Ljus framtid efter Portugalmatch

En något försenad analys av lördagens match kommer här. En poäng i Portugal är förstås väldigt bra, oavsett om Danmark var nöjda med resultatet mellan de två stora konkurrenterna. En poäng som i slutändan mycket väl kan betyda skillnaden mellan avancemang och eliminering.

Mellan tre lag kommer det så klart att stå. Inget kan få mig att tro att Ungern håller hela vägen. Ungrarna har ju redan tappat två poäng hemma mot Danmark, förlorat mot Sverige på Råsunda, samt två segrar mot Albanien och en mot Malta. Med andra ord har man ännu inte mött Portugal, samtidigt som man ska möta både Sverige och Danmark igen. Så bra är man inte!

Tillbaka till matchen i Porto. Precis som väntat hade Portugal mycket boll och Sverige låg kompakt och väntade in de rätta tillfällena. Och de dök också upp, även om skärpan i avsluten inte fanns där. Bästa chanser hade Johan Elmander och Daniel Majstorovic, och bägge gångerna var det en imponerande kall Rasmus Elm som stod för framspelningarna.

Portugal saknade förstås inte chanser och vi hade verkligen en hel del tur att Cristiano Ronaldo inte lyckades nicka in matchens chans i matchens slutskede.

Annars var det mest skott utifrån som oroade en stabil Andreas Isaksson. Inbytte Deco testade två gånger, dessutom hade man ett par frisparkar i farligt läge som kunde resulterat, men som nu inte gjorde det.

Sammanfattningsvis var detta en match som fick en att börja tro på Sverige igen. Då menar jag ordentligt. Isaksson visade stabilitet, mittbackarna Mellberg och Majstorovic bjöd på försvarsspel i absolut världsklass, Adam Johansson visade att återväxten på ytterbackplatserna är god och plockade bort världens bäste, Rasmus Elm inledde något darrigt men växte efter hand ut till en av Sveriges viktigaste spelare.

Men mest glädjande var ändå Daniel Majstorovic som visade att han är mogen betydligt större uppgifter än AEK Aten. Tillsammans med en nytänd Olof Mellberg har vi nu ett riktigt bra mittlås att luta sig emot när danskarna ska besegras på nationaldagen.

Då är dessutom Zlatan Ibrahimovic med igen!

Comments are closed.