Arikv för kategorin ‘Kvalnytt’

Elmander flygs in, Danmark tränar försvarsspel och danskarna svarar på Zlatans utspel

torsdag, oktober 8th, 2009

Det närmar sig. Och de båda lägren blir allt mer spända, vilket också märks i spelare och ledares uttalanden.

Och när vi räknat bort danskdödaren, nåja, Johan Elmander så flygs han in från Bolton. Lite överraskande måste jag säga.

Men Lagerbäck vet vad han gör. Elmander lär knappast spela från start på lördag. För även om Elmanders rehab gått oväntat bra behöver han så klart mer tid på sig. Ur en psykologisk synvinkel ska Lagerbäcks beslut att plocka in Elmander inte underskattas.

Alla danskar kommer ihåg vad han uträttade i Bröndby och landslagspelarna i Danmark gillar inte att möta den ständigt löpande och aggressivt spelande anfallaren.

Om inte annat får Morten Olsen ett alternativ till att tänka på när den svenska taktiken kartläggs och försvarsspelet slipas.

**********

Just försvarsspelet verkar Morten Olsen fokusera på lite mer än vanligt. Detta tror jag bara kommer att gynna Sverige.

Sverige har som allra svårast mot lag som sätter upp ett snabbt och varierande anfallsspel, med bredd och hotande djupledsspel.

Sverige har som enklast mot motståndare som inte fyller på med allt de har och samtidigt är omständiga med bollen och drar ned bolltempot. Även om spelarna individuellt sett är överlägsna.

Väljer Danmark att anfalla för fulla muggar tror får Sverige en svettig afton. Väljer Danmark att spela avvaktande finns en god chans till tre poäng.

**********

Som jag skrev igår var det ytters befriande att höra Zlatan Ibrahimovic analysera det danska spelsystemet. Men svaren från danskt håll lät inte vänta på sig. Temperaturen stiger…

Ärlighet och jävlar anamma goda svenska tecken!

onsdag, oktober 7th, 2009

Jag är en person som är jäkligt trött på att höra alla svenska landslagsspelare rapa klyschor och plattityder under intervjuer och presskonferenser.

Så skönt då att höra Zlatan Ibrahimovic i går angående Danmarks spelsystem.

För även om han har rätt i det han säger, att Danmark vill men inte fullt ut klarar av, att spela som Barcelona och Ajax med sina 4-3-3 varianter, så känns det knappast som att man har hört ett så ärligt uttalande från en landslagsspelare inför en så här viktig match tidigare.

Jag kan så klart ha fel, men visst brukar det vara betydligt mer återhållsamma kommentarer när landslaget håller presskonferens.

Samtidigt är det ju så otroligt befriande att höra Zlatan gå på djupet och slippa lyssna på en massa raljerande som det knappast hade behövts en presskonferens för att kunna konstatera. Ett utvecklande resonemang istället för en enda lång citatjakt.

Det är precis det här Sverige behöver mer av. Våga stå upp för de egna åsikterna om motståndarna och våga ta fajten redan innan matchen. Och var inte rädd för att du kanske får käka upp dina åsikter vid en förlust.

Det känns som om landslaget faktiskt gör det denna gång, i alla fall till viss del.

Kanske har det med självförtroendet att göra nu när Sverige plockat rent i de sista omgångarna, kanske har det med formen på flera av våra spelare. Men det stora skälet tror jag är att man jagar istället för att vara jagad.

Danmark har något att förlora, Sverige har allt att vinna!

Men oavsett vad som händer på lördag hoppas jag att spelare och ledare i det framtida landslaget vågar vara mer vågade i sina uttalanden. Det gör fan inget om man förlorar efter att man varit kaxig inför en viktig match, i längden vinner man mer än man förlorar på det. Det är jag fullständigt övertygad om.

***********

Läget i truppen annars då? Ja, Petter Hansson och Johan Elmander är borta sedan tidigare, samtidigt har Samuel Holmén problem med en vad, men någon fara för Bröndbymittfältarens medverkan på lördag verkar det inte vara.

Zlatan Ibrahimovic och Kim Källström, två verkliga nyckelspelare mot Danmark, körde rehab under tisdagen men båda kommer spela från start.

Dessutom saknades två av våra tre Greklandsmittbackar under tisdagen, men Mathias Bjärsmyr och Daniel Majstorovic har nu anslutit till truppen i Stockholm.

Startelvan mot Malta

onsdag, juni 10th, 2009

Mikael Nilsson, Christian Wilhelmsson,  Daniel Andersson och Henke Larsson lämnar plats åt Behrang Safari, Viktor Elm, Anders Svensson och Marcus Berg när Sverige tar sig an Malta ikväll. Startelven ser ut som följer;

Andreas Isaksson – Adam Johansson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Behrang Safari – Rasmus Elm, Anders Svensson, Kim Källström, Viktor Elm – Marcus Berg, Zlatan Ibrahimovic

Startelvan mot Danmark…

fredag, juni 5th, 2009

Nu börjar det dra i hop sig. Det är inte utan att man känner hur nervositeten börjar krypa på. Sverige kommer att gå för tre poäng mot ett skadedrabbat Danmark och känslan är att det här vinner vi.

Förutsättningarna är de allra bästa. Hemmaplan, Zlatan i högform, ett ordinarie manskap, och framförallt, ett Danmark i spillror.

Danskarna saknar de offensiva krafterna Sören Larsen – Toulouse, Jon Dahl Tomasson – Feyenoord, men mest kännbara är alla avbräck i de bakre leden.

Leon Andreasen – Fulham, Per Kröldrup – Fiorentina, Martin Laursen – slutat på grund av skada (Aston Villa), Mikael Jacobsen – Ålborg samt Daniel Jensen – Werder Bremen.

Utöver det finns det ett stort frågetecken för den kanske viktigaste spelare, Liverpools elake mittback Daniel Agger som om han är frisk kommer få uppgiften att pocka ned Zlatan Ibrahimovic.

I svensklägret är det bara Markus Rosenberg, Erik Edman och Rami Shaaban som dras med skador. Edman och Shaaban har ju varit borta från landslaget en tid medan Rosenberg tvingades kasta in handuken när landslaget samlades i början av veckan.

Startelvan i den viktiga landskampen är i stort sett klar redan nu. De enda frågetecknen är väl vem som tar vänsterbackplatsen. Adam Johansson som spelade strålande i Portugal, Behrang Safari som gjorde detsamma på Råsunda mot samma motstånd eller den som har bäst koll på danskarna, FC Köpenhamns Oscar Wendt. Vi tror på den senare.

I övrigt kommer Lagerbäck och Andersson att ställa följande elva på benen på lördag klockan 20.

Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Oscar Wendt – Rasmus Elm, Anders Svensson, Kim Källström, Christian Williamsson – Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic

Hur matchen slutar?

Vi tror stenhårt på Sverige och tippar 2-0 efter mål av Zlatan Ibrahimovic och Rasmus Elm!

Sveriges VM-kvaltrupp mot Danmark

tisdag, maj 26th, 2009

I eftermiddag presenterade Lars Lagerbäck truppen som ska möta Danmark lördagen den 6 juni. Truppen bjöd inte på några överraskningar. Anders Svensson, som är ett frågetecken, finns med tills vidare.

Tobias Linderoth, Erik Edman, Rasmus Lindgren och Rami Shaaban saknas på grund av skador.

Den svenska truppen i sin helhet

Målvakter
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
Eddie Gustavsson, Red Bull Salzburg

Försvarare
Andreas Granqvist, Heerenveen
Petter Hansson, Rennes
Adam Johansson, IFK Göteborg
Daniel Majstorovic, AEK Aten
Olof Mellberg, Juventus
Mikael Nilsson, Panathinaikos
Behrang Safari, Basel
Oscar Wendt, FC Köpenhamn

Mittfältare
Daniel Andersson, Malmö FF
Rasmus Elm, Kalmar FF
Samuel Holmén, Bröndby
Kim Källström, Lyon
Viktor Elm, Heerenveen
Sebastian Larsson, Birmingham
Anders Svensson, Elfsborg
Christian Wilhelmsson, Al Hilal

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic, Inter
Henrik Larsson, Helsingborg
Marcus Berg, Groningen
Johan Elmander, Bolton
Markus Rosenberg, Werder Bremen

Danmarks kvaltrupp mot Sverige

tisdag, maj 26th, 2009

Nu börjar det dra ihop sig. Sverige mot Danmark i ännu en nagelbitare nationerna emellan. I kvalet till EM slutade motsvarande möte mållöst, men nu ligger pressen på Sverige. Vinst är ett måste om gruppen ska vinnas.

Danmarks förbundskapten Mårten Olsen presenterade sin trupp häromdagen och i den finns en hel del bekanta namn. Men det är en skadedrabbad trupp som kommer till Stockholm för match. Namn som saknas är bland annat Jon Dahl Tomasson, Søren Larsen, Daniel Jensen och Leon Andreasen, alla tunga danska pjäser.

Tillbaka i det danska landslaget är dock comebackande Jesper Grønkjær. Dessutom finns kvaldebutanterna Kristian Bak Nielsen, Heerenveen och Simon Kjær, Udinese, med. Truppen kommer också att utökas med ytterligare två spelare.

Målvakter
Jesper Christiansen, FC Köpenhamn
Stephan Andersen, Bröndby
Thomas Sørensen, Stoke

Försvarare
Daniel Agger, Liverpool
Kristian Bak Nielsen, Heerenveen
Lars Jacobsen, Everton
Per Krøldrup, Fiorentina
Simon Busk Poulsen, AZ Alkmaar
Simon Kjær, Palermo

Mittfältare
Christian Poulsen, Juventus
Hjalte Bo Nørregaard, FC Köpenhamn
Jakob Poulsen, Aarhus GF
Michael Silberbauer, FC Utrecht
Thomas Kahlenberg, Auxerre
William Kvist Jørgensen, FC Köpenhamn

Anfallare

Dennis Rommedahl, NEC Nijmegen
Jesper Grønkjær, FC Köpenhamn
Martin Bernburg, FC Nordsjælland
Martin Jørgensen, Fiorentina
Morten Nordstrand, FC Köpenhamn
Nicklas Bendtner, Arsenal

Portugal svaga hemma!

fredag, mars 27th, 2009

Nu börjar det dra ihop sig. En dag kvar till den viktiga matchen i Porto. Den stora frågan är så klart startelvan och egentligen är det på kanterna frågetecknen finns. Det troliga är ändå att Erik Edman gör comeback i tävlingssammanhang i landslaget, detta trots matchovana, samt att Christian Wilhelmsson spelar till vänster på mittfältet, samtidigt som, ja vem tar platsen till höger egentligen?

Rasmus Elm eller Sebastian Larsson. Eller kanske Samuel Holmén. Vårt tips är den förstnämnde som i så fall ska bli mycket intressant att följa.

Annars handlar mycket om hur Sverige ska få bukt med Portugals beryktade kantspel. Christiano Ronaldo och, som det verkar, Simao är hemmalagets stora vapen i offensiven. Får Nilsson och Edman övertaget här blir det poäng, minst. Om inte blir det mycket svårt att få med sig ett bra resultat.

Samtidigt ska vi komma ihåg att Portugal inte spelat speciellt bra på hemmaplan i de senaste kvalmatcherna. 2-3 och 0-0 mot Danmark respektive Albanien imponerar sannerligen inte och i EM-kvalet senast fick man bland annat 0-0 mot Finland, 1-1 mot Serbien och 2-2 mot Polen. På de sex senaste matcherna i Portugal har man bara vunnit en, 1-0 vinsten mot Armenien.

Sverige har chansen – frågan är om man tar den?

Rutinerad startelva på lördag

måndag, mars 23rd, 2009

Måndag och en knapp vecka kvar till det så viktiga VM-kvalet mot Portugal i Porto. Två spelare, Behrang Safari och Markus Rosenberg fick i helgen lämna återbud på grund av skada. In kom Oscar Wendt och Daniel Nannskog.

Annars känns det ganska bra inför matchen, detta trots att läget kan var ganska mörkt vid en eventuell förlust på lördag. Speciellt med tanke på att Danmark med stor sannolikhet tar tre poäng på Malta. Men tabellen är en aning missvisande då många matcher återstår efter helgen.

Men helt klart skulle en, eller tre förstås, poäng sitta mycket fint. Och förutsättningarna finns där, trots avsaknaden av Zlatan Ibrahimovic.

Det spekuleras förstås också hur startelvan kommer att se ut. Fredrik Ljungberg uttalade sig enligt sportbladet.se att Lars Lagerbäck bör satsa på rutin och det har han till viss del rätt i. Samtidigt skulle det vara ytterst spännande att se Rasmus Elm från start på högermittfält i denna match. En spelare portugiserna knappast har räknat med.

Hur som helst tror vi på fotbolls-VM 2010 att Lagerbäck väljer följande elva; Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Edman – S Larsson, Svensson, Källström, Wilhelmsson – H Larsson, Elmander

Albaniens sköna skräll

torsdag, oktober 16th, 2008

Vilken albansk knall vi bjöds på sent i går kväll! Portugal åkte på sitt tredje tunga poängtapp på de fyra inledande matcherna i höst och nu har man satt sig i ett mycket prekärt läge. För Sverige ser det desto ljusare ut, trots att vi just nu ligger näst sist i kvalgrupp 1.

Bra läge för Sverige

Kanske är det också dags att omvärdera Sveriges insats i Tirana i VM-kvalpremiären tidigare i höst. Albanien visade återigen att man kan försvara sig mot de allra bästa lagen i Europa via 0-0 i Portugal, med en man mindre i hela andra halvlek, och helt plötsligt har Sverige ett mycket bra läge att ta sig till VM i Sydafrika 2010.

Bleka portugiser

Stor albansk, och svensk, hjälte var målvakten Arjan Beqaj som stod för flera fina ingripanden och bland annat räddade Nanis friläge med bara minuter kvar av ordinarie tid. I ärlighetens namn ska det dock sägas att Portugal presterade långt ifrån sin normala standard och det verkade precis som om portugiserna aldrig tog sina motståndare på allvar.

Fördel Sverige

Christiano Ronaldo, Ricardo Quaresma och Nani var alla väldigt bleka och när sedan anfallsspetsen Hugo Almeida missade de lägen som skapades kunde Albanien knipa en poäng. Därmed fick vi en tidig svensk julklapp att njuta av under vintern. Nu kan vi se fram emot en mycket spännande match i Portugal när kvalet drar igång igen till våren.

Noterat från onsdagens VM-kval

*Grupp 1 – Ungern tog en väntad seger när man bortaslog Malta med 1-0. Ungern gick därmed upp på andraplats i kvalgruppen på samma poäng som Danmark och två före trion Portugal, Albanien och Sverige som alla står på fem poäng.

*Grupp 4 – Finland förlorade i Ryssland med 3-0 efter två självmål. Andrei Arshavin stod för en fin soloprestation vid 3-0 målet och visade lite av de kvaliteter som han visade i EM i somras. Samtidigt vann Tyskland med 1-0 mot Wales.

*Grupp 5 – Europamästarna Spanien har redan ena benet i VM efter fyra raka segrar. Igår såg David Villa till att Spanien bortabesegrade Belgien med 2-1. Villa gjorde det avgörande målet två minuter före full tid. Samtidigt fick Turkiet bara 0-0 i Estland.

*Grupp 6 – Även England har inlett kvalet strålande med fyra raka segrar. I går tog man en ganska imponerande 3-1 seger borta mot erkänt svårspelade Vitryssland. Capello har därmed fått en drömstart på kvalet trots att vissa engelska fans och medier tidigare i veckan sågade laget.

*Grupp 9 – Norge lyckades inte få med sig någon poäng hemma i Oslo mot gruppfavoriten Holland. Gästerna vann med 1-0 efter Mark van Bommels volley och ser ut att få en ganska behaglig väg till VM i Sydafrika. Norge får ladda om och slåss med Skottland om andraplatsen. För inte håller väl Island och Makedonien distansen ut?

Kvaltabeller Fotbolls-VM 2010
Spelschema Fotbolls VM 2010

Positiva besked men bara en poäng

måndag, oktober 13th, 2008

Frågetecknen var många när Sveriges nya startelva sprang in på Råsunda strax innan åtta i lördags kväll. Skador i massor och orutinerade spelare i nyckelroller. Resultat? Ett nytt, offensivt och optimistiskt landslag som ville framåt och som med lite skräpa i avsluten både kunde och borde vunnit matchen.

Sverige satte omgående Portugal under press och den första halvleken var helt och hållet Sveriges, med undantag för en och annan portugisisk kontring. Nye lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic hotade tillsammans med spelsugne Johan Elmander fina ytor framför Portugals backlinje och Elmander var också mycket nära att pricka in 1-0 efter fint förarbete av just Ibrahimovic.

Pigg Elmander hade inte siktet inställt
Johan Elmander visade samma klass som i hemmamatchen mot Spanien för två år sedan, men tyvärr lyckades Boltonanfallaren inte förvalta någon av sina tre fina chanser. Elmander var mycket när att ta vara på både Samuel Holméns geniala inspel och Daniel Anderssons inlägg från höger, men något mål kom aldrig från Elmanders sida.

Tre spelare höjde sig över mängden
Det gjorde det inte från någon annan spelare heller, men trots att matchen slutade 0-0 bjöd Sverige på en av de bättre insatserna under senare år. Och det var framförallt de nya spelarna som stod för de bästa insatserna. Matchens tre bästa spelare var Daniel Majstorovic, Samuel Holmén och Sebastian Larsson.

Holmén bäst på plan
Framförallt Holmén visade att han är redo för större uppdrag än det han för tillfället har i Bröndby. Att Holmén, med god hjälp av Behrang Safari, totalt eliminerade Portugals starka högerkant med Bosingwa och Nani säger det mesta. Holmén fick välförtjänt pris som matchens lirare.

Larsson och Nilsson stängde dörren för Ronaldo
På den andra kanten visade Sebastian Larsson återigen vilken komplett spelare han är. Trygg och intensiv i defensiven och initiativrik offensivt. Tillsammans med Mikael Nilsson, som för övrigt också var mycket bra, hade Larsson god koll på Christiano Ronaldo som stundtals var ganska frustrerad över de båda svenskarnas smarta försvarsjobb.

Majstorovic ägde försvaret
Att Daniel Majstorovic länge varit en bra mittback visste de flesta som följt honom i både klubb och landslag. Att han då och då ställt till det för sig själv med okoncentration och en aning övermod är heller inget understatement. Men i lördags visade Majstorovic att han är mogen att leda ett svenskt försvar i de stora matcherna.

AEK Athen mittbacken spelade självsäkert, konstruktivt och spred med sin blotta närvaro ett lugn i hela laget. Att han trivs med bollen vid fötterna gör självklart inte saken sämre och för första gången sedan Andreas Jakobsson lade av har Sverige nu en spelande mittback som borde vara given i startelvan när kvalet fortsätter i vår.

Dock bara en poäng
Trots de ovan nämnda spelarnas insatser och trots att hela laget förtjänar beröm för en mycket bra insats blev resultatet bara en poäng. Den andra halvleken var inte lika bra som den första och Portugal fick mer att säga till om. Nu väntar ett långt vinteruppehåll innan kvalet fortsätter med returmötet i Lissabon i mars. Och en tuff vår väntar med matcher mot Portugal och Danmark.

Danmark toppar
Danmark vann som väntat komfortabelt hemmamötet med Malta. 3-0 slutade matchen och danskarna toppar nu kvalgrupp 1 på sju poäng, två före Sverige. Portugal, Ungern (som slog Albanien med 2-0), och Albanien skuggar Sverige på fyra poäng vardera. Fortsättningen blir en rysare, men innan dess passar vi på att njuta lite av det ”nya” Sverige!

Matchfakta
Sverige-Portugal 0-0
Varningar Sverige: Ibrahimovic
Varningar Portugal: Quaresma

Sverige: 1 Andreas Isaksson – 2 Mikael Nilsson, 3 Daniel Majstorovic, 4 Petter Hansson, 5 Behrang Safari – 7 Sebastian Larsson, 6 Daniel Andersson [ass. K], 9 Kim Källström, 8 Samuel Holmén – 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Johan Elmander

Avbytare: 12 Johan Wiland, 13 Fredrik Stoor, 14 Andreas Granqvist, 15 Max von Schlebrügge, 16 Viktor Elm, 17 Marcus Berg, 18 Patrik Ingelsten


Portugal:
1 Quim – 4 José Boswinga, 5 Pepe, 2 Bruno Alves, 3 Paulo Ferreira – 10 João Moutinho, 6 Fernando Meira, 8 Rail Meireles – 7 Cristiano Ronaldo, 9 Hugo Almeida (18 Ricardo Quaresma, 64), 11 Nani (16 Danny, 86).

Avbytare: 12 Eduardo, 13 Miguel, 14 Tonel, 15 Manuel Fernandes, 17 Nuno Gomes
Domare: Roberto Rosetti, Italien
Publik: 33.241
Noterat från VM-kvalet

*Lördagens VM-kval var en riktig krysskväll, förutom Sveriges kryss mot Portugal slutade även Rumänien-Frankrike, Bulgarien-Italien, Ukraina-Kroatien oavgjort bland stormatcherna.

*Tyskland tog en tung seger i hemmamötet med Ryssland. Laget var dock illa ute och ryssarna träffade bland annat stolpen i sin jakt på kvittering i den andra halvleken.

*Norden hade en bra kvaldag, även om Island föll i Holland (0-2). Finland vann hemma mot Azerbadjan med 1-0 och Norge fick med sig en poäng i den tuffa bortamatchen mot Skottland. Lägg därtill Danmarks seger och Sveriges poäng.

*Österrike föll i gamla synder och fick bara 1-1 på Färöarna. Därmed förlorade premiärsegern mot Frankrike lite i värde då de övriga konkurrenterna knappast lär tappa poäng mot Färöarna.

*England vann med 5-1 hemma mot Kazakstan, men fansen var enligt rapporterna inte nöjda. England bjöd inte på någon bra fotboll och när tretton minuter återstod av matchen var ställningen 2-1. Trots nio poäng av nio möjliga och trots att man besegrat värsta rivalen Kroatien borta är engelsmännen inte nöjda med sitt landslag. Att de aldrig lär sig!

Tabeller VM-kvalet
Spelschema VM-kvalet