Holland och Tyskland går till final…

Att Uruguay skulle gå till semi i fotbolls-VM 2010 var det inte många som trodde. Även om man som neutral betraktare mest lägger märke till de offensiva krafterna Forlan, Suarez, Cavani så är det defensiven som tagit Uruguay så här långt.

Ledda av rutinerade mittbacken Diego Lugano, som skadade sig senast och är tveksamt startande i semin, förfogar man över ett hårt jobbande kollektiv där Diego Perez anför styrkorna på mittfältet.

Just det hårda jobbet kommer bli helt avgörande för lagets chanser mot ett spelskickligt holländskt mittfält. För det gäller att Uruguay lyckas skära av bollarna till Wesley Sneijder och Arjen Robben och inte låta dem komma rättvända mot en naken backlinje.

Just det är det alltså som Holland vill ska hända. Nyckeln för Holland ligger i att spela bort pressen och hitta in bakom Uruaguays mittfält, något som inte varit så enkelt för de nationer som hittills stött på Oscar Tabarez mannar.

Men får Holland igång sina offensiva mittfältare är matchen vunnen. Då kan inte Uruguay stå emot.

**********

Den andra semifinalen är kanske rentav den moraliska finalen. Tyskland, som pulveriserat stormakter som England och Argentina med ofattbara 8-1, är VM:s största positiva inslag så här långt och Spanien har smugit sig vidare utan att direkt imponera.

Vilken match att se fram emot. Spanien kommer säkerligen att ha mycket boll och föra spelet medan Tyskland kommer täppa till ytor och kontraslå med full kraft.

Spanien ses fortfarande som favoriter i matchen, men magkänslan säger något annat.

Det Joacim Löw byggt vidare på och förädlat sedan VM i Tyskland 2006, då under Jurgen Klinsmann (med Löw som assistent), är ett lagbygge utan dess like.

Spelare för spelare är laget inte särskilt imponerande. Visst är det skickliga fotbollsspelare men när man såg truppen inför mästerskapet och jämförde den med exempelvis Argentina, Brasilien, Spanien och till och med England så hade man ju sina tvivel.

Jag vet inte vad det är man gör i det tyska landslaget.

Hur kommer det sig att en spelare som Lukas Podolski helt plötsligt hittar storformen så fort det blir VM, hur Mesut Özil jämförs med, och är bättre än, Lionel Messi, hur en 20-åring Thomas Muller går in och dominerar som om han spelade i juniorlaget, hur 23-årige Sami Khedira ersätter Michael Ballack och äger mittältet tillsammans med underskattade Bastian Schweinsteiger?

Att tyskarna alltid tror stenhårt på sig själva vet vi mer än väl men att man med ett av VM:s yngsta lag presterar den fotboll man visat upp i sommar, det är ta mig fan helt ofattbart. Och samtidigt helt underbart!

Frågan är om man räcker till mot Spanien? Ett Spanien som inte riktigt hittat rätt än så länge, bortsett från suveräne David Villa.

Personligen förstår jag inte varför Vincente del Bosque envisas med att spela både Busquets och Xabi Alonso på Cesc Fabregas bekostnad. Ner med Xavi ett snäpp och låt Fabregs ta hand om nummer tio positionen så tror i alla fall jag att man hade fått igång sitt anfallsspel. Men så är ju inte jag förbundskapten i Spanien….

Hur som helst är det bäddat för en fantastisk kamp på onsdag och jag blir inte förvånad om vi får se ännu en tysk triumf!

One Response to “Holland och Tyskland går till final…”

 1. Stig Olsson skriver:

  Jag tycker du har spikat i alla dina kommentarer om alla lagen och jag håller helt med om att det blir Holland – Tyskland i finalen, där Holland vinner.

  Jag säger så för att jag satsade före VM på att Holland skulle vinna 🙂

  Men Tyskland har imponerat nåt rent ruggigt och jag är nog inte ensam om den åsikten idag efter att de sopat banan med allt motstånd!

  Däremot har Holland sina enormt läckra djupledspass som inget lag haft nåt motmedel för, vilket förvånar lite. Kanske tyskarna klarar det, men jag håller ändå mina tummar på Holland! 🙂

  Förresten, mycket bra skrivet inlägg!!!