Tyskland vs England – en klassiker att se fram emot!

Det finns många klassiska VM-möten, men ett tillhör de absolut största. Tyskland mot England. Historia, politik och prestige i en och samma match. Två länder som avskyr att förlora mot varandra och som står för två snarlika med också olika fotbollsfilosofier.

Den organiserade och metodiska tyska fotbollen mot den passionerade och tempostarka engelska (den senare har vi iofs inte sett mycket av under det här VM:et).

Alla minns väl den gamle engelske hjälten och skyttekungen Gary Linekers klassiska citet:

”Fotboll är ett enkelt spel. Du spelar i 120 minuter och sedan vinner Tyskland på straffar”

Rivaliteten går långt bak i tiden och man kan väl grovt säga att den sportsliga rivaliteten lagen emellan inleddes 1966 då Geoff Hurst, och den Sovjetiske linjedomaren Tofik Bakhramov, blev hela Englands hjälte med målet som inte var ett må, eller var det?

Tja, ni minns VM-finalen på Wembley mellan England och Tyskland som slutade 4-2 (förlängning) till hemmanationen efter en av VM-historiens mest omdebatterade händelser.

Men rivaliteten grundar sig förstås även i händelse som skedde långt innan den finalen. Det är dock en annan historia.

Tyskland och England har mötts 27 gånger genom åren. Engelsmännen har vunnit tolv av dessa, Tyskland 10.

I VM har länderna mötts fyra gånger. 1982 i Spanien slutade gruppspelsmatchen mållös. De tre övriga har slutat oavgjort vid full tid vilket lett till förlängning. I finalen -66 vann Englad som sagt VM-guld, -70 i Mexiko vann tyskarna i förlängning i kvarten och -90 i Italien bjöds det på stor dramatik i en minnesvärd semifinal som fick avgöras på straffar. En straffläggning som Tyskland vann.

Även 1996, på engelsk mark, slog Tyskland ut England på straffar i Europamästerskapens semifinal. Engelsmännen fick revansch fyra år senare i Belgien/Holland -00 när man vann gruppspelsmötet med 1-0.

Och nu är det alltså dags igen. Tyskland mot England, denna gång i åttondelsfinal i VM 2010! Spänn fast säkerhetsbältena…

Tags: ,

Comments are closed.