Portugals 7-0 sanslöst – men inte unikt

Det har nämligen spelats en del matcher genom åren med större segermarginal.

Trots hela 7-0 på Nordkorea, målen av Tiago (2), Simao, Cristiano Ronaldo, Hugo Almeida, Liedson och Raul Meireles, nådde Portugal inte upp i det rekord man på slutet såg ut att jaga.

Portugal var nära, men man nådde inte upp till den största segermarginalen genom tiderna i VM. Tre matcher har slutat med hela 9 måls differens. Ungern-Sydkorea 9-0 (-54), Jugoslavien-Zaire 9-0 (-74) och Ungern-El Salvador 10-1 (-82).

Tio mål i en och samma match är också rekordet för ett lag i VM. Det sattes av Ungern i matchen mot El Salvador ovan.

Men frågan är om inte Portugals seger ska värderas högre. I dagens fotboll är det ju som bekant inte lika enkelt att rulla ut en svagare motståndare och den faktiska klasskillnaden mellan den tidens Ungern och El Salvador torde vara större än den mellan Portugal och Nordkorea.

Trots allt klarade Nordkorea 1-2 mot Brasilien!

Portugiserna var dessutom nära ett annat rekord. Hade inte Tiago målat två gånger så hade Portugal tangerat ett svårslaget rekord i VM-historien, nämligen från VM -74 då Jugoslavien noterades för sju olika målskyttar i mötet med Zaire.

*********

Frågan man ställer sig nu är ju hur bra Portugal egentligen är. I kvalet imponerade man inte, men 0-0 mot Elfenbenskusten och 7-0 på Nordkorea visar onekligen att det finns kvaliteter i laget.

Mötet mellan Portugal och Brasilien kommer bli väldigt spännande att följa nu, speciellt med tanke på att Spanien spelar i grupp H och kommer att få möta något av lagen i åttondelen (om de nu går vidare vill säga).

**********

Undrar hur det såg ut när Svennis tittade på matchen med sitt Elfenbenskusten…

Comments are closed.