Bygg nytt redan i sommar!

Nu får det vara nog. Matchen mot Danmark visade klart och tydligt vilka brister det svenska landslaget har just nu. Och varför Lars Lagerbäck och Roland Andersson inte insett dem begriper jag inte. Speciellt när det finns kompetens på bänken.

Sverige kan inte göra mål i detta VM-kval. 0-0, 2-1, 0-0, 0-0, 0-1 mot i tur och ordning Albanien (b), Ungern (h), Portugal (h), Portugal (b) och Danmark (h) är naturligtvis ett facit som inte duger.

Att man spelar två oavgjorda matcher mot Portugal är inget att kritisera och får snarare ses som två bra resultat.

Men fokuserar vi på matchen mot Danmark så kan man prata hur mycket som helst om att det var otur och att vi skapade en massa chanser. Faktum kvartstår: Spelet är under all kritik.

Anledningarna:

1 – För många trötta spelare
Parallellerna med eran Tommy Svensson är slående. Efter en lång framgångsperiod har Lagerbäck nu gått i samma fälla som Svensson gjorde i slutet av nittiotalet. Spelare som Mikael Nilsson, Daniel Andersson och Henrik Larsson borde bytas ut nu. In med hungriga spelare som tar löpningarna. Spelare som Adam Johansson (på rätt plats tack), Viktor Elm och Johan Elmander gör just detta, är hungriga och bidrar med så mycket mer, speciellt i en match som den mot Danmark då vi måste gå framåt och anfalla.

Att Adam Johansson startar matchen i Portugal tycker jag var helt korrekt, hans defensiva kvaliteter behövdes i den matchen. Men att han startar i en match mot Danmark på hemmaplan, med den konsekvensen att hela vänsterkanten kommer bort offensivt är för mig helt ofattbart.

2 – Ett för svagt innermittfält
Daniel Andersson har i många år fått utstå i mitt tycke en hel del felaktig kritik. Men nu är det dags för nya, pigga ben att ta över. Detsamma gäller på vänsterkanten där Christian Wilhelmssons ökenvisit uppenbarligen satt sina spår.

Att den minst rutinerade spelaren på mittfältet blir utsedd till Sveriges bästa spelare säger allt.
Dessutom, alla som klagar på Anders Svensson. Elfsborgsmittfältaren saknades något enormt i lördags. Istället för snabbt, kortpassningsspel a la Svensson skulle Kim Källström hålla i taktpinnen, en uppgift han inte bör ha. Jag hoppas på Svensson på planen på onsdag, bredvid Viktor Elm som redan är mogen en plats med sin kreativitet, sitt mod och sin målkänsla!

3 – Zlatan behöver en djupledslöpande partner när inte mittfältet fyller på
Henke Larsson var för ett par år sedan en perfekt partner till Zlatan Ibrahimovic. Men mot Danmark blev det var det tydligt hur mycket en djupledslöpare som Elmander saknades. I alla fall när mittfältet inte fyller på som det ska. Nu missar ju Henke matchen mot Malta på grund av den tragiska familjetragedin och det troliga är väl att Elmander ersätter.

Avslutningsvis: Chansen till VM är naturligtvis i praktiken borta. För inte tappar väl Portugal några fler poäng? Och även om vi fortfarande har chansen anser jag, till skillnad från många krönikörer, att det är dags att byta förbundskapten redan i sommar.

In med nya friska idéer och ge de spelare som faktiskt redan finns i truppen chansen att briljera. Spelare som Samuel Holmén, Behrang Safari, Oscar Wendt, Viktor och Rasmus Elm, Marcus Berg, Adam Johansson m fl. Och spela dem på rätt platser!

In med Svennis och Backe nu!

Vår startelva mot Malta

Isaksson – Johansson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, Svensson, V Elm, S Holmén – Elmander, Ibrahimovic

Tags:

Comments are closed.