Landet som skriver historia

Även om Nya Zeeland är slagpåsen i grupp F så är de faktiskt inte det i VM-sammanhang mest orutinerade laget i gruppen. Nu har ju i och för sig Slovakien flera mästerskap bakom sig tillsammans med Tjeckien, som Tjeckoslovakien, men som egen nation gör Slovakien sin första stora turnering i sommar. Notera dock att Slovakien gjorde sin första landskamp redan 1939 då man slog Tyskland med 2-0. Men det var innan man togs upp i Tjeckoslovakien.

Det tog ett tag för Slovakerna att få fram ett fotbollslandslag att räkna med efter delningen av Tjeckoslovakien, till skillnad från Tjeckien som drog nytta av att de flesta spelarna var födda på ”rätt” sida gränsen. Efter premiären som egen nation mot Förenade Arabemiraten 1994, en match som vanns med 1-0, tog det 16 år innan landet kvalade in till ett stort mästerskap.

Men nu är det alltså äntligen dags för Slovakien att få visa upp sig i ett stort mästerskap. Och faktum är att man har goda chanser att gå vidare från grupp F som även innehåller gruppfavoriten Italien, Paraguay och Nya Zeeland.

Slovakien leds av förbundskaptenen Vladimir Weiss som coachade laget till seger i en på pappret svår kvalgrupp före Slovenien (som också spelar VM), Tjeckien, Nordirland och Polen. Att man slog ut just Tjeckien var förstås en riktig fjäder i hatten för slovakerna.

Slovakien har ett par namn som du som fotbollskännare säkert redan känner till. Största stjärnan är Napolis 22-årige mittfältare Marek Hamsik, en spelare som både Chelsea och Manchester City enligt uppgift håller ögonen på. Hamsik gjorde imponerande 12 mål på 36 matcher i Serie A den gångna säsongen och är Slovakien stora hopp i sommar.

Håll också koll på Bochum anfallaren Stanislav Sestak som gjort 10 mål på 29 landskamper. Återstår att se om duon Hamsik/Sestak räcker för att skjuta Slovakien till slutspel i sommar.

One Response to “Landet som skriver historia”

  1. […] Fotbolls VM 2010 » Blog Archive » Landet som skriver historia […]