Anonyma Slovenien laddar om efter superskräll

Vi var inne på det i det senaste inlägget om Slovakien. Och vi spinner vidare på ämnet unga nationer som är på väg att etablera sig bland de bättre nationerna i Europa.

En sådan är definitivt tvåan i samma kvalgrupp som slovakerna, Slovenien.

I skymundan av de stora före detta Jugoslavien nationerna Kroatien, Serbien och i vissa mån Bosnien&Hercegovina (som jämfört med Slovenien fått väldigt mycket uppmärksamhet sett till meriter) den senaste tiden, har Slovenien tagit sig till nationens andra VM-slutspel.

2002 var Slovenien med första gången, då blev det respass direkt efter tre förluster mot Spanien, Sydafrika och Paraguay.

Det var inte många, om ens några, som på allvar trodde att Slovenien skulle ta sig till VM. Att man skulle bli tvåa i kvalgruppen efter Slovakien, men före stora fotbollsnationer som Polen och Tjeckien var en stor överraskning.

Men den stora skrällen var ändå inte andraplatsen i gruppen. Det var istället playoffsegern över tidigare så hyllade Ryssland med Guus Hiddink vid rodret. Ett Ryssland med superstjärnan Andrei Arshavin i spetsen och med ett på pappret mycket bättre fotbollslag som två år tidigare charmat hela fotbollseuropa med sin moderna fotboll.

Playoffet spelades som bekant över två matcher och när 87 minuter av den första, som spelades i Moskva, matchen hade gått var Ryssland i en bekväm 2-0 ledning. Men, Nejc Pečniks mål i den 88 minuten förändrade förutsättningarna drastiskt. Slovenien lyckades sedan vinna hemmamötet med 1-0 och kvalets största skräll var ett faktum. Stor matchhjälte var målskytten Zlatko Dedič.

Slovenien inleder VM-turneringen med att möta Algeriet den 13 juni. Vinst i den matchen är ett måste om man ska gå vidare från grupp C som även innehåller England och USA.

One Response to “Anonyma Slovenien laddar om efter superskräll”

  1. […] När vi nu ändå var inne på grupp Coch Slovenien i det förra inlägget tänkte jag att vi skulle ta en närmare titt på en av VM-turneringens stora favoriter. Hittills har vi mest kollat in några av de mindre fotbollsnationerna, som värdnationen Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, Slovakien och nu senast Slovenien. […]