En epok är över

I går gick en epok i svensk fotboll i graven. Lars Lagerbäck har under 12 år tagit Sverige till 5 raka mästerskap, men i går tog det slut. Inget VM, ingen mer Lars Lagerbäck, eller Roland Andersson för den delen. Och de båda förbundskaptenerna fick ett värdigt slut.

4-1 på Albanien gav en del svar, dels på varför vi missar VM i Sydafrika, dels på att det finns hopp om framtiden.

Vi börjar med Lagerbäcks vilja att hålla fast vi det gamla. Lars Lagerbäck slutade sin bana som förbundskapten på samma sätt som föregångaren Tommy Svensson. Varför? Jo, därför att han inte klarade av att balansera mellan att behålla (rätt) gamla spelare och plocka in nya.

Spelare som Daniel Andersson, Mikael Nilsson och Johan Elmander är exempel på detta, av olika anledningar. De två förstnämnda av skälet att de båda under detta kval visat att de inte håller på denna nivå längre. Ändå får de fortsatt förtroende, och snacket att alternativ inte finns är rent skitsnack.

Sportbladet gav Andersson en trea i dagens tidning, men jag menar att man måste kräva lite mer av en spelare på den positionen i ett svenskt landslag. Mer fart, mer pondus, mer finess. Varför inte Viktor Elm?

Mikael Nilsson har under hela kvalet visat att han, trots allt fina landslagskarriär, inte har farten, kraften och kapaciteten att fylla högerbacksplatsen fullt ut och Johan Elmander har förvisso fysiken, men en anfallare måste så klart göra mål. Och där ligger Elmander långt efter Markus Berg som igår visade vilken klassanfallare han är.

Det jag kan förundras över är varför spelare som Sebastian Larsson och Markus Berg inte fått mer framträdande roller i detta kval. Larsson är en av Birminghams viktigaste spelare och har Premier League tempo i kroppen. Istället väljs Bröndbys Samuel Holmén.

Markus Berg köps av Hamburg, Bundesligas för närvarande bästa klubb, för över 100 miljoner kronor, men petas av Johan Elmander som har det tungt i Bolton och som har ett rekordlågt målsnitt i landslaget i kvalet. Och vad är det för snack om att Berg inte tagit chansen tidigare???

Det jag har önskat under hela kvalet är att man vågar peta en trogen spelare för något nytt och fräscht. Det är ju faktiskt ingen social verksamhet. I Sverige petas man inte ur landslaget, man bestämmer själv när det är dag att lägga landslagsdojorna på hyllan.

Nu menar jag absolut inte att man ska ut ur landslaget bara för att börjar bli till åren, Spelare som Mellberg, Majstorovic, Anders Svensson, Henrik Larsson har definitivt haft viktiga roller och de tre första är nyckelspelare i höstens kvalgäng tillsammans med Isaksson, Källström och Ibrahimovic. En stomme att luta sig emot. Och en stomme att bygga runt.

Vem som än blir näste förbundskapten måste bygga vidare på den stabila grunden som Lagerbäck lagt. Men han måste också våga satsa offensivt. Sverige har, till skillnad från vad många säger, bra fotbollsspelare.

Och för att de ska lyckas lyfta landslaget ytterligare måste de inspireras och utvecklas också i landslaget. Sverige kan spela offensiv fotboll, frågan är om näste förbundskapten vågar göra det.

Men oavsett vad man anser om hur Lars Lagerbäck och Roland Andersson skött landslaget kan man ju inte blunda för resultaten. En fantastisk epok är över, förhoppningsvis påbörjas en lika framgångsrik i höst!

Avslutningsvis vill jag se följande spelare i truppen till EM-kvalet i höst.
Målvakter
Andreas Isaksson
John Alvbåge

Försvarare
Olof Mellberg
Daniel Majstorovic
Behrang Safari
Adam Johansson
Mattias Bjärsmyr
Andreas Granqvist
Mikael Lustig
Martin Olsson

Mittfältare
Anders Svensson
Kim Källström
Rasmus Elm
Sebastian Larsson
Viktor Elm
Emir Bajrami
Tobias Hysén

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic
Marcus Berg
Markus Rosenberg
Ola Toivonen
Johan Elmander

5 Responses to “En epok är över”

 1. David skriver:

  Hej!

  Jag tycker du skriver är helt rätt. Du har många bra punkter, även om jag inte tycker att Kim Källström har levt upp till förväntningarna. Han ska vara så där bra som han kan vara, när allt går snabbt, allt är distinkt. Han ska inte driva bollen, han ska passa den, snabbt.

  Hur gör man om man vill komma i kontakt med dig? Jag jobbar för ett företag som är intresserade att köpa länk på din sida.

  Mvh
  David

 2. Pontus skriver:

  Tjenna, intresserad av att köpa länk på din sajt. Återkom gärna via mail!

 3. Åza skriver:

  Hej,

  Hoppas inte sidan ar nerlagd annu, for jag behover hjalp av en fotbollsexpert! Bor utomlands med min amerikanska man som ar fotbollstokig + men kommer formodligen att spendera sommaren i sverige + vet ni om det finns nagon kanal som sander hela vm??? Antar att svt etc ar uteslutet eftersom inte sverige ar med, men nagon kabelkanal kommer val att sanda alltihop? kanner inte till svenska fotbollskanaler sa bra, sa behover tips om vilka kanaler jag skall undersoka far att forsoka skaffa till sommarstugan 🙂 vore mkt tacksam for svar!!
  mvh,
  Åza

 4. admin skriver:

  Du och din amerikanska man behöver inte oroa er.

  Saxat från ett TV4-pressmeddelande…

  ”SVT och TV4 delar sedan tidigare sändningsrättigheterna till fotbolls-VM 2010 och 2014. Nu utvidgas samarbetet kring VM 2010 med Canal Digital, som tack vare en uppgörelse med SVT och TV4 kommer att kunna erbjuda samtliga 64 matcher från turneringen i Sydafrika i HD-format.”

 5. Åza skriver:

  Tackar tackar! hoppas pa ett spannande VM och lycka till med eran sida!!

  🙂
  Åza