VM-slutspelet i Sydafrika

Den 11 juni 2010 är det avspark för den 19 VM-turneringen genom tiderna. Efter de senaste mästerskapen i Asien och Europa är det för första gången någonsin dags för ett afrikanskt land att arrangera VM i fotboll. 2004 tilldelades Sydafrika 2010 års mästerskap, ett beslut som precis som Peking-OS 2008 vållade en hel del diskussioner.

Rekordstort kvaldeltagande
Men trots en del kritiska röster kommer mästerskapet att hållas som planerat och när kvalspelet drog igång med kvalmatchen i Oceanen mellan Tahiti och Nya Kaledonien i augusti 2007 var de länderna de två första av hela 200 nationer som kommer göra upp om de 31 lediga platserna bredvid det direktkvalificerade värdlandet Sydafrika.

Spelorter
Fotbolls-VM i Sydafrika kommer att spelas i de åtta städerna Polokwane, Tshwane/Pretoria, Nelspruit, Rustenburg, Johannesburg, Mangaung/Bloemfontein, Durban och Nelson Mandela Bay/Port Elisabeth. De 32 lagen som tar sig till slutspelet delas sedan in i 8 grupper med fyra nationer i varje. Två lag från varje grupp går vidare till åttondelsfinalerna, därefter är det direktutslagning som gäller till ett segrande lag får lyfta VM-bucklan inför fulla läktare på Soccer City Stadium i Johannesburg.

Mästerskapet ett lyft för Afrika
Sydafrika brottas som bekant med en hel del sociala och strukturella problem och i landet hoppas man att Fotbolls-VM ska lyfta landet på fler än ett idrottsligt plan. Valet av Sydafrika och kanske framförallt valet att arrangera mästerskapet i Afrika är också ett led i att bredda fotbollen. Sporten har redan en stark sällning på den afrikanska kontinenten men mycket arbete återstår ännu. Förhoppningsvis bidrar 2010 års Fotbolls-VM till att skynda på processen.

Följ VM-kvalet och slutspelet på fotbollsvm-2010.se
Vilka länder som kvalificerar sig för Fotbolls-VM 2010 återstår att se, klart är att konkurrensen är tuffare än någonsin. Hur det går i kvalet och förstås även i slutspelet sommaren 2010 följer du här på www.fotbollsvm-2010.se. Sveriges väg till slutspelet är i fokus men vi följer även det övriga kvalet, framförallt fokuserar vi på de europeiska kvalgrupperna.

Spelorter/Arenor