Mål, mål, mål – Sverige måste vinna stort!

Ni kan förutsättningarna vid det här laget. Ikväll spelas tre mycket viktiga matcher i grupp 1 i VM-kvalet. På Qemal Stata Stadion i Tirana tar Albanien emot Danmark. På Ferenc Puskas Stadion i Budapest är Portugal piskat att ta tre poäng medan Ungern vill ha revansch för den snöpliga förlusten i lördags. Och i Valetta, på Ta’ Qali Stadion, ska Sverige ösa in mål på Malta.

Vi börjar i Ungern där båda lagen måste gå för seger.

Även om många ser Portugal som självklara vinnare tror jag att det blir oavgjort i Budapest. Varför? Jo, därför att portugiserna har stora problem med att göra mål samtidigt som detta är Ungerns sista chans att hänga på i kampen om andraplatsen.

Ungern kommer med andra ord att sälja sig oerhört dyrt. Frågan är om tekniskt överlägsna portugiser har kapacitet att göra det skitjobb som krävs för att vinna den här matchen? Jag tvivlar. Och hoppas så klart på oavgjort.

Danmark då? Hur stora favoriter är de egentligen? Ett Danmark som hittills i kvalet tagit många poäng genom att backa hem, låta motståndarna ha bollen och kontraslå med sin snabba spelare.

Nu kommer man förmodligen bli tvungna att föra spelet. På en plan som inte håller bästa kvalitet. Även om danskarna ska vara och är favoriter är det svårt att spela i Tirana. Sverige fick bara 0-0 och Portugal gjorde som Sverige i Ungern och vann efter mål på övertid.

Vad som är än mer intressant är att Danmark har sex spelare som står på två gula och riskerar avstängning mot Sverige i Parken. Simon Kjaer, Lars Jacobsen, Christian Poulsen, Dennis Rommedahl, Sören Larsen och Jon Dahl Tomason.

Oavgjort är inte osannolikt här heller. Men räkna med tre rödvita poäng.

Nog om de övriga lagen. Nu koncentrerar vi oss på Sverige.

Tre poäng är ett måste och tre poäng kommer det förstås att bli. Men Sverige måste göra mål. Helst många mål.

Och med tanke på insatsen i lördags och den positiva känsla som laget kommer till spel med talar en hel del för att det kommer bli en trevlig kväll på den karga Medelhavsön.

Mycket talar för att Lagerbäck satsar på samma spelare som gjorde jobbet i Budapest.

Det betyder; Isaksson – Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari – R Elm, A Svensson, Källström, Holmén – Elmander, Ibrahimovic

Men med tnake på att Elmander har uppenbara problem att hitta nätet anser jag att Marcus Berg bör starta den här matchen. Elmander gör sig bäst i tuffa bortamatcher som den i lördags, men Berg passar betydligt bättre i matcher som denna.

Men oavsett startelva måste Sverige bygga vidare på prestationen senast. Då visade man upp en härlig rörelse, distinkta passningar, löpningar för laget och hög aggressivitet. Samma nycklar blir viktiga ikväll.

Nu håller vi tummarna för Albanien och så krossar vi Malta!

Comments are closed.