Arikv för kategorin ‘Sverige’

Farten saknades…

måndag, oktober 12th, 2009

Danmark blev för svårt. VM-biljetten finns visserligen kvar i teorin, men i praktiken flög den sin kos i samma stund som Portugal gjorde 1-0 på Ungern senare på lördagskvällen.

Om matchen i sig finns väl inte mer att säga än att Sverige inte hade vad som krävdes. Vilket också gäller för kvalet i stort.

Enligt min mening är Sverige ett riktigt kompetent fotbollslag centralt. Andreas Isaksson håller i flera år till, även om han borde tagit Poulsens distansskott. Majstorovic och Mellberg är ett av Europas bästa mittbackspar i landslagssammanhang. Anders Svensson och Kim Källström är kanske inga superlirare, men de gör jobbet. Henke har förstås tappat en del på senare år, men är stabil. Och Zlatan är Zlatan.

Men i kvalet som gått har någonting saknats. Vi gjorde inga mål, men det är inte i anfallet problemet ligger.
Nej, det stora dilemmat för Lagerbäck, sedan Fredrik Ljungberg och Christian Wilhelmsson försvann är att han ersatt dessa båda med andra, mer statiska, alternativ.

Och när vi spelar med ett mittfält bestående av fyra innermittfältare krävs två superoffensiva ytterbackar. Idag har vi knappt en i Behrang Safari, som faktiskt var riktigt bra mot danskarna.

Jag säger inte att Rasmus Elm och Samuel Holmén är dåliga fotbollsspelare. Det jag menar är att vi på deras positioner hade behövt spelare med fart och fläkt, spelare som vågar och kan slå sin gubbe. Här tror jag den stora anledningen till den magra offensiva utdelningen ligger.

Att Lars Lagerbäck nu slutar, tack för alla fina fotbollsminnen, öppnar för ett lite nyare, fräschare spelsätt.

Alternativen är många enligt medierna, men i själva verket tror jag att de är ganska få. Hasse Backe, Erik Hamrén, Jörgen Lennartsson. Där, i någon konstellation, finns nästa landslagsledning.
Idealet hade varit Backe/Lennartsson, precis som andra redan spekulerat i.

Den duon, tillsammans med spelare som Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Daniel Majstorovic, Olof Mellberg (om han nu fortsätter), Andreas Isaksson som stomme. Det låter som en bra grund att stå på.

Jag tror och hoppas på en sådan lösning.

Nycklarna som ska dyrka upp Danmark

fredag, oktober 9th, 2009

Nedräkningen fortsätter och igår genomfördes den sista träningen i Sverige innan landslaget tar sig över Öresund in i fiendeland. Enligt svenskfotboll.se deltog alla spelare fullt ut, så när som på Johan Elmander då som ansluter till Köpenhamn under dagen.

Precis som jag skrev igår är det med en härlig attityd Sverige tar sig an matchen.

Lars Lagerbäck sa följande på presskonferensen efter gårdagens träning.

– Vi ska gå in med attityden att vi äger Parken, att vi ska våga i allt vi gör. Vi ska våga spela vårat eget spel, den attityden gäller det att få in hos spelarna och det tror jag inte ska vara något problem.

Nej något problem lär det inte vara. Inte med så viktiga poäng på spel och med över tiotusen frenetiskt sjungande blågula fans på läktarna.

Räkna med följande startelva;

Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Behrang Safari – Rasmus Elm, Anders Svensson, Kim Källström, Samuel Holmén – Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson

Är mycket spänd på att se hur Sverige hanterar situationen. Hoppas på en repris från Turkiet borta för en herrans massa år sedan när Henrik Larsson och Andreas Andersson sköt oss till VM i Japan/Sydkorea i de absoluta slutminuterna.

Nycklarna blir förstås precis det Lagerbäck sa ovan, att visa vilka som bestämmer direkt. Men samtidigt gäller det ju att förvalta ett eventuellt målmässigt överläge. Minns bara förra gången i Parken. Hua.

Mittfältskampen mellan Kim Källström och Christian Poulsen blir också avgörande för matchens utgång. Den danske ”slagskämpen” är Danmarks nyckel på lördag. Lyckas Källström vinna den kampen är mycket vunnet. Lovande då att Kim funnit storformen i Lyon under hösten!

En annan nyckel blir Mikael Nilssons och Behrang Safaris kamp mot Dennis Rommedahl och Martin Jörgensen. Får Danmark igång sitt kantspel lär det bli åka av för våra ytterbackar.

Men framförallt Behrang Safari kan med sin frejdiga offensiv ställa till bekymmer för danskarnas högerkant. På vår högerkant måste kloka duon Nilsson/Elm stänga igen.

Men som sagt, det viktigaste är att visa vem som bestämmer. Gör vi det är då vinner vi!

Elmander flygs in, Danmark tränar försvarsspel och danskarna svarar på Zlatans utspel

torsdag, oktober 8th, 2009

Det närmar sig. Och de båda lägren blir allt mer spända, vilket också märks i spelare och ledares uttalanden.

Och när vi räknat bort danskdödaren, nåja, Johan Elmander så flygs han in från Bolton. Lite överraskande måste jag säga.

Men Lagerbäck vet vad han gör. Elmander lär knappast spela från start på lördag. För även om Elmanders rehab gått oväntat bra behöver han så klart mer tid på sig. Ur en psykologisk synvinkel ska Lagerbäcks beslut att plocka in Elmander inte underskattas.

Alla danskar kommer ihåg vad han uträttade i Bröndby och landslagspelarna i Danmark gillar inte att möta den ständigt löpande och aggressivt spelande anfallaren.

Om inte annat får Morten Olsen ett alternativ till att tänka på när den svenska taktiken kartläggs och försvarsspelet slipas.

**********

Just försvarsspelet verkar Morten Olsen fokusera på lite mer än vanligt. Detta tror jag bara kommer att gynna Sverige.

Sverige har som allra svårast mot lag som sätter upp ett snabbt och varierande anfallsspel, med bredd och hotande djupledsspel.

Sverige har som enklast mot motståndare som inte fyller på med allt de har och samtidigt är omständiga med bollen och drar ned bolltempot. Även om spelarna individuellt sett är överlägsna.

Väljer Danmark att anfalla för fulla muggar tror får Sverige en svettig afton. Väljer Danmark att spela avvaktande finns en god chans till tre poäng.

**********

Som jag skrev igår var det ytters befriande att höra Zlatan Ibrahimovic analysera det danska spelsystemet. Men svaren från danskt håll lät inte vänta på sig. Temperaturen stiger…

Det svenska mittfältet offensivare än vanligt…

onsdag, september 2nd, 2009

Dags att starta uppladdningen mot lördagens avgörande VM-kval i Budapest. En svår uppgift väntar för ett svenskt landslag som trots allt ser intressantare ut än på länge.

Zlatan Ibrahimovic är i och för sig inte i full form än men bara den sköna debuten mot Sporting Gijon i helgen betyder förstås en hel del för vårt största hopp i kvalet.

Frågan är hur pass mycket sanning det ligger i uppgifterna om en ny skada, enligt uppgift knäet, men räkna med att Zlatan kommer till spel.

Bredvid honom måste Marcus Berg få chansen nu. Efter en fin start i Hamburg med mål i stort sett i varje inhopp har han visat att han kan göra mål på riktigt kvalificerat motstånd. Och mål är som bekant något vi är i stort behov av.

Därför kan vi också räkna med en lite offensivare inställning till matchen än vanligt. Och visst ska det bli spännande att se ett offensivt inriktat landslag igen.

Nyckeln till offensiven kommer ligga på mittfältet.

Trion Samuel Holmén, Kim Källström och Rasmus Elm kommer alla få lite friare tyglar än normalt framför en balanserande Anders Svensson.

Men minst lika viktiga blir ytterbackarna Behrang Safari och Mikael Nilsson. Vågar de gå är mycket vunnet.

Ungern då?

Visst har de plockat många poäng i kvalet hittills men visst är de överskattade.

Titta bara på resultaten i kvalet hittills;
Ungern – Danmark 0-0
Sverige – Ungern 2-1
Ungern – Albanien 2-0
Malta – Ungern 0-1
Albanien – Ungern 0-1
Ungern – Malta 3-0

Ta sedan en titt på återstående matcher;
Ungern – Sverige
Ungern – Portugal
Portugal – Ungern
Danmark – Ungern

Det kan förstås bli så att Ungern kammar noll i resten av kvalet.

Jämför detta med Sveriges återstående matcher;
Ungern – Sverige
Malta – Sverige
Danmark – Sverige
Sverige – Albanien

Att vi hamnar före Ungern är i alla fall jag övertygad om, kampen står mellan Sverige och Portugal. För Danmark tappar väl inte förstaplatsen…

Chippen petas från VM-kvalet

tisdag, augusti 25th, 2009

Det bjöds på en del överraskande besked när Lars Lagerbäck och Roland Andersson presenterade landslagstruppen till de två kommande VM-kvalmatcherna mot Ungern och Malta i september.

Den stora skrällen var att Christian Wilhelmsson lämnades utanför denna gång. Enligt Roland Andersson, som var den som lämnade beskedet om petningen till Chippen, ratades han på grund av de skrala insatserna i årets landskamper.

Men Chippen är inte den enda som saknas jämfört med tidigare. Malmö FF mittfältaren Daniel Andersson ådrog sig en skada i mötet med Örgryte igår och tvingades lämna återbud.

Inte heller Werder Bremens Markus Rosenberg finns med i truppen.

Även Viktor Elm, som enligt Lars Lagerbäck har någon skit i kroppen, tvingas stå över kvalmatcherna.

Bland de mindre meriterade namnen som kom med, och alltså ersätter Wilhelmsson, Andersson och Elm, hittar vi Ola Toivonen, Pontus Wernbloom och Tobias Hysén.

Dagens trupp ger naturligtvis också en fingervisning över vilken startelva som ska göra skitgörat i Ungern och gripa det sista halmstrået.

Räkna med att endast en plats är öppen. Elmander eller Berg. Med tanke på form i dagsläget ska naturligtvis Marcus Berg spela. Varför? Vi måste göra mål!

Men vis av erfarenhet lär Elmander ändå starta.

Räkna därför med följande startelva i Budapest;

Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, Svensson, Källström, Holmén – Elmander, Ibrahimovic

Målvakter
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
Eddie Gustafsson, Red Bull Salzburg

Backar
Daniel Majstorovic, AEK Athen
Olof Mellberg, Olympiakos
Mikael Nilsson, Bröndby
Behrang Safari, Basel
Petter Hansson, Rennes
Oscar Wendt, FC Köpenhamn
Andreas Granqvist, Groningen
Mikael Lustig, Rosenborg

Mittfältare
Rasmus Elm, Kalmar FF
Samuel Holmén, Bröndby
Kim Källström, Lyon
Anders Svensson, Elfsborg
Sebastian Larsson, Birmingham
Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic, Barcelona
Johan Elmander, Bolton
Marcus Berg, Hamburg
Ola Toivonen, PSV Eindhoven
Tobias Hysén, IFK Göteborg

Elmander gav Sverige segern i trist match

torsdag, augusti 13th, 2009

Som vanligt när det gäller träningslandskamper bjöds det inte direkt på någon klang och jubelföreställning när Sverige och Finland möttes på ett glest Råsunda igår. 1-0 blev slutresultatet efter att Johan Elmander stött in Anders Svenssons fina passning i den första halvleken.

Bäst i Sverige var vänsterbacken Behrang Safari som går från klarhet till klarhet i landslaget och som förmodligen spelade till sig en plats i den viktiga bortamatchen mot Ungern i september.

Även Anders Svensson och Johan Elmander förtjänar beröm.

Däremot hade de hyllade U21-lirarna det desto svårare att hitta rätt. Marcus Berg startade med Elmander på topp men överglänstes av Boltonanfallaren.

Inhoppande Pontus Wernbloom och Ola Toivonen syntes inte speciellt mycket.

Sammanfattningsvis kan man säga att matchen mest fungerade som ett startskott inför det dramatiska kvalet i höst. Några ”nya” svar fick väl förbundskaptenerna knappast, förutom Safaris insats då.

Vi avslutar med en gissning på hur kvalelvan mot Ungern kommer att se ut;
Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, Kim Källström, Anders Svensson, Samuel Holmén – Johan Elmander, Zlatan Ibrahimovic

Matchfakta
Sverige-Finland 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 (42) Johan Elmander
Varningar Sverige: Samuel Holmén, Pontus Wernbloom
Varning Finland: Tim Sparv

Laguppställning:
Eddie Gustafsson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic (Petter Hansson 46), Behrang Safari – Sebastian Larsson (Christian Wilhelmsson 46), Kim Källström (Tobias Hysén 79), Anders Svensson (Pontus Wernbloom 46), Samuel Holmén (Viktor Elm 46) – Marcus Berg, Johan Elmander (Ola Toivonen 60)

Startelvan mot Malta

onsdag, juni 10th, 2009

Mikael Nilsson, Christian Wilhelmsson,  Daniel Andersson och Henke Larsson lämnar plats åt Behrang Safari, Viktor Elm, Anders Svensson och Marcus Berg när Sverige tar sig an Malta ikväll. Startelven ser ut som följer;

Andreas Isaksson – Adam Johansson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Behrang Safari – Rasmus Elm, Anders Svensson, Kim Källström, Viktor Elm – Marcus Berg, Zlatan Ibrahimovic

En nystart redan ikväll tack!

onsdag, juni 10th, 2009

Då var det dags för match igen. Malta på Gamla Ullevi ska naturligtvis inte vara några bekymmer trots problemen i kvalet så här långt. Flera spelare saknas sedan Danmarkmatchen. Henrik Larsson, Johan Elmander, Mikael Nilsson och Markus Rosenberg är inte med vilket förstås öppnar upp för nya spelare i startelvan.

Jag hoppas på en ordentlig nystart ikväll och en satsning mot att spela in ett nytt landslag som ska ge oss nya trevliga sommarminnen med regelbundet VM och EM spel. Och jag tror att samma medicin är precis vad som kan ta oss upp på andra plats i gruppen när den summeras i höst.

Det finns inget annat alternativ. Vi måste satsa framåt nu, utan hängslen och livrem och då finns det inga kompromisser.

Ikväll ska därför följande elva starta:

Andreas Isaksson – Behrang Safari, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Behrang Safari – Rasmus Elm, Anders Svensson, Viktor Elm, Samuel Holmén – Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg

Det borde egentligen inte vara något snack. Enda frågetecknet är Anders Svensson som om han inte är fit for fight ersätts av Kim Källström.

Ser man på mittfältet måste vi vara betydligt rörligare och löpvilligare än tidigare. Vilka spelare besitter de egenskaperna. Jo Viktor Elm och Samuel Holmén. Vi måste kunna sätt igång spelet snabbt, inte via mittbackarna utan via en mötande innermittfältare i Anders Svensson, och vi måste kunna vara betydligt mer kreativa för att ge Zlatan de rätta bollarna. I det sistnämnda fallet är Rasmus Elm klart bäst lämpad som han redan nu är landslagets bäste spelfördelare!

Rörlighet, kreativitet och entusiasm – på ett och samma mittfält.

En gång i tiden var Lagerbäck med och släppte satsade på ett mittfält bestående av unga hungriga spelare i Fredrik Ljungberg, Anders Svensson, Christian Wilhelmsson. Dags göra samma sak igen! Med två bröder Elm i spetsen.

Ikväll stänker Markus Berg för övrigt in 2 bollar!

Startelvan mot Danmark…

fredag, juni 5th, 2009

Nu börjar det dra i hop sig. Det är inte utan att man känner hur nervositeten börjar krypa på. Sverige kommer att gå för tre poäng mot ett skadedrabbat Danmark och känslan är att det här vinner vi.

Förutsättningarna är de allra bästa. Hemmaplan, Zlatan i högform, ett ordinarie manskap, och framförallt, ett Danmark i spillror.

Danskarna saknar de offensiva krafterna Sören Larsen – Toulouse, Jon Dahl Tomasson – Feyenoord, men mest kännbara är alla avbräck i de bakre leden.

Leon Andreasen – Fulham, Per Kröldrup – Fiorentina, Martin Laursen – slutat på grund av skada (Aston Villa), Mikael Jacobsen – Ålborg samt Daniel Jensen – Werder Bremen.

Utöver det finns det ett stort frågetecken för den kanske viktigaste spelare, Liverpools elake mittback Daniel Agger som om han är frisk kommer få uppgiften att pocka ned Zlatan Ibrahimovic.

I svensklägret är det bara Markus Rosenberg, Erik Edman och Rami Shaaban som dras med skador. Edman och Shaaban har ju varit borta från landslaget en tid medan Rosenberg tvingades kasta in handuken när landslaget samlades i början av veckan.

Startelvan i den viktiga landskampen är i stort sett klar redan nu. De enda frågetecknen är väl vem som tar vänsterbackplatsen. Adam Johansson som spelade strålande i Portugal, Behrang Safari som gjorde detsamma på Råsunda mot samma motstånd eller den som har bäst koll på danskarna, FC Köpenhamns Oscar Wendt. Vi tror på den senare.

I övrigt kommer Lagerbäck och Andersson att ställa följande elva på benen på lördag klockan 20.

Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Oscar Wendt – Rasmus Elm, Anders Svensson, Kim Källström, Christian Williamsson – Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic

Hur matchen slutar?

Vi tror stenhårt på Sverige och tippar 2-0 efter mål av Zlatan Ibrahimovic och Rasmus Elm!

Sveriges VM-kvaltrupp mot Danmark

tisdag, maj 26th, 2009

I eftermiddag presenterade Lars Lagerbäck truppen som ska möta Danmark lördagen den 6 juni. Truppen bjöd inte på några överraskningar. Anders Svensson, som är ett frågetecken, finns med tills vidare.

Tobias Linderoth, Erik Edman, Rasmus Lindgren och Rami Shaaban saknas på grund av skador.

Den svenska truppen i sin helhet

Målvakter
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
Eddie Gustavsson, Red Bull Salzburg

Försvarare
Andreas Granqvist, Heerenveen
Petter Hansson, Rennes
Adam Johansson, IFK Göteborg
Daniel Majstorovic, AEK Aten
Olof Mellberg, Juventus
Mikael Nilsson, Panathinaikos
Behrang Safari, Basel
Oscar Wendt, FC Köpenhamn

Mittfältare
Daniel Andersson, Malmö FF
Rasmus Elm, Kalmar FF
Samuel Holmén, Bröndby
Kim Källström, Lyon
Viktor Elm, Heerenveen
Sebastian Larsson, Birmingham
Anders Svensson, Elfsborg
Christian Wilhelmsson, Al Hilal

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic, Inter
Henrik Larsson, Helsingborg
Marcus Berg, Groningen
Johan Elmander, Bolton
Markus Rosenberg, Werder Bremen