Rysare att vänta i Parken!

Vem trodde på allvar att mötet med Malta igår kväll skulle bli en lika stor nervpers som matchen i Ungern i lördags. Här satt man med stora förväntningar på ett pånyttfött landslag, men så fick vi se raka motsatsen.

Visst är det så att man ibland går ner sig och hamnar i det sämre lagets tempo, men i en match där en VM-plats står på spel måste man väl ändå kunna kräva mer av professionella fotbollsspelare.

Man kan ju spela bra och missa goda målchanser och ändå bara vinna med 1-0 mot Malta men så såg det ju inte ut. I alla fall inte fram till Tobias Hysén och Marcus Berg kom in med lite ny energi.

Det var tafatt, stillastående och man trodde inte sina ögon efter en första halvlek som bara kan beskrivas som lika dålig som den i Budapest var bra.

Frågan är vad det var som hände egentligen?

Man kan ju anta att Lagerbäck hade beordrat full fart från början med ett högt aggressivt försvarsspel. Men av det såg vi inget. Maltas spelare fick god tid på sig med bollen och drog påpassligt ned på tempot så fort de fick chansen.

Och Sverige lyckades aldrig bryta den matchbilden fullt ut.

Kanske borde man valt Sebastian Larsson och Tobias Hysén från start för att få mer bredd och naturliga inlägg från båda kanterna. Holmén och Elm var bleka men samtidigt är det lätt att vara efterklok.

En sak som jag dock tycker borde vara en självklarhet i en match där vi måste göra mål är att välja att spela med sin mest naturlige och bäste målskytt.

Även om jag gärna sett Marcus Berg istället för Johan Elmander i Ungern är jag den förste att inse att det var rätt att spela Boltonanfallaren i lördags. Hans insats var en stor del i de tre poängen, och framförallt, det fina spelet.

Men herregud. När vi möter Malta och har bollen genom hela matchen måste vi ju ha Marcus Berg på planen. Kolla bara Bergs löpning innan han snappade upp bollen som ledde till 1-0. En goalgetter som luktar sig till målchanser och som dessutom är rykande het och verkar göra mål så fort han får chansen, oavsett motstånd!

En match som den mot Malta ska ju inte användas till att få igång en anfallares målskytte, den ska ju vinnas stort.

Men gårdagen slutade ändå bra för Sveriges del. Tre poäng är tre poäng, även om 4 eller 5-0 i praktiken hade betytt 4 poäng.

Danmark tappade inte helt oväntat poäng i Tirana mot ett hett Albanien som kom tillbaka efter underläge och kvitterade strax efter paus. Nu väntar en riktig höjdare i Parken den 10 oktober och även om Danmark klarar sig på oavgjort har Sverige en stor fördel denna gång.

Det är Danmark som har mest att förlora och som befinner sig i en nedåtgående trend. Sverige kommer jaga, Danmark kommer att vara jagade. Det tror jag talar för Sverige.

Samtidigt skuggar Portugal Sverige om andraplatsen. Ett Portugal som igår vann med 1-0 i Ungern. Vill det sig illa missar vi även andraplatsen. För räkna med att portugiserna vinner hemma mot Ungern och Malta. Men visst kan Sverige vinna i Parken!

Den 10 oktober kommer i alla avseenden att bli en kvalrysare att minnas!

Matchfakta

Malta-Sverige 0-1 (0-0)
0-1 Ian Azzopardi, självmål (82)

Startelva: Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Behrang Safari – Rasmus Elm, Anders Svensson (Marcus Berg 71), Kim Källström, Samuel Holmén (Tobias Hysén 58) – Johan Elmander (Sebastian Larsson 83), Zlatan Ibrahimovic

Avbytare: Eddie Gustafsson – Oscar Wendt, Petter Hansson, Ola Toivonen

Varningar Sverige: Behrang Safari
Varningar Malta: Michael Mifsud

Domare: Adrian Mc Court, Nordirland

Tags:

Comments are closed.