Sverige i VM

För att vara ett så pass litet land som Sverige ändå är jämfört med stora fotbollsnationer som Brasilien, Argentina, England, Tyskland, Italien och Spanien har vi svenskar genom åren fått uppleva fantastiska fotbollsframgångar i EM och framförallt VM-slutspel. Redan 1938 i Frankrike, i historiens tredje VM-slutspel, kom Sverige fyra efter att ha förlorat bronsmatchen mot Brasilien med 2-4. Debuten i VM-sammahang skedde dock fyra år tidigare i Italien 1934. Då gick Sverige till kvartsfinal där Tyskland blev för svårt.

Första VM-medaljen
Sverige har totalt deltagit i 11 av de 18 VM-slutspel som har avgjorts och i tre av dessa har det blivit medalj. Den första kom 1950 i Brasilien, då VM i fotboll gjorde comeback efter ett tolv år långt uppehåll till följd av andra världskriget. Sverige tog sig då till finalspel där en grupp på fyra lag gjorde upp om medaljerna. Sverige föll i de två inledande matcherna mot Brasilien och Uruguay, men slog Spanien i den sista matchen och knep bronset.

VM-silver på hemmaplan
Åtta år senare var det dags för Sveriges främsta placering hittills i fotbolls-VM. 1958 arrangerades mästerskapet som bekant i Sverige och värdlandet gick hela vägen till final där Brasilien återigen var för starka och vann en minnesvärd final med 5-2. I matchen slog den då 17 år unga Pelé igenom med två vackra mål. Det svenska laget innehöll profiler som strategen Gunnar Gren, ledaren Nils Lidholm, virtuosen Lennart ”Nacka” Skoglund och matchvinnarna Kurre Hamrin och Agne Simonsson.

Framgångsrikt sjuttiotal
Nästa gång Sverige var med i de stora sammanhangen var 1970 i VM-turneringen i Mexico. Trots att man besegrade Uruguay, spelade oavgjort mot Israel och föll med 0-1 mot Italien åkte man ut redan i gruppspelet, dock med minsta möjliga marginal. Hade man gjort ett mål till mot Uruguay och vunnit med 2-0 hade man tagit sig vidare.

Klassiskt mål av Ralf Edström
Fyra år senare stod Västtyskland förr arrangemanget i en turnering man själva tog hem efter finalseger över Holland. På vägen till finalen mötte man Sverige med en viss Ralf Edström i laget. I mötet lagen emellan gjorde Edström ett idag klassiskt svenskt VM-mål när han dunkade in 1-0 på volley och tystade över 65 000 tyskar på Rheinstadion i Düsseldorf. Sverige föll dock med 2-4 och i det läget försvann också chanserna till vidare avancemang från semifinalgruppspelet.

Sista mästerskapet på länge
Att sjuttiotalet var ett bra svenskt fotbollsårtionde råder det inga tvivel om. När 1978 års världsmästerskap skulle avgöras i Argentina hade Sverige för tredje gången i rad tagit sig till VM-slutspel, det skulle dröja tolv år och ett helt årtionde till nästa Svenska deltagande. Kanske var resultatet i Argentina en fingervisning på vad som skulle komma. Sverige tog bara en poäng och åkte ut redan i gruppspelet. Poängen kom i premiären mot Brasilien av alla lag. Därefter föll man mot både Österrike och Spanien.

Fiasko i Italien
Efter slutspelstorkan på åttiotalet kvalificerade sig en ny landslagsgeneration för VM i Italien 1990. Förväntningarna var stora på det svenska laget som skulle möta Brasilien, samt beskedliga Skottland och Costa Rica. Dessutom med ett lag innehållande profiler som Glenn Strömberg, Glenn Hysén, Jonas Thern, Roland Nilsson och nya stjärnskottet Tomas Brolin. Tre raka 1-2 förluster senare var festen dock över innan den ens hunnit börja och det största misslyckandet i modern landslagshistoria var ett faktum.

Brons i USA-VM
Slutspelet i Italien följdes dock av den mest framgångsrika landslagseran hittills, näst efter framgångarna mellan åren 1948 och 1956, då Sverige på åtta år vann OS-guld, VM-brons och VM-silver. Efter EM-bronset i hemma-EM 1992 åkte Tommy Svenssons lag över Atlanten för att bygga vidare på succén två år tidigare. Och vem trodde egentligen att Sverige återigen skulle nå semifinal i ett stort mästerskap. Sverige gick vidare från gruppen efter oavgjorda resultat mot Kamerun och Brasilien och vinst över Ryssland. I åttondelen slog man ut Saudiarabien och i kvarten eliminerade man Rumänien efter ett sällan skådat straffdrama. I semifinalen räckte dock inte ett tröttkört Sverige till och Brasilien tog sig vidare till final. 4-0 mot Bulgarien i bronsmatchen satte punkt för en oförglömlig svensk fotbollssommar.

Vinnare av ”Dödens grupp”
Mätta på framgångar misslyckades Sverige sedan ta sig till VM 1998 i Frankrike men fyra år senare var man återigen med på den stora scenen då mästerskapet för första gången någonsin avgjordes i Asien. Denna gång hamnade Sverige i den kanske svåraste gruppen någonsin med Argentina, England och Nigeria. Men när gruppspelet summerades stod Sverige ändå där som gruppvinnare efter en högdramatisk, direkt avgörande match mot Argentina. Anders Svensson ordnade 1-1 med sin oförglömliga frispark och Sverige var i åttondelsfinal. Där satte dock Senegal stopp för Söderberg och Lagerbäcks landslag.

Svensk invasion av Berlin
Den senaste VM-turneringen i Tyskland 2006, kommer förmodligen mer att bli ihågkommen för de svenska fansens invasion av Berlin är landslagets insatser på fotbollsplanen. Ett i stora delar gulklätt Dortmund i den nesliga mållösa premiären mot Trinidad/Tobago blev bara en försmak på vad som väntade i den tyska huvudstaden där Sverige skulle möta Paraguay. Under några dagar i juni månad var centrum i Berlin knallgult och när det var dags för matchstart på Olympiastadion fanns över 50 000 svenskar på arenan. Frågan är om vi någonsin kommer få uppleva något liknande. Matchen vann Sverige med 1-0 efter Ljungbergs sena mål som också tog Sverige till åttondelsfinal. Där blev det tyvärr respass mot värdnationen.

Den svenska truppen