All Whites – ett exotiskt landslag som inte borde varit i VM

När vi ändå är nere på andra sidan jordklotet och snurrar är det lika bra att koppla grepp om det andra VM-laget från Oceanienregionen, det exotiska fotbollslandet Nya Zeeland som i mångt och mycket har storebror Australien att tacka för sin plats i sommarens världsmästerskap.

Om vi börjar just där, med hur Nya Zeeland hamnade i VM 2010, så kan vi snabbt konstatera att hade det inte varit för Australiens val att delta i det asiatiska kvalet för att få bättre motstånd och utvecklas som landslag, ja då hade vi med stor säkerhet inte fått uppleva storheter som Ryan Nelson och Shane Scmeltz i sommar.

Nya Zeeland tog sig till VM efter seger i en kvalgrupp bestående av Nya Kaledonien, Fiji och Vanatau. I Playoff slog man sedan ut Bahrain med sammanlagt 1-0 efter två matcher. Kanske inte den svåraste vägen in i VM! Stora matchhjältar var enda målskytten Rory Fallon och målvakten Mark Paston som räddade en straff.

En fingervisning på lagets kvalitet fick vi förra sommaren i Confederations Cup där Nya Zeeland förlorade med 0-4 mot Spanien och 0-2 mot Sydafrika innan man spelade 0-0 mot Irak. Hur Nya Zeeland ens ska lyckas ta poäng mot gruppkollegorna Italien, Paraguay och Slovakien är för mig en gåta. Och då pratar vi ju knappast om VM-turneringens svåraste grupp…

Intressant i sammanhanget är dock att VM-turneringen inte är Nya Zeelands första. Man var faktiskt med redan 1982 i Spanien. Den gången gick det inte speciellt bra. Tre raka förluster mot Brasilien, Sovjet och Skottland blev resultatet och den mindre smickrande målskillnaden 2-12 vittnar om att laget inte var tillräckligt bra för VM den gången.

Men visst blir det kul att stifta bekantskap med ”All Whites” i sommar?

Tags:

Comments are closed.