Arikv för kategorin ‘Spelarprofiler’

The Socceroos Golden Boy!

fredag, april 30th, 2010

I det förra inlägget tog vi en titt på värlandets stora nyckelspelare i VM, Steven Pienaar, offensiv mittfältare i Everton. I samma klubb spelar en annan offensiv mittfältare som i sommar kommer få en lika stor roll i ett land som precis som Sydafrika främst kommer fajtas för att ta sig vidare från gruppspelet.

Likeheterna är många mellan Steven Pienaar och Tim Cahill. Men skillnaderna är desto större.

Tim Cahill kommer att leda Australien i Sydafrika och det lär krävas en hel del från Cahills Australien om man ska ta sig vidare från grupp D. För motståndet står nämligen Tyskland, Serbien och Ghana.

Ni som kan er Premier League vet dock att den tuffe Evertonmittfältaren inte är en spelare som viker ned sig i första taget. Med sin stenhårda spelstil och sin förmåga att ständigt dyka upp på rätt ställe inne i boxen (45 mål på 163 Premier League matcher, ofta på huvudet) lär gruppens försvarare få svettas ordentligt i sommar.

Tim Cahill är från början från Sydney men han inledde sin landslagskarriär för Samoa i deras U17-landslag då hans mamma är därifrån. Vid den tiden representerade Cahill Sydney Uniteds U-lag.

Flyttlasset till England gick dock tidigt och redan 1997 flyttade en ung Tim Cahill till östra London för spel med den mytomspunna klubben Millwall. Där blev Cahill kvar i sex år fram till 2004 då Everton signade mittfältaren. Det är vid närmare eftertanke kanske inte så konstigt att Cahill formats till den spelare han är med tanke på klimatet och attitiden som ofta förknippas med just Millwall. Cahill gjorde för övrigt 52 mål på 217 matcher för The Lions”.

Även om Everton säkerligen hade bra koll på Cahill redan tidigare bidrog säkerligen den ettrige mittfältarens insatser under Millwalls succésäsong 2003/04 till kontraktet med The Toffes och en flytt tvärs igenom landet upp till Liverpool och Goodison Park.

Under säsongen ledde Cahill sitt Millwall, som då spelade i den näst högsta serien, till en mycket överraskande final i FA-cupen, klubbens första final någonsin i FA- eller Ligacupen. Manchester United vann dock med klara 3-0 efter två mål av Ruud Van Nistelrooy och ett av Cristiano Ronaldo. Cahill bidrog med mål i både semifinalen mot Sunderland och omspelet i kvarten mot Tranmere.

Under sin tid i Everton har Cahill bland annat hunnit med att under sin första säsong vara med och ta laget till Champions League via en mycket överraskande fjärdeplats, före rivalerna Liverpool. Det ska sägas att klubben säsongen innan slutade på plats nummer 17 och Cahills inträde i Everton var en starkt bidragande orsak till succésäsongen. Han vann den interna skytteligan och blev av fansen framröstad som årets spelare i klubben.

Men tillbaka till landslagskarriären. En intressant aspekt i sammanhanget är att Cahill, vars far har irländska rötter, faktiskt ville spela för Irland i VM 2002, men FIFA stoppade det försöket. Istället blev det debut för Australien den 30 mars 2004 i en match mot sommarens värdland Sydafrika.

I 2006 års VM i Tyskland mot Japan vände Cahill matchen med två mål. Därmed blev Cahill även historisk som den förste (och andre) målskytten någonsin för Australien i ett VM-slutspel! Mycket talar för att det kan bli fler i sommar…

Steven Pienaar – värdnationens hopp i sommar!

onsdag, april 28th, 2010

Tiden går fort, det känns inte som så hemskt länge sedan man kunde konstatera att Sveriges chanser att nå VM i Sydafrika gick upp i rök. En riktig vargavinter senare kan vi dock konstatera att mästerskapsabstinensen börjar göra sig påmind igen. Fan va härligt det ska bli med ännu ett Fotbolls-VM!

I det här första riktiga inlägget sedan nystarten här på fotbollsvm-2010.se inleder vi självklart med fokus på värdlandet. När FIFA den 15 maj 2004 i Zürich i Schweiz offentliggjorde att rösterna fallit på just Sydafrika skrevs fotbollshistoria. För första gången någonsin kommer Fotbolls-VM att hållas på den afrikanska kontinenten och även om problemen varit många lär det återigen bli en makalös fotbollsfest dit hela världens ögon kommer riktas.

Vad har då värdnationen för chanser i sommar. Tja, normalt överpresterar värdnationerna och Sydafrika borde nog kunna matcha gruppkonkurrenterna Mexiko och Uruguay. Frankrike lär nog bli för svåra.

Nu är ju inte den Sydafrikanska truppen uttagen ännu men ska Bafana Bafana lyckas hänger väldigt mycket på en spelare som bär nationens hopp på sina axlar. Steven Pienaar, offensiv mittfältare i Premier League laget Everton.

Den mångsidige mittfältaren, med sina styrkor i den goda tekniken, speluppfattningen och kreativiteten blir avgörande för Sydafrikas öden i turneringen.

28 år gammal kommer Pienaar att uppleva sin fotbollskarriärs största ögonblick, att vara den stora stjärnan i ett hemma-VM är det inte många fotbollsspelare som får uppleva. Men det är förstås ingen orutinerad herre vi pratar om.

Steven Pienaar kom 2001 till holländska storklubben Ajax via samarbetsklubben Ajax Cape Town. Efter en tids acklimatisering i sitt nya hemland blev sydafrikanen en starkt bidragande orsak till Ajax ligatitlar 2002 och 2004.

2006 gick flyttlasset vidare till Tyskland och Borussia Dortmund där han var tänkt att ersätta den till Arsenal sålda mittfältsstrategen Tomas Rosicky. Pienaar lyckades dock aldrig i den tyska klubben men när han gick på lån till Everton 2007 lyfte karriären igen. Och ingen enda Everton supporter lär vara missnöjd med det lånet som senare också blev en transfer.