Arikv för kategorin ‘Krönika’

Ytterligare ett VM till historieböckerna

måndag, juli 12th, 2010

Ett VM är nästan lika roligt att se tillbaka på som att se fram emot. Att se framåt innebär förväntningar och förhoppningar, men att se tillbaka handlar mer om konstateranden. När man skriver en återblick för ett VM så brukar det allt som ofta komma många kommentarer som handlar både om varför man inte tog med specifika händelser eller hur det var att man tog upp just de där sakerna som vissa också mindes bäst. Det går liksom inte att tillfredsställa alla när det gäller en VM-krönika. Samtidigt är det också det som gör att ett VM är så fantastiskt. Det är fyllt med så mycket minnen där alla människor väljer att minnas det som de själva ansåg som de bästa händelserna.

Efter 48 gruppspelsmatcher, 14 delfinaler, en match om tredjepris och slutligen en makalös final har vi på redaktionen valt ut ett axplock av de minnen vi bär med oss från VM i Sydafrika 2010.

*

Vi minns inledningsmatchen mellan värdlandet Sydafrika och Mexiko. De fullständigt makalöst vrålande tonerna som kom emot oss som en fallande tegelvägg när Vuvuzelorna började ljuda och som fick många av oss att ställa oss frågan om det kanske var läge att se ett Fotbolls-VM utan ljud. När sedan mannen vars namn inte ens gick uttala med hjälp av fonetisk skrift gjorde ett av VM:s snyggaste mål trodde vi att det ljud som kom från Soccer Stadium i Johannesburg skulle räcka till att frigöra landet Sydafrika från den afrikanska kontinenten och bildade en egen ö utanför kusten. Samtidigt minns vi också den tystnad som uppstod vid Mexikos kvittering…

*

Vi minns ett VM med stort svenskintresse trots att svenska landslaget själva inte fick deltaga. Lars Lagerbäck i sin extremt osexiga outfit med uppkavlade ärmar och keps var som hämtad ur en svensk tv-tittande soffa med chips och dipp tillsammans med en alltid lika välklädd Sven-Göran Ericsson som dominerade på de ivorianska presskonferenserna med fler åsikter än vad han hittills uttryckt under hela sin karriär.

*

Vi minns ett Nigeria vars oförmåga att göra mål nästan skapade en känsla över att det var uppgjort resultat i stort sätt i varenda match som de spelade. Aiyegbeni Yakubus miss från två meters avstånd kommer nog ingen fotbollsintresserad någonsin glömma. Att han gick fram och slog en makalös straff efteråt hjälpte föga eftersom Nigeria slogs ut med huvudet före. Förlåt Lasse men ett lag med sådan oförmåga och bristande koncentration förtjänar inte att gå vidare i ett VM. Vi får hoppas att presidentens utegångsförbud till spelarna hjälper dem att komma på rätt köl igen.

*

Vi minns en liten clown i grå kostym, 4 kilo juveler och bakåtslickat hår som skulle ta Argentina fram till ett VM-guld men som mötte det tyska stålet och fick på nöten med 4 mål mot 0. När det gällde som mest fungerade varken organisation, försök att ta medias fokus från spelarna eller korstecknet innan match. Det var bara att packa och åka hem för Diego Armando Maradona. Tack för kaffet. Tack för korven. Tack för showen.

*

Vi minns Nordkoreas intåg i fotbolls-VM med en inledningsmatch mot självaste Brasilien. Vi var många med förutfattade och politiskt laddade åsikter som väntade på den stora jätten från Sydamerika som enkelt skulle köra över de 11 rödblåa spelarna från Världens mest skyddade stat. När vi sedan fick se Jong Tae Se, Nordkoreas ende japan, gråta inför 1 miljard tv-tittare så insåg vi alla att de bara är människor. Att de sedan höll självaste Brasilien på sträckbänken gjorde inte saken mindre rolig. Tyvärr höll det inte hela vägen och vi får hoppas att  den store ledaren inte gick allt för hårt mot laget som ändå gjorde en hedervärd insats i Sydafrika.

*

Vi minns VM´s absolut största hjärnsläpp i form av Algeriets något övertaggade inhoppare Abdelkader Ghezzal vars 14 minuter på planen visserligen skrev historia men inte av den karaktären som han själv troligen hade velat. Första varningen efter 10 sekunder och andra varningen efter 14 minuter och sen var det tack och hej för stackars Ghezzal som visserligen gjorde bra ifrån sig under de minuterna han befann sig på planen men det är ingenting som någon minns idag.

*

Vi minns ett fatalt misslyckande i europeisk fotboll i form av föregående VM:s två finallag. Italien kom sist i sin grupp med VM:s lägst rankade lag framför sig. Frankrike skämde ut sig som fotbollslag, människor och som land med sitt fullständigt respektlösa beteende mot allt och alla. Här fick vi verkligen se ett gäng överbetalda småpojkar som inte fått lära sig vett och etikett i skolan och där flera spelare aldrig mer lär få dra på sig den franska landslagströjan.

*

Vi minns Afrikas sista möjlighet till avancemang till en VM-semifinal. Vi minns vilket ansvar som vilade på nummer tre i Ghana som klev fram till 11-meterspunkten för att skicka Afrika till historieböckerna. Det krävdes en enda spark innanför målramen. Bollen går i ribban och vi lider med Asamoah Gyans tårar samtidigt som en svensk kommentator skapar ännu en klassiker i svenskt sportreferat.

”…Han bränner den! Han sumpar den! Allt skiter sig för Ghana…”

*

Vi minns en oerhört tråkig och frustrerande sida av VM där skådespelarna fick komma fram allt för många gånger. Det var filmningar som hade fått Steven Spielberg att rodna i regissör-stolen och spelare som hade så ont att man faktiskt trodde de hade sett ljuset i tunneln i fallet mot det hårda gräset. När kortet hade avverkats så stod de vi sidan och vevade för att de var förbannade över att inte få komma in i spel igen. Skämmes ta mig fan.

*

Vi minns en fantastisk SVT-produktion med en synnerligen påläst och intressant VM-studio. André Pops är född moderator och Rit-Ola-Andersson skall aldrig mer träna eller verka som sportchef. Han skall kommentera fotboll och rita på digitala skärmar för att ledsaga det svenska folket mot en högre fotbollskunskap. Johanna Frändén skall ha all heder över sitt kunnande och för sitt ständiga leende i studion. Om hon bara skruvade ner tempot en aning så kommer hon få lika högt betyg som de andra studioherrarna.

*

Vi minns också ett TV 4 som i motvind fick kämpa mot en folkstorm som hela tiden jämförde studion mot grannkanalen vare sig det gällde gäster, kunnande eller kommentatorer. TV 4, helt ärligt, att lägga fyra minuters mellansnack i halvtid och 12 minuter reklam, ge Olof Lundh och Patric Ekwall fem minuter av sändningen och hela tiden försöka förklara bort reklamen med att ”…vi kör ju live på fotbollskanalen.se” kommer aldrig gynna er. Aldrig någonsin.

*

Vi minns en Soran Ismail i högform och på besök i Argentina där han gjorde sitt och TV 4´s bästa framträdande i detta VM genom att intervjua en gammal gubbe på en blandning av engelska, spanska och svenska som inte förstod någonting men ändå rullade vidare i sina kommentarer om Maradona och det Argentinska landslaget. Fantastiska två minuter som fick självaste Peter Jidhe att bryta samman i studion.

*

Vi minns ett VM där domarna hamnade alldeles för mycket i fokus. Superinsatser blandades med riktiga bottennapp i form av både missade kort, frisparkar och mål tillsammans med reprisbilder, offsidesituationer och vansinniga tränare. Det är inte lätt att vara domare i ett fotbolls-VM men det finns ganska många exempel som FIFA kan använda sig av för att ta lite beslut som gynnar både åskådare, spelare och domarna själva.

*

Vi minns Paul the Squid som gjorde sig känd över hela världen med sina åtta av åtta korrekt tippade matcher. Den tyska bläckfisken gick emot sitt hemland under semifinalen och fick rätt i sitt tips. Tyskarna ville göra Calamares av den stackars bläckfisken medan spanjorerna ville skicka livgardet till att försvara honom. Tack Paul, du gjorde en magisk insats och vi var många som satt klistrade framför livesändningen med finaltipset.

*

Vi minns ett Spanien som vann VM 2010 i Sydafrika. Vi minns ett Holland som frenetiskt kämpade i en av de hårdaste VM-finaler som någonsin spelats. Van Bommels kapning av Iniesta torde lett till en ordentlig knäskada men som mirakulöst nog uteblev. Tacklingen torde varit den värsta av de alla men när de Jong skickade iväg en karatespark mot Xavi Alonso, rakt i bröstet, trodde vi nog alla att vi sett århundradets klaraste röda kort men som Howard Webb valde att se mellan fingrarna och endast färga gult. Det är ok att spela hårt men här gick ni över gränsen, både i tacklingar, spel och beteende mot domare.

*

Som vi inledde till en början. Man kan inte få med alla händelser. Om vi hade velat få med alla händelser och beskriva dem utförligt så hade vi haft en hel bok som vi sedan kunde sälja. Vi minns givetvis mycket mer än så men någonstans måste man våga dra linjen.

Vi säger Grattis Spanien. Bra kämpat Holland. Ta nya tag Ghana. England vinner aldrig. Fantastisk fotboll Tyskland. Hem och träna Nigeria. Byt tränare Italien. Väx upp Frankrike. Matchen är inte över förrän domaren blåser Brasilien. Låt oss åka nästa gång Danmark. Målkameror eller femdomar-system FIFA. Sveriges bästa kommentator heter Lars Granqvist. Skärpning TV 4. Grymt jobbat SVT.

samt.

Tack alla besökare till sidan och de fans som följt oss på Facebook. Utan er hade det varit lönlöst att rapportera. Tack för en fantastisk månad.

Tack!

Holland vinner och Tyskland tar brons!

fredag, juli 9th, 2010

Då är det dags att ta sig an de två avslutande matcherna i detta mästerskap. Bronsmatchen mellan Uruguay och Tyskland samt den stora höjdpunkten, finalen mellan Holland och Spanien.

Hur det går? Det ska vi avhandla i detta blogginlägg!

Vi börjar med bronsmatchen.

För mig är Tyskland det lag som spelat den klart mest intressanta fotbollen i Sydafrika. Att det inte räckte hela vägen fram var naturligtvis synd för alla er med tyska sympatier, men i sanningens namn var Tyskland nog en eller ett par rutinerade rävar ifrån en plats i finalen.

Ungdomlig entusiasm räckte långt mot försvarssvaga lag som England och Argentina, men Spaniens tajta defensiv och taktiska finess kunde man inte rå på.

I en match som denna tror jag att en Michael Ballack faktiskt hade gjort skillnad.

För Uruguay var det andra saker som avgjorde. Man hade redan överträffat sig själva och frågan är om man inte var (omedvetet) nöjda med sin insats. När dessutom Luis Suarez saknades var man också ett svagare lag.

Mot ett hungrigare Holland som såg en enorm möjlighet hade man i slutändan inte så mycket att hämta.

Av de anledningarna, mättnadskänslan, tror jag att Tyskland kommer ta en ganska klar seger i bronsmatchen. 3-0?

***********


Finalen så!

Holland mot Spanien hade normalt fått den mest negative fotbollssupporter att dregla av förväntan. Offensiven i fokus och full tro på att den egna förmågan räcker.

Nu är det ju inte riktigt så det fungerar i VM, även om grunderna naturligtvis finns kvar i de båda lagens genetiska kod.

Holland känns inte direkt som det gamla Holland (se Argentina i år) utan har byggt spelet på en tät defensiv kring fyrklövern Heitinga, Mathijsen, van Bommel och de Jong.

Brasilien fick smaka på den holländska muren i kvarten, liksom alla andra lag som åkt på stryk mot Oranje i kvalet och slutspelet.

När man sedan har offensiva krafter som Sneijder, Robben, Van der Vaart, Kuyt, van Persie och Huntelaar, ja då har man ett slagkraftigt lag.

I Spanien har man gjort på ett liknande sätt under del Bosque. EM-guldet med Aragones vid rodret vann mer med hjälp av offensiven, men i VM har det varit defensiven (och David Villa) som tagit Spanien till final.

Och man bygger laget på ungefär samma sätt som sina finalmotståndare.

Mittbackarna Puyol och Pique har, till Cesc Fabregas förbannelse, hjälp av defensiva mittfältsduon Xabi Alonso/Busquets.

Det har gjort att anfallsspelet blivit lidande. Men det har också gjort att man blivit oerhört svårforcerade.

Med detta i åtanke kommer jag nu att leverera mitt tips inför finalen.

För mig är, även om många andra konstigt nog verkar tycka att Hollands försvar darrar, de båda försvaren jämnstarka. Då menar jag när hela laget försvarar.

Det som kommer bli avgörande i finalen är vilket lag som har mest formstarka offensiva krafter.

Att lagens båda spetsar, Fernando Torres och Robin van Persie, är kalla kan vi nog enas om. I Spanien är det bara David Villa som presterat på maxnivå, i Holland har Wselay Sneijder lyst mest och mot slutet har även Arjen Robben börjat leverera.

Därför tror jag att Holland vinner och för att göra det enkelt för mig blir det 2-1. Målen för Holland gör, just det, Sneijder och Robben medan Villa tröstmålar för Spanien.

Männen bakom semifinallagen.. del 2

onsdag, juli 7th, 2010

Igår skrev vi om Oscar Tabarez och Bert van Marwijk. Idag fokuserar vi på Tyskland och Spaniens båda förbundskaptener Joachim ”Jogi” Löw och Vicente del Bosque.

Vi börjar med den alltid lika lugne och analytiske Joachim ”Jogi” Löw.

Med tanke på det lagbygge Jogi Löw skapat kan man lätt tro att han har en diger meritlista som tränare på hög nivå. Men så är faktiskt inte fallet.

Jogi Löw inledde sin tränarkarriär i Vfb Stuttgart 1996. Därefter har han tränat lag som Fenerbahce, Karlsruhe, Adanaspor, Wacker Innsbruck och Austria Wien. Som spelare hade Löw sin storhetstid i Freiburg mellan åren 1985 till 1989 där han som anfallare fortfarande har målrekordet i klubben.

Jogi Löws karriär som förbundskapten startade för 6 år sedan efter ett för tysk fotboll illavarslande EM-slutspel.

För med tanke på att Tyskland två år efter EM i Portugal skulle arrangera Fotbolls-VM var resultaten i det europamästerskapet knappast vad man hade hoppats på.

Ett bedrövligt Tyskland, under förre ikonen och landslagsanfallaren Rudi Völler, tvingades där och då inse att något var fundamentalt fel med det normalt så starka landslaget.

Och man tog krafttag direkt, med VM två år senare som mål.

Budet gick till en annan gammal landslagsanfallare, Jürgen Klinsmann. Till assistent valdes Klinsmann Joachim Löw.

VM gick över förväntan för tyskarna, med en fin tredjeplats och framförallt hade duon förvandlat ett ganska tråkigt och defensivt inriktat lag till ett av Europas mest underhållande. På bara två år.

Efter EM valde dock Klinsmann att tacka för sig vilket gav Löw chansen som huvudansvarig.

Och faktum är att Jogi gjort utvecklat Die Nationalmannschaft ytterligare. I VM i Sydafrika har man bjudit på både underhållning och effektivitet. Man har satt en ny ribba att sträva efter för de andra landslagen. Det är mer än man någonsin kunde tänka sig inför turneringen.

Med sin skarpa analytiska förmåga och sitt lugn, kombinerat med perfektionism och professionalitet, är Jogi Löw uppenbarligen perfekt för det unga och friska tyska landslaget.

Hur VM än slutar är Jogi Löw en vinnare!

**********

Luis Aragones hade redan före EM 2008 bestämt sig, hur det än gick skulle han sluta i landslaget efter turneringen. Nu blev det guld och hjältestatus för den gamle förbundskapten. Efterträdaren Vicente del Bosque hade ett allt annat än enkelt jobb att ta sig an när han ersatte Aragones efter turneringen.

Men redan nu kan man nog fastslå att del Bosque i alla fall delvis lyckats, även om Aragones själv kritiserat Spaniens spel under VM. Och blir det VM-guld tystnar förmodligen även företrädaren.

För många är Vicente del Bosque ett namn sammankopplat med Real Madrid.

Som spelare representerade han Los Merengues. 5 ligatitlar, 312 matcher och 14 mål blev det i Madridtröjan och under den andra halvan av 70-talet gjorde han 18 landskamper för Spanien.

Att del Bosque huserade som defensiv mittfältare förstår man snabbt när man studerar den spanska startelvan i detta VM. Två defensivt inriktade balansspelare och ingen plats för liraren Cesc Fabregas.

Första sejouren som tränare för Real, om än väldigt kort, gjorde del Bosque 1994 då han klev in mellan sparkade tränaren Benito Floro Sanz och nyutnämnde Jorge Valdano. 1996 upprepades den proceduren då del Bosque, som då ansnvarade för juniorerna i klubben, återigen hoppade in för en sparkad tränare, denna gång Arsenio Iglesias.

1999 var det dock dags för ett permanent jobb som tränare i klubben, ett beslut klubbledningen knappast skulle komma att ångra.

Under fyra år tog del Bosque Real till två Champions League titlar, två La Liga titlar, samt segrar i den Spanska Supercupen, UEFA Supercup och den Intercontinentala cupen mot Sydamerikas mästare.

Mellan Realtiden, som fick ett överraskande slut 2003 då ledningen valde att avsluta kontraktet, och tiden som förbundskapten för Spanien tränade han turkiska Besiktas innan han tog en paus från tränaryrket.

Men när Spanien kallade kom suget tillbaka. Och kanske, kanske slutar det med ett historiskt VM-guld!

Männen bakom semifinallagen.. del 1

tisdag, juli 6th, 2010

Vilka är egentligen männen bakom de fyra semifinallagens framgångar. Vad vet vi egentligen om Oscar Tabarez, Bert van Marwijk, Vicente del Bosque och Joachim Löw? Idag tar vi en närmare titt på Bert van Marwijk och Oscar Tabarez.

Att Uruguay återigen tagit sig till semi i ett VM-slutspel är naturligtvis helt ofattbart, speciellt med tanke på att det bara bor 3,5 miljoner människor i landet.

Mannen bakom succén heter Oscar Washington Tabarez, är 63 år gammal och kallas Maestro. Bara en sådan sak!

Som spelare huserade Tabarez till höger i backlinjen. Tabarez nådde dock aldrig de stora scenerna.

Men som tränare har det gått bättre. Tabarez har bland annat meriter från Cagliari (1994-95, 1997), Milan (1996-97) samt de båda argentinska klubbarna Velez Sarsfield (2000-01) och Boca Juniors (2003).

Tränarkarriären inleddes i ungdomslagen i Montevideoklubben Bella Vista. Året var 1980. Den första framgången kom som förbundskapten för Uruguays U-20 landslag tre år senare. Tabarez ledde sina unga adepter till seger i Pan American Games i Venezuela.

1987 tränade Tabarez Penarol som vann prestigefyllda Copa Libertadores under den allt mer respekterade tränaren.

1989 kom så möjligheten att ta över det uruguayanska landslaget. En chans Tabarez förstås inte kunde tacka nej till. Framgångarna kom omedelbart. Först blev man tvåa i Copa America bakom Brasilien och året efter reste man till VM i Italien. Där blev det respass i åttondelen mot värdlandet.

Tillbaka i Uruguay efter mästerskapet i Italien tackade Tabarez för sig och hamnade i Boca Juniors. Efter att sedan verkat i klubbar som Cagliari, Milan, Oviedo och Velez hamnade Tabarez återigen i Boca innan han tog en fyra år lång paus från fotbollen.

När fotbollsförbundet 2006 på nytt ställde frågan nappade dock Tabarez igen. Nu bär de fyra årens arbete frukt i form av en semifinalplats i VM 2010.

Oscar Tabarez har inte bara skapat ett vinnande lag, han har gjort det genom att kombinera den klassiska uruguayanska defensiva och hårda fotbollen med ett snabbt och fantasirikt anfallsspel där lirare som Diego Forlan, Luis Suarez och Diego Cavani leder styrkorna mot landets tredje VM-guld!

***********Åtta segrar på åtta matcher i kvalet. Tre segrar på tre gruppspelsmatcher i Sydafrika. Vinst mot Slovakien i åttondelen och en sensationell vändning mot självaste Brasilien.

Sedan Bert van Marwijk tog över som förbundskapten efter Marco van Basten 2008 har Holland varken förlorat eller tappat poäng i en tävlingsmatch. 13 matcher, 13 segrar.

Mannen som skapat det oövervinneliga landslaget är en förbundskapten som knappast gillar att framhäva sig själv i offentliga sammanhang och som enligt spelarna själva är en ledare som jobbar nära sina adepter och ger dem stort ansvar. Något som verkligen märks på planen.

För Bert van Marwijk har fått ordning på det som normalt sett brukar fälla holländarna i stora mästerskap och han har vänt arrogansen och självbelåtenheten till något positivt att hämta kraft ur.

Han låter en klasspelare som Rafael van der Vaart sitta på bänken till förmån för hårt jobbande Dirk Kuyt. Inte alla tränare hade gjort det valet. Och han ser ut att kunna hantera situationen med storstjärnor som tidigare inte funnit sig i att sitta på bänken.

Som spelare representerade Bert van Marwijk klubbar som FC Assent, Forutna Sittard, MVV, AZ och Go Ahead Eagles. Efter 18 år som spelare fortsatte han sin karriär som tränare i mindre klubbar innan han år 2000 plockades upp till storklubben Feyenoord.

Där stannade han i fyra år, med UEFA-cup vinsten 2002 som höjdpunkt. Två år på andra sidan gränsen, i tyska Borussia Dortmund, följde innan han återvände till De Kuip och Feyenoord 2007.

En cuptitel blev det innan Holland kallade. Marco van Basten åkte ur EM 2008 mot Ryssland och lämnade över till Bert van Marwijk.

Ett val ingen i Holland lär ångra idag!

Holland och Tyskland går till final…

måndag, juli 5th, 2010

Att Uruguay skulle gå till semi i fotbolls-VM 2010 var det inte många som trodde. Även om man som neutral betraktare mest lägger märke till de offensiva krafterna Forlan, Suarez, Cavani så är det defensiven som tagit Uruguay så här långt.

Ledda av rutinerade mittbacken Diego Lugano, som skadade sig senast och är tveksamt startande i semin, förfogar man över ett hårt jobbande kollektiv där Diego Perez anför styrkorna på mittfältet.

Just det hårda jobbet kommer bli helt avgörande för lagets chanser mot ett spelskickligt holländskt mittfält. För det gäller att Uruguay lyckas skära av bollarna till Wesley Sneijder och Arjen Robben och inte låta dem komma rättvända mot en naken backlinje.

Just det är det alltså som Holland vill ska hända. Nyckeln för Holland ligger i att spela bort pressen och hitta in bakom Uruaguays mittfält, något som inte varit så enkelt för de nationer som hittills stött på Oscar Tabarez mannar.

Men får Holland igång sina offensiva mittfältare är matchen vunnen. Då kan inte Uruguay stå emot.

**********

Den andra semifinalen är kanske rentav den moraliska finalen. Tyskland, som pulveriserat stormakter som England och Argentina med ofattbara 8-1, är VM:s största positiva inslag så här långt och Spanien har smugit sig vidare utan att direkt imponera.

Vilken match att se fram emot. Spanien kommer säkerligen att ha mycket boll och föra spelet medan Tyskland kommer täppa till ytor och kontraslå med full kraft.

Spanien ses fortfarande som favoriter i matchen, men magkänslan säger något annat.

Det Joacim Löw byggt vidare på och förädlat sedan VM i Tyskland 2006, då under Jurgen Klinsmann (med Löw som assistent), är ett lagbygge utan dess like.

Spelare för spelare är laget inte särskilt imponerande. Visst är det skickliga fotbollsspelare men när man såg truppen inför mästerskapet och jämförde den med exempelvis Argentina, Brasilien, Spanien och till och med England så hade man ju sina tvivel.

Jag vet inte vad det är man gör i det tyska landslaget.

Hur kommer det sig att en spelare som Lukas Podolski helt plötsligt hittar storformen så fort det blir VM, hur Mesut Özil jämförs med, och är bättre än, Lionel Messi, hur en 20-åring Thomas Muller går in och dominerar som om han spelade i juniorlaget, hur 23-årige Sami Khedira ersätter Michael Ballack och äger mittältet tillsammans med underskattade Bastian Schweinsteiger?

Att tyskarna alltid tror stenhårt på sig själva vet vi mer än väl men att man med ett av VM:s yngsta lag presterar den fotboll man visat upp i sommar, det är ta mig fan helt ofattbart. Och samtidigt helt underbart!

Frågan är om man räcker till mot Spanien? Ett Spanien som inte riktigt hittat rätt än så länge, bortsett från suveräne David Villa.

Personligen förstår jag inte varför Vincente del Bosque envisas med att spela både Busquets och Xabi Alonso på Cesc Fabregas bekostnad. Ner med Xavi ett snäpp och låt Fabregs ta hand om nummer tio positionen så tror i alla fall jag att man hade fått igång sitt anfallsspel. Men så är ju inte jag förbundskapten i Spanien….

Hur som helst är det bäddat för en fantastisk kamp på onsdag och jag blir inte förvånad om vi får se ännu en tysk triumf!

Det luktar sydamerikansk final

tisdag, juni 29th, 2010

England, Frankrike och Italien är borta. Tre av favoriterna inför turneringen, som med facit i hand inte hade laget (England), harmonin (Frankrike) eller stjärnorna (Italien) för att ens ta sig till kvartsfinal.

Kvar står nu Spanien, Brasilien, Argentina, Tyskland, Holland och Portugal. En sextett där vi har 2010 års världsmästare i fotboll.

För ingen kan inbilla mig att något annat lag kan gå hela vägen, även om mindre nationer som Uruguay, Ghana, Paraguay och Japan fortfarande är med i leken.


**********


Klart är att vi redan ikväll kommer bli av med en av de stora nationerna. Guldfavoriten inför mästerskapet, Spanien eller utmanaren Portugal, som lite oväntat verkar ha prickat in formen.

Nu talar väl det mesta för att Spanien går vidare, men jag skulle inte räkna bort Cristiano Ronaldo och co i första taget.

**********

Men sett till spelet hittills i turneringen sticker tre lag ut lite extra. Brasilien, Argentina och Tyskland.

Holland har sett bra ut, men inte satts på några ordentliga prov än så länge. Danmark, Japan, Kamerun och Slovakien har ännu inte gett några riktiga svar och nu ställs holländarna mot Brasilien i kvartsfinalen.


**********


Ett Brasilien som ser enormt starka ut. I går lät man Chile springa av sig under första halvtimmen sen högg man snabbt två gånger om. Precis som ett mästarlag brukar göra. Dessutom fortsätter Luis Fabiano göra mål samtidigt som Robinho och Kaka ser allt bättre ut.

Och när man har ett ramstarkt försvar som nu bara släppt in två mål på fyra matcher (3 mot riktigt kvalificerat motstånd), ja då luktar det final lång väg. Vinner man kvarten mot Holland väntar semi mot vinnaren mellan Uruguay och Ghana, ingen kan inbilla mig att Brasilien släpper en sådan chans.

**********

På den andra halvan är vägen till final betydligt tuffare.

Spanien och Portugal gör som sagt upp om en kvartsfinalplats ikväll, där vinnaren får möta Paraguay eller Japan.

Men den riktigt intressanta kampen utspelar sig mellan Argentina och Tyskland. Skulle tyskarna gå hela vägen och vinna VM innebär det med stor sannolikhet att deras väg till guldet kommer att ha gått via England, Argentina, Spanien och Brasilien (förutsatt att alla favoriter vinner).

Då kan man knappast komma med invändningen att Tyskland hade en enkel väg till finalen.

Visst hade det varit lite läckert om Jogi Löw och hans unga, respektlösa Tyskland klarar av det!

**********

Nu tror jag dock att de får svårt redan i kvarten mot Argentina som väl är den nation som imponerat mest hittills.

Maradona har verkligen fått fart på offensiven med Messi, Higuain och Tevez i spetsen samtidigt som defensiven ser väldigt stabil ut.

Visst kan Tyskland hota i kvarten, men frågan är om inte spetskompetensen avgör här? Jag tror det.**********


Skulle gärna vilja se en semi mellan Argentina och Spanien… en match som är omöjlig att tippa.

Magkänslan säger mig dock att Maradona står där på Soccer City den 11 juli, öga mot öga med Dunga, precis som i åttondelsfinalen i VM -90… en match som för övrigt slutade 1-0 till Argentina.

Att de aldrig fattar…

måndag, juni 28th, 2010

England är utslaget igen. Och engelsmännen är lika chockade som alltid. Men varför? Jag har sagt det innan och säger det igen, England är inte tillräckligt bra!

Tittar man på den engelska truppen kan man konstatera att där finns klasspelare som Steven Gerrard, Wayne Rooney, Frank Lampard, John Terry och Ashley Cole.

Med den stommen skulle man förstås klara sig långt… om man bara inte hade en väldigt tunn trupp.

Anledningen till att dessa spelare presterar så bra i sina klubblag tror jag går att finna i medspelarna. Samt att man i sina klubblag har tydliga roller.

Ta Steven Gerrard som exempel.

Gerrard hade visserligen en tung säsong i år, men om man ser lite längre tillbaka är det ganska uppenbart att mittfältaren trivs bäst i en uppställning där denne får vara centrum. I Liverpool spelade Gerrard på ett mittfält med städaren Javier Mascherano (som Maradona bygger Argentina kring) och skicklige passningsläggaren Xabi Alonso, ordinarie i Spanien.

I landslaget backas han upp av tröge Gareth Barry (fråga Özil) och Frank Lampard, vars spelstil i mångt och mycket påminner om Gerrard. Resultatet verkar mest bli att ingen riktigt vet vad man ska göra.

När England starar med Mathew Upson, Glen Johnson och Gareth Barry inser man snabbt att man har problem. Inte för att de är några dåliga fotbollsspelare, men för att gå riktigt långt i VM håller det inte. I dagens fotboll är farten A och O i ett framgångsrikt fotbollslag. Titta på de sydamerikanska lagen, på Japan och Sydkorea som båda avancerade från gruppen, Tyskland, Spanien och Portugal.

Eller vänd på det, titta på England, Frankrike och Italien…

När dessutom totalt ofarlige Emile Heskey får speltid i match efter match, tja vad ska man säga då?

Jo, att truppen och urvalet i England är för tunt.

**********

Sen måste man ju bara ställa sig frågan om inte Fabio Capello borde gjort som Joacim Löw och satsar på sina yngre, och snabbare, spelare.

Personligen hade jag gärna sett att italienaren i mötet med Tyskland satsade på en 4-2-3-1 uppställning; James – Johnsson, Dawson, Terry, Cole – Lampard, Carrick – Lennon, Gerrard, Cole – Rooney.Om det hade gått bättre vet i fan, men det hade i var fall varit roligare att se på!

Tyskland vs England – en klassiker att se fram emot!

torsdag, juni 24th, 2010

Det finns många klassiska VM-möten, men ett tillhör de absolut största. Tyskland mot England. Historia, politik och prestige i en och samma match. Två länder som avskyr att förlora mot varandra och som står för två snarlika med också olika fotbollsfilosofier.

Den organiserade och metodiska tyska fotbollen mot den passionerade och tempostarka engelska (den senare har vi iofs inte sett mycket av under det här VM:et).

Alla minns väl den gamle engelske hjälten och skyttekungen Gary Linekers klassiska citet:

”Fotboll är ett enkelt spel. Du spelar i 120 minuter och sedan vinner Tyskland på straffar”

Rivaliteten går långt bak i tiden och man kan väl grovt säga att den sportsliga rivaliteten lagen emellan inleddes 1966 då Geoff Hurst, och den Sovjetiske linjedomaren Tofik Bakhramov, blev hela Englands hjälte med målet som inte var ett må, eller var det?

Tja, ni minns VM-finalen på Wembley mellan England och Tyskland som slutade 4-2 (förlängning) till hemmanationen efter en av VM-historiens mest omdebatterade händelser.

Men rivaliteten grundar sig förstås även i händelse som skedde långt innan den finalen. Det är dock en annan historia.

Tyskland och England har mötts 27 gånger genom åren. Engelsmännen har vunnit tolv av dessa, Tyskland 10.

I VM har länderna mötts fyra gånger. 1982 i Spanien slutade gruppspelsmatchen mållös. De tre övriga har slutat oavgjort vid full tid vilket lett till förlängning. I finalen -66 vann Englad som sagt VM-guld, -70 i Mexiko vann tyskarna i förlängning i kvarten och -90 i Italien bjöds det på stor dramatik i en minnesvärd semifinal som fick avgöras på straffar. En straffläggning som Tyskland vann.

Även 1996, på engelsk mark, slog Tyskland ut England på straffar i Europamästerskapens semifinal. Engelsmännen fick revansch fyra år senare i Belgien/Holland -00 när man vann gruppspelsmötet med 1-0.

Och nu är det alltså dags igen. Tyskland mot England, denna gång i åttondelsfinal i VM 2010! Spänn fast säkerhetsbältena…

Lagerbäck har gjort ett bra jobb!

onsdag, juni 23rd, 2010

Dags för en summering av intrycken från gårdagen.

Nigeria och Lars Lagerbäcks VM-äventyr är över och likaså är samarbetet mellan de två parterna. Något annat är väl knappast att vänta.

Men har Lagerbäck verkligen gjort ett dåligt jobb? 

Jag tycker inte det. För det första saknades skada dynamon John Obi Mikel något enormt på mittfältet. För det andra hade han inte direkt den tiden som krävs för att sätta sin prägel på laget.

När dessutom Sani Kaita förstörde chansen till tre givna (?) poäng mot Grekland kan man förstås inte göra så mycket som förbundskapten för ett i sammanhanget ganska mediokert gäng.

Nej, Lars Lagerbäck förtjänar beröm för att han trots alla bekymmer såg till att hoppet om avancemang levde ända in i slutsekunderna.

**********

Undrar förresten hur bra Yakubu Ayegbeni sov i natt. Vilken miss…

**********

När vi ändå är inne på förbundskaptener, alla kritiker mot Diego Armando Maradona håller sig nog för skratt nu!

 Måste erkänna att jag också hade mina tvivel inför turneringen med de har fan ta mig flugit all världens väg. Älskar det sätt Maradona, likt en viss José Mourinho, sätter fokus på sig själv för att avlasta pressen på sina stjärnor.

Att det surras mer om Maradona är världens bästa fotbollsspelare är bevis nog.

Visst har Argentina en sällan skådad anfallsuppsättning att plocka ur, men man ska får ordning på torpet också.

Den uppenbara glädje han sprider hos sina spelare går inte ta miste på och den ska definitivt inte underskattas.

Man kan naturligtvis tycka vad man vill om Maradona som förbundskapten, men ingen kan protestera mot att det är väldigt uppfriskande att följa honom bland alla andra hyperseriösa (nervösa) förbundskaptener som är livrädda för att säga för mycket!

Jag hoppas Argentina går mycket långt i detta mästerskap…

**********

Raymond Domenech. Och hans Frankrike. Vad finns där mer att tillägga. Herregud vilken soppa… inte ens mot Sydafrika lyckades man rädda lite ev hedern (förvisso pga en horribel utvsning).

Ingen kommer att sakna Cirkus Le Bleu!

Portugals 7-0 sanslöst – men inte unikt

måndag, juni 21st, 2010

Det har nämligen spelats en del matcher genom åren med större segermarginal.

Trots hela 7-0 på Nordkorea, målen av Tiago (2), Simao, Cristiano Ronaldo, Hugo Almeida, Liedson och Raul Meireles, nådde Portugal inte upp i det rekord man på slutet såg ut att jaga.

Portugal var nära, men man nådde inte upp till den största segermarginalen genom tiderna i VM. Tre matcher har slutat med hela 9 måls differens. Ungern-Sydkorea 9-0 (-54), Jugoslavien-Zaire 9-0 (-74) och Ungern-El Salvador 10-1 (-82).

Tio mål i en och samma match är också rekordet för ett lag i VM. Det sattes av Ungern i matchen mot El Salvador ovan.

Men frågan är om inte Portugals seger ska värderas högre. I dagens fotboll är det ju som bekant inte lika enkelt att rulla ut en svagare motståndare och den faktiska klasskillnaden mellan den tidens Ungern och El Salvador torde vara större än den mellan Portugal och Nordkorea.

Trots allt klarade Nordkorea 1-2 mot Brasilien!

Portugiserna var dessutom nära ett annat rekord. Hade inte Tiago målat två gånger så hade Portugal tangerat ett svårslaget rekord i VM-historien, nämligen från VM -74 då Jugoslavien noterades för sju olika målskyttar i mötet med Zaire.

*********

Frågan man ställer sig nu är ju hur bra Portugal egentligen är. I kvalet imponerade man inte, men 0-0 mot Elfenbenskusten och 7-0 på Nordkorea visar onekligen att det finns kvaliteter i laget.

Mötet mellan Portugal och Brasilien kommer bli väldigt spännande att följa nu, speciellt med tanke på att Spanien spelar i grupp H och kommer att få möta något av lagen i åttondelen (om de nu går vidare vill säga).

**********

Undrar hur det såg ut när Svennis tittade på matchen med sitt Elfenbenskusten…