Zlatan skrev ny svensk fotbollshistoria!

Måndag morgon. Och man har fortfarande inte riktigt kunnat smälta den makalösa klassikern i Budapest i lördags kväll.

Ralf Edström skriker om världsrekord i sportradion, svenska bänken jublar som aldrig förr. Framför TV-apparaterna tror vi inte våra ögon.  Vad är det som händer när matchuret tickar över 93 minuter och matchen egentligen borde vara slut.

Vad gör Ungerns mittback? En missbedömning som man knappt ser på division fem nivå. Nu händer det i en mycket viktig VM-kvalmatch där Sveriges fortsatta VM-hopp hänger på en skör tråd.

Vad är oddsen för det?

Hur som helst. I lördags fick vi inte bara uppleva ett mirakel, eller en skänk från ovan om ni så vill. Vi fick också se ett landslag som äntligen vågade släppa loss och lita fullt ut på sin egen förmåga.

Om det var goda minnen från Budapest och Ferenc Puskas Stadion eller ett sista desperat försök att nå VM vet jag inte, förmodligen var det en kombination.

Men det spelar ingen roll. Det var så oerhört skönt att se 11 svenska spelare som ville bestämma, som ville styra och ställa och verkligen satsa allt för att vinna.

Och visst var segern rättvis, trots det för ungrarna så fruktansvärda slutet.

Sverige var bättre i allt. Aggressivare, hetare, snabbare i både ben och tanke. Olof Mellberg och Daniel Majstorovic såg tillsammans med Anders Svensson till att stoppa alla form av ungerska försök till vettiga anfall.

Kim Källström dominerade mitten, Samuel Holmén rev stora sår i det ungerska försvaret och Johan Elmander, ja vad ska vi säga om honom egentligen.

Fortfarande lika svårt att hitta nätet, men oj vilken arbetsinsats. Löpningar i massor, uppoffrande spel, ett grymt defensivt jobb. Elmander var minst sagt värd ett mål i lördags.

Och så Zlatan då. Visst märks det att Barcaanfallaren ännu inte är ikapp fysiskt. I den första halvleken märktes han inte mycket, i den andra började det hända en del, minns bara klacken till Källströms ribbträff.

Men naturligtvis var det som hände på överidens övertid det vi kommer att minnas. Zlatan Ibrahimovic har gjort det igen, och även om det inte var lika snyggt som senast var det ett mål som det kommer att snackas om i all framtid. Förutsatt att Sverige tar sig vidare då.

Tags:

Comments are closed.