Blir det ett Sydamerikanskt VM?

Normalt räknar vi bara med att Brasilien och Argentina kan gå långt i VM från den Sydamerikanska kontinenten, men efter att ha sett Chile, Uruguay och Paraguay är det kanske dags att höja ett varningens finger för de tre övriga lagen.

Chile har ju inte direkt rosat VM-marknaden tidigare, men under förre argentinske förbundskaptenen Marcelo Bielsa ser vi nu ett ungt och hungrigt Chile som spelar en underhållande och fartfylld fotboll som kan ta dem långt i detta VM.

Att man kom tvåa i det Sydamerikanska kvalet, bara en poäng bakom Brasilien, gav oss en hint om vilken kvalitet laget höll när de gick in i turneringen häromdagen och insatsen mot Honduras lovar mer.

Blev speciellt förtjust i läckre anfallaren Alexis Sanchez som gjorde lite som han ville med Hondurasförsvaret. Bara 21 år gammal spelandes för italienska Udinese och definitivt redan redo för större uppgifter.

Det ska förstås bli väldigt intressant att följa utvecklingen i grupp H. Nyckelmatch för Chile på måndag då man ställs mot skrällgänget Schweiz. Den matchen avgör förmodligen vilka som går vidare från gruppen. För visst kommer väl Spanien igen?

**********

Även om Paraguay inte bjöd på lika fin fotboll som Chile så har man skaffat sig lite av ett slagläge i grupp F efter poängen mot Italien. Nya Zeeland besegrar man av bara farten och som det ser ut nu lär det räcka med oavgjort mot Slovakien.

Potential finns och visst är man vassare nu än för fyra år sedan när Sverige blev för svåra. Landet brukar ta sig vidare från gruppen, men har åkt ut i åttondelen i de tre senaste mästerskapen man deltagit i före Tyskland, -86, -98, -02. Och gruppen man är i nu ser ju inte direkt omöjlig ut.

Det surrades en hel del om Argentinafödde Lucas Barrios innan VM, men i premiären visade han inte mycket. Håll dock ett öga på anfallaren i fortsättningen. Han kan mycket väl bli den som skjuter Paraguay vidare i turneringen.

**********

Igår kvalificerade sig Uruguay för åttondelen genom att plocka ned värdnationen på jorden igen. Och som man gjorde det. Ett hårt kämpande lag som låter vassa trion Diego Forlan, Edinson Cavani, Luis Suarez står för det kreativa.

Matchen igår hade man i sin hand under nittio minuter och frågan är om inte Uruguay är det starkaste laget av de tre.

Landet har som bekant 2 VM-guld, 1930 och 1950, men så långt lär de inte gå denna gång. Däremot skulle det inte förvåna om landet tar sig till kvartsfinal och vem vet, med vassa målskyttar som nämnda trion ovan kan allt hända när man väl kommit så långt. Vinner man gruppen får man dessutom en hyfsad lottning mot tvåan i grupp B.

Traditionellt brukar ju något mindre namnkunnigt lag gå till semi. Sverige -94, Kroatien -98, Sydkorea och Turkiet -02. Kan Uruguay bli årets sensation?

Tags: , ,

Comments are closed.