar situationen. Hoppas på en repris från Turkiet borta för en herrans massa år sedan när Henrik Larsson och Andreas Andersson sköt oss till VM i Japan/Sydkorea i de absoluta slutminuterna.

Nycklarna blir förstås precis det Lagerbäck sa ovan, att visa vilka som bestämmer direkt. Men samtidigt gäller det ju att förvalta ett eventuellt målmässigt överläge. Minns bara förra gången i Parken. Hua.

Mittfältskampen mellan Kim Källström och Christian Poulsen blir också avgörande för matchens utgång. Den danske ”slagskämpen” är Danmarks nyckel på lördag. Lyckas Källström vinna den kampen är mycket vunnet. Lovande då att Kim funnit storformen i Lyon under hösten!

En annan nyckel blir Mikael Nilssons och Behrang Safaris kamp mot Dennis Rommedahl och Martin Jörgensen. Får Danmark igång sitt kantspel lär det bli åka av för våra ytterbackar.

Men framförallt Behrang Safari kan med sin frejdiga offensiv ställa till bekymmer för danskarnas högerkant. På vår högerkant måste kloka duon Nilsson/Elm stänga igen.

Men som sagt, det viktigaste är att visa vem som bestämmer. Gör vi det är då vinner vi!

Mål, mål, mål – Sverige måste vinna stort!

onsdag, september 9th, 2009

Ni kan förutsättningarna vid det här laget. Ikväll spelas tre mycket viktiga matcher i grupp 1 i VM-kvalet. På Qemal Stata Stadion i Tirana tar Albanien emot Danmark. På Ferenc Puskas Stadion i Budapest är Portugal piskat att ta tre poäng medan Ungern vill ha revansch för den snöpliga förlusten i lördags. Och i Valetta, på Ta’ Qali Stadion, ska Sverige ösa in mål på Malta.

Vi börjar i Ungern där båda lagen måste gå för seger.

Även om många ser Portugal som självklara vinnare tror jag att det blir oavgjort i Budapest. Varför? Jo, därför att portugiserna har stora problem med att göra mål samtidigt som detta är Ungerns sista chans att hänga på i kampen om andraplatsen.

Ungern kommer med andra ord att sälja sig oerhört dyrt. Frågan är om tekniskt överlägsna portugiser har kapacitet att göra det skitjobb som krävs för att vinna den här matchen? Jag tvivlar. Och hoppas så klart på oavgjort.

Danmark då? Hur stora favoriter är de egentligen? Ett Danmark som hittills i kvalet tagit många poäng genom att backa hem, låta motståndarna ha bollen och kontraslå med sin snabba spelare.

Nu kommer man förmodligen bli tvungna att föra spelet. På en plan som inte håller bästa kvalitet. Även om danskarna ska vara och är favoriter är det svårt att spela i Tirana. Sverige fick bara 0-0 och Portugal gjorde som Sverige i Ungern och vann efter mål på övertid.

Vad som är än mer intressant är att Danmark har sex spelare som står på två gula och riskerar avstängning mot Sverige i Parken. Simon Kjaer, Lars Jacobsen, Christian Poulsen, Dennis Rommedahl, Sören Larsen och Jon Dahl Tomason.

Oavgjort är inte osannolikt här heller. Men räkna med tre rödvita poäng.

Nog om de övriga lagen. Nu koncentrerar vi oss på Sverige.

Tre poäng är ett måste och tre poäng kommer det förstås att bli. Men Sverige måste göra mål. Helst många mål.

Och med tanke på insatsen i lördags och den positiva känsla som laget kommer till spel med talar en hel del för att det kommer bli en trevlig kväll på den karga Medelhavsön.

Mycket talar för att Lagerbäck satsar på samma spelare som gjorde jobbet i Budapest.

Det betyder; Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, A Svensson, Källström, Holmén – Elmander, Ibrahimovic

Men med tnake på att Elmander har uppenbara problem att hitta nätet anser jag att Marcus Berg bör starta den här matchen. Elmander gör sig bäst i tuffa bortamatcher som den i lördags, men Berg passar betydligt bättre i matcher som denna.

Men oavsett startelva måste Sverige bygga vidare på prestationen senast. Då visade man upp en härlig rörelse, distinkta passningar, löpningar för laget och hög aggressivitet. Samma nycklar blir viktiga ikväll.

Nu håller vi tummarna för Albanien och så krossar vi Malta!

Finland väntar i VM-kvalgenrep

onsdag, augusti 12th, 2009

Så är det då dags för Sverige att göra ett första avstamp mot den tuffa hösten med superviktiga VM-kvalmatcher, den första mot Ungern borta om ett par veckor. Finland står på programmet och motståndet är valt eftersom de spelar på samma sätt som just Ungern.

Sverige saknar som bekant skadade anfallsduon Zlatan Ibrahimovic, som dock är tillbaka mot Ungern, och Henke Larsson som kan ha gjort sin sista landskamp efter den tunga skadan tidigare i somras.
Läge att ge nya förmågor chansen.

Jag vill se samma anfallspar som i U21-EM. Marcus Berg och Ola Toivonen. Inte bara för att de gjorde så bra ifrån sig i sommarens slutspel, utan för att Berg kommer spela mot Ungern, samtidigt som Toivonen är den spelare i den svenska truppen som påminner mest om Zlatan Ibrahimovic.

Men så kommer inte bli fallet. Istället kommer Lars Lagerbäck att starta med anfallsduon Marcus Berg och Johan Elmander.

På mittfältet hoppas jag att Rasmus Elm är tillräckligt kurant för att ta platsen till höger. På den andra kanten vill jag se Samuel Holmén.

Centralt är Anders Svensson, som för övrigt närmar sig landskamp nummer 100, förstås given. Vid dennes sida vill jag se Viktor Elm istället för Kim Källström. Två spelare som i mångt och mycket påminner om varandra, där Elm saknar Källströms rutin, men där Elm ändå känns vassare och mer noggrann i sitt spel. Men räkna med att det blir tvärtom.

Det stora glädje ämnet i det annars så skrala kvalet har så klart varit samarbetet mellan Olof Mellberg och Daniel Majstorovic. Två spelare som kompletterar varandra utmärkt då Majstorovis får sköta uppspelen medan Mellberg får låta bli.

Vid sidan av dessa båda greksiska mittbacksbjässar vill jag se Mikael Lustig och Behrang Safari. Den senare har redan visat vad han går för i stora sammanhang och den förstnämnde har många fina år framför sig på den svenska högerbacken. Men i denna match kommer namnen Nilsson att starta.

I mål står Andreas Isaksson.

Min startelva: Isaksson – Lustig, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, Svensson, V Elm, Holmén – Berg, Toivonen

Lagerbäcks startelva: Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, Svensson, Källström, Wilhelmsson – Berg, Elmander