Arikv för kategorin ‘Matchreferat’

Rysare att vänta i Parken!

torsdag, september 10th, 2009

Vem trodde på allvar att mötet med Malta igår kväll skulle bli en lika stor nervpers som matchen i Ungern i lördags. Här satt man med stora förväntningar på ett pånyttfött landslag, men så fick vi se raka motsatsen.

Visst är det så att man ibland går ner sig och hamnar i det sämre lagets tempo, men i en match där en VM-plats står på spel måste man väl ändå kunna kräva mer av professionella fotbollsspelare.

Man kan ju spela bra och missa goda målchanser och ändå bara vinna med 1-0 mot Malta men så såg det ju inte ut. I alla fall inte fram till Tobias Hysén och Marcus Berg kom in med lite ny energi.

Det var tafatt, stillastående och man trodde inte sina ögon efter en första halvlek som bara kan beskrivas som lika dålig som den i Budapest var bra.

Frågan är vad det var som hände egentligen?

Man kan ju anta att Lagerbäck hade beordrat full fart från början med ett högt aggressivt försvarsspel. Men av det såg vi inget. Maltas spelare fick god tid på sig med bollen och drog påpassligt ned på tempot så fort de fick chansen.

Och Sverige lyckades aldrig bryta den matchbilden fullt ut.

Kanske borde man valt Sebastian Larsson och Tobias Hysén från start för att få mer bredd och naturliga inlägg från båda kanterna. Holmén och Elm var bleka men samtidigt är det lätt att vara efterklok.

En sak som jag dock tycker borde vara en självklarhet i en match där vi måste göra mål är att välja att spela med sin mest naturlige och bäste målskytt.

Även om jag gärna sett Marcus Berg istället för Johan Elmander i Ungern är jag den förste att inse att det var rätt att spela Boltonanfallaren i lördags. Hans insats var en stor del i de tre poängen, och framförallt, det fina spelet.

Men herregud. När vi möter Malta och har bollen genom hela matchen måste vi ju ha Marcus Berg på planen. Kolla bara Bergs löpning innan han snappade upp bollen som ledde till 1-0. En goalgetter som luktar sig till målchanser och som dessutom är rykande het och verkar göra mål så fort han får chansen, oavsett motstånd!

En match som den mot Malta ska ju inte användas till att få igång en anfallares målskytte, den ska ju vinnas stort.

Men gårdagen slutade ändå bra för Sveriges del. Tre poäng är tre poäng, även om 4 eller 5-0 i praktiken hade betytt 4 poäng.

Danmark tappade inte helt oväntat poäng i Tirana mot ett hett Albanien som kom tillbaka efter underläge och kvitterade strax efter paus. Nu väntar en riktig höjdare i Parken den 10 oktober och även om Danmark klarar sig på oavgjort har Sverige en stor fördel denna gång.

Det är Danmark som har mest att förlora och som befinner sig i en nedåtgående trend. Sverige kommer jaga, Danmark kommer att vara jagade. Det tror jag talar för Sverige.

Samtidigt skuggar Portugal Sverige om andraplatsen. Ett Portugal som igår vann med 1-0 i Ungern. Vill det sig illa missar vi även andraplatsen. För räkna med att portugiserna vinner hemma mot Ungern och Malta. Men visst kan Sverige vinna i Parken!

Den 10 oktober kommer i alla avseenden att bli en kvalrysare att minnas!

Matchfakta

Malta-Sverige 0-1 (0-0)
0-1 Ian Azzopardi, självmål (82)

Startelva: Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Behrang Safari – Rasmus Elm, Anders Svensson (Marcus Berg 71), Kim Källström, Samuel Holmén (Tobias Hysén 58) – Johan Elmander (Sebastian Larsson 83), Zlatan Ibrahimovic

Avbytare: Eddie Gustafsson – Oscar Wendt, Petter Hansson, Ola Toivonen

Varningar Sverige: Behrang Safari
Varningar Malta: Michael Mifsud

Domare: Adrian Mc Court, Nordirland

Ungern – Sverige 1-2

måndag, september 7th, 2009

Sverige tog tre livsviktiga poäng på Ferenc Puskas Stadion i lördags och bakom vinsten stod inte oväntat Zlatan Ibrahimovic. Med sitt 2-1 mål i matchens sista skälvande sekunder såg han till att VM-hoppet lever för Sverige. Men vilken dramatik det blev.

Det började ju så bra. Olof Mellberg gav Sverige ledningen på Kim Källströms hårda hörna och Sverige skapade flera fina lägen som kunde och borde resulterat i mål. Men precis som tidigare i kvalet ville bollen inte i mål.

Holmén sköt över på Mikael Nilsson inspel snett inåt bakåt från högerkanten. Elmander träffade en försvarare i bra läge och Kim Källström prickade ribban med högern efter fint förarbete av Zlatan Ibrahimovic.

Då gick det som det brukar.

Istället fick Ungern en straff med 11 minuter kvar att spela sedan Rasmus Elm gått in lite onödigt i en duell med Balasz Dzsudsza, även om det såg billigt ut.

Szabolz Huszti gjorde inget misstag och så var det kvitterat. Helt oväntat.

Men Sverige vägrade ge sig denna kväll. Och när matchuret visade 93.08 kom segermålet som en blixt från klar himmel.

Ungerns rutinerade mittfältare Zoltan Gera valde att gå för 2-1 i stället för att nöja sig med oavgjort, något som ungrarna var väldigt upprörda över efter matchen.

Mikael Nilsson rensade till Rasmus Elm som i sin tur hittade Zlatan Ibrahimovic med en djupledsboll.
Anfallaren fick dock bollen för långt ifrån sig vilket ledde till ett hopslag med målvakten Gabor Babos. Resten är svensk fotbollshistoria!

Ungern-Sverige 1-2 (0-1)
0-1 Olof Mellberg (8), 1-1 Szabolcs Huszti (79), Zlatan Ibrahimovic (93)

Startelva: Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Behrang Safari – Rasmus Elm, Anders Svensson, Kim Källström, Samuel Holmén (Tobias Hysén 85) – Johan Elmander (Marcus Berg 72), Zlatan Ibrahimovic

Bänk: Eddie Gustafsson – Oscar Wendt, Petter Hansson, Ola Toivonen, Sebastian Larsson

Domare: Nicola Rizzoli, Italien

Elmander gav Sverige segern i trist match

torsdag, augusti 13th, 2009

Som vanligt när det gäller träningslandskamper bjöds det inte direkt på någon klang och jubelföreställning när Sverige och Finland möttes på ett glest Råsunda igår. 1-0 blev slutresultatet efter att Johan Elmander stött in Anders Svenssons fina passning i den första halvleken.

Bäst i Sverige var vänsterbacken Behrang Safari som går från klarhet till klarhet i landslaget och som förmodligen spelade till sig en plats i den viktiga bortamatchen mot Ungern i september.

Även Anders Svensson och Johan Elmander förtjänar beröm.

Däremot hade de hyllade U21-lirarna det desto svårare att hitta rätt. Marcus Berg startade med Elmander på topp men överglänstes av Boltonanfallaren.

Inhoppande Pontus Wernbloom och Ola Toivonen syntes inte speciellt mycket.

Sammanfattningsvis kan man säga att matchen mest fungerade som ett startskott inför det dramatiska kvalet i höst. Några ”nya” svar fick väl förbundskaptenerna knappast, förutom Safaris insats då.

Vi avslutar med en gissning på hur kvalelvan mot Ungern kommer att se ut;
Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, Kim Källström, Anders Svensson, Samuel Holmén – Johan Elmander, Zlatan Ibrahimovic

Matchfakta
Sverige-Finland 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 (42) Johan Elmander
Varningar Sverige: Samuel Holmén, Pontus Wernbloom
Varning Finland: Tim Sparv

Laguppställning:
Eddie Gustafsson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic (Petter Hansson 46), Behrang Safari – Sebastian Larsson (Christian Wilhelmsson 46), Kim Källström (Tobias Hysén 79), Anders Svensson (Pontus Wernbloom 46), Samuel Holmén (Viktor Elm 46) – Marcus Berg, Johan Elmander (Ola Toivonen 60)

En match med två ansikten – men hoppet är tillbaka!

torsdag, juni 11th, 2009

Det var ett nervöst och krampaktigt Sverige som kom till spel mot Malta på Ulevi i går. Men det tog sig, och det gjorde det ordentligt. Det negativa lämnar vi därhän den här gången, det viktiga var att fick fick se prov på ett landslag som kan spela boll ganska bra och som tände hoppet om en positiv kvalhöst!

Bäst i Sverige var glädjande not vänsterbacken Behrang Safari som låg bakom en hel del med sina offensiva raider och sin fina vänsterfot. Kim Källströms 1-0 var ett tydligt bevis på varför vi måste spela med vänsterfötter på vänsterbacken.

Glädjande var också att Anders Svensson var tillbaka. Den många gånger hårt kritiserade mittfältaren agerade precis som den ledare han är. Med ett enkelt och snabbt passningsspel, framförallt då i andra halvlek, var det Anders som startade anfallen från sin tillbakadragna mittfältsposition.

En tredje aspekt som lovar gott inför framtiden var samarbetet mellan Zlatan Ibrahimovic och Rasmus Elm. Att Elm har det där lilla extra som väldigt få spelare har visste vi sedan tidigare. Och sulklacken till Zlatans 3-0 var magisk. Räkna med mer godis de båda emellan i framtiden.

Att vi inte lyckades stänka dit en boll till och passera Portugal var så klart synd, men det viktiga den här kvällen var att vi fick tillbaka tron på det svenska landslaget igen. Allt som behövdes var lite nya influenser. Nu ser vi fram emot ett mycket spännande U21-EM med A-landslagsspelarna Markus Berg och Rasmus Elm i fokus!

Spelarbetyg mot Malta (1-5)

Andreas Isaksson – 2

Adam Johansson – 2
Olof Mellberg – 2
Daniel Majstorovic – 2
Behrang Safari – 4

R Elm – 3
Svensson – 4
Kim Källström – 3
Viktor Elm – 2

Marcus Berg – 2
Zlatan Ibrahimovic – 3

10 juni 2009 – VM-kval

Sverige – Malta 4-0 (1-0)
1-0 (22) Kim Källström, 2-0 (52) Daniel Majstorovic, 3-0 (56) Zlatan Ibrahimovic. 4-0 (58) Marcus Berg

Startelvan
Sverige: 1 Andreas Isaksson – 5 Adam Johansson, 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 2 Behrang Safari – 7 Rasmus Elm, 8 Anders Svensson, 9 Kim Källström, 6 Viktor Elm – 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Marcus Berg

Byten
7 Rasmus Elm ut – 15 Sebastian Larsson in 77
6 Viktor Elm ut – 17 Samuel Holmén in 80
11 Marcus Berg ut – 18 Tobias Hysén in 78

Ljus framtid efter Portugalmatch

tisdag, mars 31st, 2009

En något försenad analys av lördagens match kommer här. En poäng i Portugal är förstås väldigt bra, oavsett om Danmark var nöjda med resultatet mellan de två stora konkurrenterna. En poäng som i slutändan mycket väl kan betyda skillnaden mellan avancemang och eliminering.

Mellan tre lag kommer det så klart att stå. Inget kan få mig att tro att Ungern håller hela vägen. Ungrarna har ju redan tappat två poäng hemma mot Danmark, förlorat mot Sverige på Råsunda, samt två segrar mot Albanien och en mot Malta. Med andra ord har man ännu inte mött Portugal, samtidigt som man ska möta både Sverige och Danmark igen. Så bra är man inte!

Tillbaka till matchen i Porto. Precis som väntat hade Portugal mycket boll och Sverige låg kompakt och väntade in de rätta tillfällena. Och de dök också upp, även om skärpan i avsluten inte fanns där. Bästa chanser hade Johan Elmander och Daniel Majstorovic, och bägge gångerna var det en imponerande kall Rasmus Elm som stod för framspelningarna.

Portugal saknade förstås inte chanser och vi hade verkligen en hel del tur att Cristiano Ronaldo inte lyckades nicka in matchens chans i matchens slutskede.

Annars var det mest skott utifrån som oroade en stabil Andreas Isaksson. Inbytte Deco testade två gånger, dessutom hade man ett par frisparkar i farligt läge som kunde resulterat, men som nu inte gjorde det.

Sammanfattningsvis var detta en match som fick en att börja tro på Sverige igen. Då menar jag ordentligt. Isaksson visade stabilitet, mittbackarna Mellberg och Majstorovic bjöd på försvarsspel i absolut världsklass, Adam Johansson visade att återväxten på ytterbackplatserna är god och plockade bort världens bäste, Rasmus Elm inledde något darrigt men växte efter hand ut till en av Sveriges viktigaste spelare.

Men mest glädjande var ändå Daniel Majstorovic som visade att han är mogen betydligt större uppgifter än AEK Aten. Tillsammans med en nytänd Olof Mellberg har vi nu ett riktigt bra mittlås att luta sig emot när danskarna ska besegras på nationaldagen.

Då är dessutom Zlatan Ibrahimovic med igen!

Holland klassen bättre än Sverige

torsdag, november 20th, 2008

Sverige lyckades aldrig störa Holland på Amsterdam Arena under onsdagskvällen och föll med 1-3. Målet stod Kim Källström för, för ovanlighetens skull med högern, men mest fokus handlade om landslagets fortsatta problem på mittfältet.

Holland kom till start med ett betydligt mer namnkunnigt lag än Sverige. Framförallt visade sig Hollands offensiva spelare ett snäpp bättre, vilket också avgjorde matchen. Arsenals Robin van Persie stod för två av Hollands mål och Liverpools Dirk Kuyt satte trean på tilläggstid.

1-0 kom i den första halvleken på nick efter hörna. 2-0 kom direkt i den andra halvleken efter fint förarbete av Rafael van der Vaart. Sverige replikerade dock direkt genom Kim Källström som med högern från ungefär 20 meter. Men Sverige var aldrig nära att kvittera i matchen.

Istället var det Holland som hade bud på fler mål. 2-1 stod sig dock ända in på övertid då Kuyt punkterade matchen.  Av de båda hollandssvenskarna Rasmus Lindgren och Marcus Berg var det den förstnämnde som lyckades bäst. Matchen var dock nyttig för både Lindgren och Berg som lär få fler chanser i framtiden.

I övrigt förtjänar inhoppande Kim Källström beröm för sin insats i den andra halvleken.

Holland-Sverige 3-1 (1-0)

1-0 van Persie (32), 2-0 van Persie (48), 2-1 Kim Källström (50), 3-1 Dirk Kuyt (90)
Varning: Daniel Andersson.

Sverige: Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Daniel Majstorovic, Petter Hansson (Andreas Granqvist 82), Behrang Safari (Fredrik Stoor 46) – Christian Wilhelmsson (Sebastian Larsson 46), Daniel Andersson (Kim Källström 46), Rasmus Lindgren, Samuel Holmén (Viktor Elm 77) – Marcus Berg, Henrik Larsson (Markus Rosenberg 46)

Holland: Henk Timmer (Michel Vorm 46) – John Heitinga (David Mendes da Silva 77), André Ooijer, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst (Tim de Cler 46) – Demy de Zeeuw (Rafael van der Vaart 46), Mark van Bommel – Robin van Persie, Wesley Sneijder (Orlando Engelaar 74), Ryan Babel (Ibrahim Afellay 64) – Dirk Kuyt.

Domare: Zsolt Szabo, Ungern
Publik: 26 750

Positiva besked men bara en poäng

måndag, oktober 13th, 2008

Frågetecknen var många när Sveriges nya startelva sprang in på Råsunda strax innan åtta i lördags kväll. Skador i massor och orutinerade spelare i nyckelroller. Resultat? Ett nytt, offensivt och optimistiskt landslag som ville framåt och som med lite skräpa i avsluten både kunde och borde vunnit matchen.

Sverige satte omgående Portugal under press och den första halvleken var helt och hållet Sveriges, med undantag för en och annan portugisisk kontring. Nye lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic hotade tillsammans med spelsugne Johan Elmander fina ytor framför Portugals backlinje och Elmander var också mycket nära att pricka in 1-0 efter fint förarbete av just Ibrahimovic.

Pigg Elmander hade inte siktet inställt
Johan Elmander visade samma klass som i hemmamatchen mot Spanien för två år sedan, men tyvärr lyckades Boltonanfallaren inte förvalta någon av sina tre fina chanser. Elmander var mycket när att ta vara på både Samuel Holméns geniala inspel och Daniel Anderssons inlägg från höger, men något mål kom aldrig från Elmanders sida.

Tre spelare höjde sig över mängden
Det gjorde det inte från någon annan spelare heller, men trots att matchen slutade 0-0 bjöd Sverige på en av de bättre insatserna under senare år. Och det var framförallt de nya spelarna som stod för de bästa insatserna. Matchens tre bästa spelare var Daniel Majstorovic, Samuel Holmén och Sebastian Larsson.

Holmén bäst på plan
Framförallt Holmén visade att han är redo för större uppdrag än det han för tillfället har i Bröndby. Att Holmén, med god hjälp av Behrang Safari, totalt eliminerade Portugals starka högerkant med Bosingwa och Nani säger det mesta. Holmén fick välförtjänt pris som matchens lirare.

Larsson och Nilsson stängde dörren för Ronaldo
På den andra kanten visade Sebastian Larsson återigen vilken komplett spelare han är. Trygg och intensiv i defensiven och initiativrik offensivt. Tillsammans med Mikael Nilsson, som för övrigt också var mycket bra, hade Larsson god koll på Christiano Ronaldo som stundtals var ganska frustrerad över de båda svenskarnas smarta försvarsjobb.

Majstorovic ägde försvaret
Att Daniel Majstorovic länge varit en bra mittback visste de flesta som följt honom i både klubb och landslag. Att han då och då ställt till det för sig själv med okoncentration och en aning övermod är heller inget understatement. Men i lördags visade Majstorovic att han är mogen att leda ett svenskt försvar i de stora matcherna.

AEK Athen mittbacken spelade självsäkert, konstruktivt och spred med sin blotta närvaro ett lugn i hela laget. Att han trivs med bollen vid fötterna gör självklart inte saken sämre och för första gången sedan Andreas Jakobsson lade av har Sverige nu en spelande mittback som borde vara given i startelvan när kvalet fortsätter i vår.

Dock bara en poäng
Trots de ovan nämnda spelarnas insatser och trots att hela laget förtjänar beröm för en mycket bra insats blev resultatet bara en poäng. Den andra halvleken var inte lika bra som den första och Portugal fick mer att säga till om. Nu väntar ett långt vinteruppehåll innan kvalet fortsätter med returmötet i Lissabon i mars. Och en tuff vår väntar med matcher mot Portugal och Danmark.

Danmark toppar
Danmark vann som väntat komfortabelt hemmamötet med Malta. 3-0 slutade matchen och danskarna toppar nu kvalgrupp 1 på sju poäng, två före Sverige. Portugal, Ungern (som slog Albanien med 2-0), och Albanien skuggar Sverige på fyra poäng vardera. Fortsättningen blir en rysare, men innan dess passar vi på att njuta lite av det ”nya” Sverige!

Matchfakta
Sverige-Portugal 0-0
Varningar Sverige: Ibrahimovic
Varningar Portugal: Quaresma

Sverige: 1 Andreas Isaksson – 2 Mikael Nilsson, 3 Daniel Majstorovic, 4 Petter Hansson, 5 Behrang Safari – 7 Sebastian Larsson, 6 Daniel Andersson [ass. K], 9 Kim Källström, 8 Samuel Holmén – 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Johan Elmander

Avbytare: 12 Johan Wiland, 13 Fredrik Stoor, 14 Andreas Granqvist, 15 Max von Schlebrügge, 16 Viktor Elm, 17 Marcus Berg, 18 Patrik Ingelsten


Portugal:
1 Quim – 4 José Boswinga, 5 Pepe, 2 Bruno Alves, 3 Paulo Ferreira – 10 João Moutinho, 6 Fernando Meira, 8 Rail Meireles – 7 Cristiano Ronaldo, 9 Hugo Almeida (18 Ricardo Quaresma, 64), 11 Nani (16 Danny, 86).

Avbytare: 12 Eduardo, 13 Miguel, 14 Tonel, 15 Manuel Fernandes, 17 Nuno Gomes
Domare: Roberto Rosetti, Italien
Publik: 33.241
Noterat från VM-kvalet

*Lördagens VM-kval var en riktig krysskväll, förutom Sveriges kryss mot Portugal slutade även Rumänien-Frankrike, Bulgarien-Italien, Ukraina-Kroatien oavgjort bland stormatcherna.

*Tyskland tog en tung seger i hemmamötet med Ryssland. Laget var dock illa ute och ryssarna träffade bland annat stolpen i sin jakt på kvittering i den andra halvleken.

*Norden hade en bra kvaldag, även om Island föll i Holland (0-2). Finland vann hemma mot Azerbadjan med 1-0 och Norge fick med sig en poäng i den tuffa bortamatchen mot Skottland. Lägg därtill Danmarks seger och Sveriges poäng.

*Österrike föll i gamla synder och fick bara 1-1 på Färöarna. Därmed förlorade premiärsegern mot Frankrike lite i värde då de övriga konkurrenterna knappast lär tappa poäng mot Färöarna.

*England vann med 5-1 hemma mot Kazakstan, men fansen var enligt rapporterna inte nöjda. England bjöd inte på någon bra fotboll och när tretton minuter återstod av matchen var ställningen 2-1. Trots nio poäng av nio möjliga och trots att man besegrat värsta rivalen Kroatien borta är engelsmännen inte nöjda med sitt landslag. Att de aldrig lär sig!

Tabeller VM-kvalet
Spelschema VM-kvalet

Krampaktigt Sverige vann mot Ungern

torsdag, september 11th, 2008

Henrik Larsson, Kim Källström och Samuel Holmén. Där har ni trion som räddade ett oorganiserat och ostrukturerat Sverige på Råsunda i går. 2-1 och Sverige har två matcher in i VM-kvalet ett bra utgångsläge inför fortsättningen. Men blir inte spelet drastiskt bättre blir det inte speciellt kul att när Portugal och Danmark står på andra sidan mittlinjen i kommande kvalmatcher.

Krampaktigt spel

Precis som i Albanien i lördags fick vi se ett Sverige som spelade krampaktigt och som hamnade snett i positioner, vilket gav Ungern stora ytor att rulla boll på. Lagerbäcks drag att spela Bröndbys Samuel Holmén på vänsterkanten kändes lite märkligt när laguppställningen presenterades, men där fick förbundskaptenen definitivt rätt då Holmén växte in i matchen och slutligen också avgjorde den med sitt 2-0 mål.

Henrik Larsson visade vägen

En annan spelare som efter hand visade klassen var Henrik Larsson. Den nyutnämnde kaptenen klev fram när det som bäst behövdes. Först spelade han fram till Kim Källström som enkelt nickade in det förslösande 1-0 målet. Därefter hittade Larsson Samuel Holmén med ett instick i straffområdet, varpå Bröndbymittfältaren ryckte loss från sin markering och pricksköt in 2-0 i målvaktens bortre hörn.

Ungern det bättre laget

Målen var också två ljuspunkter i ett annars becksvart mörker och det nya spelsystemet förvirrade mer än det gjorde nytta. För åskådarna blev det tidigt uppenbart att flera av spelarna kände sig obekväma i sina roller. Balansen var som bortblåst och faktum är att Ungern under långa stunder var det klart bättre laget. Andreas Isaksson fick också göra en del bra parader när ungrarna hade vittring på poäng.

Skippa trebackslinjen

När Portugal kommer på besök till Sverige i oktober bör nog landslaget gå tillbaka och spela med en trygg fyrbackslinje igen. Därmed inte sagt att det måste vara det inkörda 4-4-2 man ska går tillbaka till. Experimentet med 3-5-2 har framförallt visat att Sverige bör låta bollbekväma ytterbackar sköta uppspelen istället för mittbackar vars främsta egenskaper ligger i spelet utan boll. Däremot bör landslaget fortsätta spela med tre centrala mittfältare för att få ut maximalt av exempelvis Kim Källström. Hur man bör formera laget efter dessa premisser kan förstås diskuteras.

Svenssons tvåvägsspel saknades

Med lite distans till matchen bör man också väga in betydelsen av att skadade spelare som Anders Svensson, Christian Wilhelmsson, Tobias Linderoth och Johan Elmander missade mötena med Albanien och Ungern. Framförallt Anders Svensson saknades under gårdagen, även om Sebastian Larsson gjorde ett klart godkänt jobb på mitten och bör få fortsatt förtroende. Svenssons förmåga att spela på ett tillslag och sätta igång anfallen saknades mot Ungern blir en avgörande faktor i landslagets jakt på en VM-plats.

Holmén och Sebastian Larsson är framtiden

Trots en svajig inledning på VM-kvalet har Sverige nu fyra tunga poäng att bygga vidare på. Med viktiga spelare tillbaka och en stabil fyrbackslinje har Sverige god chans att ta sig till ytterligare ett slutspel. Dessutom har nu framtida kuggar som Sebastian Larsson och Samuel Holmén fått ovärderlig erfarenhet av två tuffa kvalmatcher under tung press där bara seger räknas. Härnäst i VM-kvalet väntar Portugal den 11 oktober hemma på Råsunda.

Sverige – Ungern 2-1
1-0 (55) Kim Källström, 2-0 (64) Samuel Holmén, 2-1 (90) Gergely Rudolf.

Sverige

1 Andreas Isaksson – 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Petter Hansson – 2 Mikael Nilsson, 6 Sebastian Larsson, 9 Kim Källström, 8 Daniel Andersson, 7 Samuel Holmén – 11 Henrik Larsson, 10 Zlatan Ibrahimovic (17 Markus Rosenberg 81).

Ungern
1 Gábor Babos – 5 Zoltán Szélesi, 3 Vilmos Vanczák, 4 Roland Juhász, 2 Boldizsár Bodor (13 Balázs Dzsudzsák 80) – 9 Zoltán Gera, 6 Krisztián Vadócz, 10 Tamás Hajnal, 8 Pál Dárdai (17 Gergely Rudolf 70), 11 Szabolcs Huszti – 7 Sandor Torghelle.

Domare: Florian Meyer, Tyskland

Publik: 28 177

Utlovad offensiv blev försiktig defensiv

måndag, september 8th, 2008

Sverige åkte till Tirana med ett nytt offensivare spelsystem i hopp om tre poäng och ett avstamp med mersmak i VM-kvalet till Sydafrika 2010. Men vad hjälper ett nytt spelsystem om handbromsen är så hårt åtdragen att en tänkt trebackslinje istället blir en alldeles för försiktig fembackslinje?

Att en bortamatch i en kvalpremiär inte är en enkel uppgift råder det inga som helst tvivel om. Se bara på Frankrike som föll mot Österrike, Italien som med nöd och näppe vann på Cypern, och Danmark som liksom Sverige bara fick 0-0. Det råder inte heller något tvivel om att en poäng på bortaplan mot ett lag som förmodligen kommer ställa till bekymmer för både Portugal och Danmark i Tirana inte är någon katastrof som innebär missat slutspel, minns bara Nordirland i EM-kvalet.

Passivt Sverige

Det man kan kritisera är däremot sättet Sverige uppträdde på. Spelet med trebackslinje skulle ge ökad offensiv kraft, men hårt styrda yttrar i form av Wendt och Nilsson gav istället både hängslen och livrem i en match man både kunde och borde tagit större initiativ i. Även om Albanien inte är något strykgäng är Sverige ett bättre fotbollslag.

Trots att det såg bättre ut i andra halvlek, med högre utgångspositioner på just Wendt och Nilsson, blev det aldrig någon riktig fart på Sverige. Rörelsen utan boll var långt ifrån optimal för att luckra upp ett lågt försvar som Albaniens och på onsdag måste framförallt löpningarna både vara fler och mer distinkta. Oavsett spelsystem.

Fel spelare med mycket boll

Även om många experter menar att spelsystemet ofta bara är en lek med siffror går det inte blunda för den kanske mest uppenbara negativa faktorn med just 3-5-2. Nämligen den att med bollen obekväma spelare som Olof Mellberg och Petter Hansson ofta tvingas sätta igång anfallen. I Tirana såg vi otaliga exempel på just detta vilket inte gynnar ett kvalitativt passningsspel. Situationer ytterbackarna ofta kan ta hand om i ett spelsystem med fyra försvarare.

Fortsatt goda chanser att nå VM

Nu ska vi dock inte vara alltför kritiska efter bara en match i kvalet. Sverige har förstås fortfarande en mycket god chans att ta sig till VM i Sydafrika och första trepoängaren kommer på onsdag då Ungern besöker Råsunda. Garanterat är att Sverige kommer agera betydligt mer aggressivt och bestämt, tar man dessutom de nödvändiga löpningarna kommer också chanserna. Och kommer chanserna kommer målen, för inte går väl duon Ibrahimovic, Larson mållösa två matcher i rad?

Albanien – Sverige 0-0

Albanien
1 Arjan Beqaj – 4 Armend Dallku, 2 Elvin Beqiri, 6 Debatik Curri, 3 Kristi Vangjelli  – 5 Lorik Cana, 14 Andi Lala – 10 Klodian Duro, 13 Ervin Skela (9 Admir Teli 83), 11 Jahmir Hyka – 18 Hamid Salihi (17 Besart Berisha 75)

Sverige
1 Andreas Isaksson – 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Petter Hansson – 2 Mikael Nilsson, 8 Daniel Andersson, 9 Kim Källström (16 Samuel Holmén 84), 6 Tobias Linderoth (14 Sebastian Larsson 6), 7 Oscar Wendt  (13 Fredrik Stoor 77) – 11 Henrik Larsson, 10 Zlatan Ibrahimovic

Domare: Alberto Undiano Mallenco, Spanien