Vuvuzela

Vad en Vuvuzela är kommer du garanterat veta vad det är när Fotbolls-VM 2010 i Sydafrika dragit igång. Instrumentet är en del av läktarkulturen i Sydafrikansk sport och även om vi europeer inte direkt uppskattar Vuvuzelan kommer den att vara en stor del av mästerskapet.

Ljudet från Vuvuzelan påminner en hel del om Elefanternas trumpetande och tycker du att en Vuvuzela för en massa oväsen så lär du knappast uppskatta tusentals vuvuzelor som låter på en och samma gång.

Instrumentet är omdebatterat då det överrsöstart de mesta och vi som såg för-VM i Sydafrika ifjol minns det med fasa. Vuvuzelan kallas ibland ”lepata” och är ett blåsinstrument på ungefär en meter.

Vuvuzelan har dock inte alltid varit ett inslag på fotbollsmatcher i Sydafrika. Faktum är att det var först på nittiotalet som instrumentet fick sitt genombrott på fotbollsarenorna.

Enligt uppgifter uppfanns Vuvuzelan redan på sextiotalet, då i aluminium. Numera används plast och anledningen är att myndigheterna förbjöd aluminiumvarianterna på grund av att de ansågs för farliga och kunde användas som vapen.

Plastvariantens riktiga genomgbrott kom dock 2001 då företaget Masincedane Sprot började massproducera den.

Numera är Vuvuzelan en givet inslag på fotbollsmatcher i Sydafrika och även om man gillar dem eller inte kommer du definitivt inte missa dem under matcherna i VM.